Skip Navigation Links

Hayvancılık Büyük Öneme Sahiptir

Yahya Hamurcu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) kuruluş tarihinin her yıl “Dünya Gıda Günü” olarak kutlandığını söyledi.

Hayvancılık Büyük Öneme Sahiptir

Gündem   A+a-

 Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) kuruluş tarihinin her yıl “Dünya Gıda Günü” olarak kutlandığını söyledi. Dünya Gıda günü tarımsal gıda üretimini teşvik edilmesi, kırsal kesimde yaşayan halkın yaşam koşullarını etkileyen faaliyetler ve kararlara katılımının desteklenmesi, tüm dünyada açık sorununa yönelik toplum bilincinin artırılması ile açlık yetersiz beslenme yoksullukla mücadelede uluslararası ve ulusal dayanışmanın güçlendirilmesi amacıyla kutlanan bir farkındalık günü olması sebebiyle önemlidir. 2022 Küresel Gıda Krizi raporuna göre 193 milyon insan akut gıda güvensizliği yaşadı. Veriler geçer yıla göre 40 milyon kişinin daha etkilendiğini gözler önüne seriyor. Birleşmiş Milletler(BM) Dünya Gıda programı açlık haritasına göre Türkiye’de 14,8 milyon kişinin fiilen aç olduğunu, çocukların ise %1,7’sinin akut yetersiz beslenme, %6’sının ise kronik yetersiz beslenme ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

” HAYVANCILIK ÜLKE GELECEĞİ AÇISINDAN STRATEJİK ÖNEME SAHİP

“Unutulmamalıdır ki özellikle hayvansal gıda tüketilememesi sadece ekonomik değil, sağlıklı ve zeki nesiller yetişememe sorunudur. Bu yüzden hayvancılık ülke geleceği açısından stratejik bir öneme sahiptir. Ancak ülkemizde 2 milyon çiftçi 83 milyon kişiye üretim yapmaya çalışırken, artan maliyetlerden dolayı üretimi bırakmak zorunda kalıyor. Türkiye’yi içinde bulunduğu buhrandan kurtarmanın tek yolu üreticinin ve tüketicinin korunduğu, üreticinin desteklendiği ve dışa bağımlılığa son verilen bir hayvancılık modelidir. İnsanların ve tüm canlıların hayatta kalabilmelerinin ilk ve temel şartı olan beslenme, maalesef günümüz dünyasında farklı bölgelerde farklı boyutlarda önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Dünyada bazı ülkelerde gıdaya ulaşım ve açlık gibi hayati bir gıda sorunu yaşanırken, bazı ülkelerde ise sağlıklı beslenme gündemde. Modern dünyanın insanlığı getirdiği nokta, düşündürücü ve üzücü bir durumdadır. FAO’ya göre daha iyi bir dünya inşa etme yolunda ilerleme kaydedilmiş olsa da çok fazla insan aç bırakılmıştır.

” KONU SADECE KRONİK AÇLIKLA SINIRLA DEĞİL

2022 yılı, dünya genelinde insanların sağlıklı ve besleyici gıdaya erişimini güçleştiren bir yıl olarak dünyada kronik açlığın artmasına neden olmuştur. Dünya Gıda Programına göre 828 milyon insan yatağa aç girmektedir. Konu sadece kronik açlıkla sınırlı olmayıp FAO tarafından açıklanan rakamlara göre dünya genelinden 3 milyardan fazla insan sağlıklı beslenememektedir. Bu neredeyse toplam nüfusun yüzde 40’ını oluşturmaktadır.” Bunda etkili faktörlerin başında savaşlar ve iç kargaşalar gelmektedir. Gıda üretiminde sürdürülebilirlik gelecek nesillerin sağlıklı beslenmesi açısından önemli olmakla birlikte iklim değişikliği gıda üretiminin karşı karşıya kaldığı en önemli risklerin başında gelmektedir. Bu bağlamda sürdürülebilir bir gıda üretim sisteminin oluşturulabilmesi son derece önemlidir. Gıda maliyetlerindeki enflasyon tek başına gıda üreticisinin omuzlarına bırakılamayacak kadar ağır bir husus olup kamu otoritesi dahil sektör paydaşları arasında paylaşılmalıdır. Sürdürülebilir bir tarım- gıda sisteminin uygulanması sağlıklı ve üretken bir gelecek için hayati önem taşımaktadır.”
 

Kaynak: hatay internettv

 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet