Skip Navigation Links

Sera maliyetleri üretimi azaltıyor

Hataylı muz üreticileriyle konuştuk: Sera maliyetleri üretimi azaltıyor

Sera maliyetleri üretimi azaltıyor

Ekonomi   A+a-

 Hataylı muz üreticileriyle konuştuk: Sera maliyetleri üretimi azaltıyor
Muz üretiminin arttığı Hatay’da üreticiler, sera maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle üretimin azaldığı uyarısı yaptılar.
Pazar sorunu yaşamayan muz üreticileri, desteklenmeleri durumunda ihtiyacın tamamını karşılayabileceklerini ifade ettiler, üretici ile market arasındaki yüksek fiyat farkından da dert yandılar.
 
Hatay'ın, Arsuz, Hassa, Kırıkhan ve Reyhanlı ilçelerinde muz hasadı sürüyor. Muz üretiminin yaygınlaştığı kentte muz üretimi bin dekarda gerçekleştiriliyor. Dekar başına 8 tona yakın ürün alındığını ifade eden üreticiler, muz fiyatlarının kendilerinde 12 lira ama marketlerde 25 lira olmasından dert yandılar. Üretici sera maliyetlerinin de üretimi zorladığını ifade ettiler.
 
4 yıldır muz üretimi yapan Alper Can Satmaz, bahçe onarımının zorlaştığını belirterek, “Ekimlerimizi eylül ve mart aylarında yapıyoruz. Demir fiyatlarının artması bizi çok zorluyor. Muz üretimi güzel ama muz hastalıkları ve yeterli bakım yapamadığımız zaman üzülüyoruz. İlçemiz, kültürel ve üretim açısından muz üretimini kavradı diyebilirim.” dedi. Devlet desteklerinin yetersiz olduğunu da belirten Satmaz, “Devlet bize destek verirse daha da ilerleriz, daha iyisini yaparız. Bizim girdiler üç kat arttı ama üreticinin elindeki muz fiyatları, üç kat artmadı.” dedi.
 
Üretici Sercan Satmaz, muzda pazar sıkıntısının olmadığını söyledi. Satmaz şöyle konuştu: “Ortalama dönüm başına 6 ile 8 ton arasında muz alıyoruz. Bu işi yapmaktan memnunuz ama zamlar bizi sıkıntıya sokuyor. Devletimizden kredi ve teşvik bekliyoruz. Pazar sıkıntımız yok, talebin üçte birini karşılayamıyoruz.”
HÜSEYİN GÜLER / HATAY
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet