Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

LİMON ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Arsuz ilçesi limon üretiminde önemli yerlerden birisi, özellikle yedi veren limonu ile yılın dört ayında limon ağaçlarında limon görebilirsiniz

 LİMON ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Arsuz   A+a-

Hatay'ın Arsuz ilçesi limon üretiminde önemli yerlerden birisi, özellikle yedi veren limonu ile yılın dört ayında limon ağaçlarında limon görebilirsiniz. Arsuz limonu aroması, deniz ile Amanos dağları arasındaki bölge olmasından ötürü de kalitesi göz doldurmaktadır.
Arsuz erkenci limon hasadı başladı, özellikle kalın kabuklu limon dayanıklı ile uzun süre kullanılmaktadır. 2022 Yılı limon rekoltesinin 150 bin ton olacağı tahmin edilmektedir. Limon ağaçları limonları taşımakta zorlanmaktadır.
Üreticiler limonlarını Rusya pazarında değerlendirmektedir ve önerileri Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi ve dost olarak kalınmasını istiyorlar.
Limon bahçede tüccarlar tarafından 9 liradan alınmaktadır. Marketlerde ise 20 liranın üzerindedir. Üreticiler limon para etmesine rağmen girdilerin her gün artmasından şikayet ediyorlar. Gübre, ilaç gibi girdilerin Türkiye'de üretilmesini ve kooperatiflerin kurulmasını, ilaç ve gübre gibi ihtiyaçlarının kooperatifler aracılığıyla karşılanmasını talep ediyorlar. Arsuz ilçesinde devlet teşvik ederse daha kaliteli, daha çok limon üretiminin önünün açılacağını söylemekteler.
Liman Hasadı dolaysıyla bahçelerde üreticiler ve işçilerle görüştük.

ARSUZ ZİRAAT ODASI BAŞKANI BÜNYAMİN NAL: ‘RUSYA PAZARI BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR’

Bu yılın hasadını başlattık, ürünlerimiz güzel ve kaliteli, iki yıl önce bir doğa felaketi yaşadık, sıcaktan ürünlerimiz yüzde elli oranında zarar gördü. Çiftçiyi ayakta tutabilmek, kazanır hale getirebilmek için tedbirler almamız lazım, sorunlarımızdan ilaç ve gübredir. İlaçta bakanlıktan taleplerimiz var: Çiftçiyi bilinçlendirip, kalıntı bırakmayacak sertifikalı ilaçlara ihtiyacımız var. Bakanlığın bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Özellikle il, ilçe tarım müdürlüklerimizin, Üniversitelerimizin ilaç konusunda yardımcı olmalarını bekliyoruz. İkinci önerimiz: Kooperatif çok önemli ve yasa değişikliği gerekli, şu anda kooperatifler batak durumdadır. Yasayı değiştirip, sağlam bir temelde kooperatifçiliği teşvik etmek gerekir. Kooperatif olursa gübrenin nasıl atılacağını, pazarın denetlenmesi bazı üretici limonu üç liraya satıyor, bazıları ise beş liraya satıyor, bu şu anlama gelmektedir: bir çiftçi pazarı bilmiyor, malını ucuza satıyor, diğeri pazarı biliyor beş liradan satmaktadır. Biz ürünümüzü sigorta yaptırmıyoruz, ürünümüzü sigortalamamız lazım, bu konuda da yeterli bilgiye sahip değildir. Diğer bir husus ise ilaçlamada zehirden çok koruyucu tedbirler almak zorundayız, bazı çiftçilerimiz üç kere yerine on kez ilaç atmaktadır, bakanlık başta il ve ilçe tarım müdürlükleri çiftçiyi uyarmalı yani bir yıl kullandığımız ilacı diğer yıl kullanmamalıyız. Biz ürünümüzü sağlıklı tüketmek ve gittiği yere sağlıklı gitmesi için ilaç yerine koruyucu tedbirlerle önlem alabiliriz.
RUSYA BİZİM TİCARİ PARTNERİMİZ
Rusya bizim limon pazarlamada önemli ticari partnerimiz Rusya ile ilişkilerimizi düzgün tutmalıyız. Rusya aynı zamanda bizim komşumuz, gaz tedarikçimizdir, aslında bütün komşularımızla iyi geçinmeliyiz, Rusya ile sorunlarımız olduğunda zaman, zaman satışlarımız düşmektedir. Tabi boyun eğelim demiyorum, ihtiyaçlar açısından bakmak gerektiğini söylüyorum. Rusya soğuk bir ülke ve limon ve sebze ihtiyacını bizden karşılamaktadır.
Bu gün çiftçinin desteğe çok ihtiyacı yoktur, esas mesele çiftçinin önündeki engelleri kaldırmak ve üretimi artırmaktır. Doğru bakım ile bir ağaçtan yüz kiloda alırsın, beşyüz kiloda alırsın. Arsuz ilçesi Hatay'da yedi veren limon üreten bir yerdir, Türkiye'de sayılır bir yerdir, devlet teşviki ile burası yediveren limon üreten merkez haline gelebilir. Zaten öyle sayılır. Devlet bizi yeter ki ilaç bayilerine muhtaç etmesin.

LİMONDA VERİMLİ BİR HASAT DÖNEMİ YAŞIYORUZ

Arsuz hava şartlarından dolayı limon bölgesi diyebiliriz. Kabuğu kalın enterdonat denilen limon hasadımız başladı, bu sene verimli bir limon alıyoruz, aynı zamanda limon fiyatları da güzel diyebilirim. Üretim ve fiyat bizim beklentimizin üzerinde diyebilirim. Üretimin daha yüksek olması için elbette devletimizin desteği şarttır. Devlet desteği olmadan çiftçi ayakta kalmakta zorlanır. Bazılarının kendi imkanları vardır ama &90'nın devletin desteğine ve krediye ihtiyacı vardır. Arsuz ilçe merkezi ve dağlık bölgeler hemen, hemen limon ekilmiştir. Boş alan bulamazsınız. Bizim ilçemizde limon ekicisi üç veya beş dönüm arazide ekiyor, bizim bu topraklar kıymetli en fazla limon eken 15 dönümü geçmez. Bir de diğer ürünlere göre tonajlı ürün ondan buralarda ekimi yapılmaktadır.

RUSYA PAZARINDA HİÇ SIKINTI YAŞAMADIK

Limon üreticilerinin bu sene yüzü güldü. Hasat iyi gidiyor, rekolte yüksektir. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek ama limon fiyatının da yüksek olması çiftçiyi kurtaracak ve yüzünü güldürecektir. Çiftçinin devletin desteğine ihtiyacı var, hükümetimizde bu konuda çiftçinin yanında duruyor. Onlara teşekkür ediyoruz. Biz ilaç, gübre fiyatlarının düşürülmesini istiyoruz, bunlar dünya piyasalarına entegre olmuş ama yinede bu konuda devlet çiftçinin durumunu dikkate almalıdır.
Bizim ürünlerimiz ihracata daha çok Rusya pazarına gitmektedir. Rusya ile ilişkilerimiz güzel fiyatlarda güzeldir, pazarlamada sıkıntı çekmiyoruz, hükümet Rusya ile ilişkileri düzgün tutarak çiftçinin önünü açıyor, şimdiye dek çiftçi Rusya pazarında sıkıntı yaşamadı. Biz Rusya ile ilişkilerimizin daha düzgün, daha ilerleyerek, güçlenerek devam etmesinden yanayız. Doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya göndermesi önemlidir ve iş imkanları sağlayacaktır. Bizim meyve ve sebzelerimiz Rusya'ya daha çok gidecektir. Türk çiftçisi bundan ötürü kazançlı çıkacaktır.
İŞÇİNİN SİGORTASI YOK, ÜCRETLER İSE ÇOK DÜŞÜK
Ben işçi çavuşluğu yapmaktayım, limon bahçelerine işçi temin ediyoruz ama işçilere verilen ücret çok azdır. Ekibimizin yarısı yerli, yarısı Suriyelidir. Bakın Suriyeli işçiler olmadan bu iş yürümez, emin olun bu meyvenin %1'ni bile bahçeden kaldıramayız. İşçi bulmakta zorlanıyoruz, yeni nesil bu işe sıcak bakmıyor, yaşlı insanlar bu işi yapamıyor, bu anlamda Suriyeli sığınmacılara dayanarak bu işi yürütüyoruz.
Devletten beklentimiz işçilere sigorta yapmasıdır. Sigorta olmayınca kimse bu işte çalışmıyor. Tüccar zaten sigorta yapmıyor. Örnek devlet işçi sigortasına yardımcı olursa, işçi bulmakta zorluk çekmeyiz, ücretler de çok düşük 180 lira alıyorlar. Bizim işçiler yağmurda, sıcakta, sabahın köründe geliyorlar. İşçi ücretleri en az 300 lira olmalıdır. Suriyelilerle sıkıntı yaşıyoruz, bu iş biraz zor onlarsa rahatlığa alışmışlar, bu anlamda sıkıntılarımız oluyor ama başka şansımız yoktur.
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar