Skip Navigation Links

Tedavileri Tamamlanan Göçmen Kuşlar Belende Özgürlüğüne Kavuştu

Tedavileri tamamlanan 9 adet leylek, 2 pelikan ve 1 adet kerkenez Belen Geçidi Tabiat Parkında doğal yaşamlarına tekrar kavuştu.

Tedavileri Tamamlanan Göçmen Kuşlar Belende Özgürlüğüne Kavuştu

Belen   A+a-

 Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavileri tamamlanan 9 adet leylek, 2 pelikan ve 1 adet kerkenez Belen Geçidi Tabiat Parkında doğal yaşamlarına tekrar kavuştu.
 
Hatay Mustafa Kemal Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, 2021 yılında tedavi ve rehabilite edilen çoğunluğu yabani kuşlar (yırtıcı ve sucul göçmen kuşlar) ve memeli türlerinden olmak üzere toplam 351 yaban hayvanından 154’ünü tekrar doğal yaşam ortamlarında kavuşturduklarını söyledi.
 
Yabani kuşlardaki yaralanma ve ölümlerin çoğunlukla kaçak avcılıktan kaynaklandığını belirten Altuğ: “Yakın zamanda kaçak avcılıkla mücadele sırasında Defne ilçesi ormanlık alanda kaçak bir avcının Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü'nde görevli av koruma memurlarına ateş açması sonucu vurulan av koruma memuru Mehmet Ali Koşar’ı kaybettik. Bir koruma memurumuz ise yaralandı. Bu vahim olay bizleri derinden üzmüştür. Tekrar benzer olayların yaşanmaması için acilen gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz.
 
2022 yılında 94 adet Yırtıcı kuş (Kartal, Şahin, Baykuş, ishak kuşu, Doğan Kerkenez, Atmaca, Çaylak, Delice., Çoban aldatan..,) 64 adet su kuşu (Leylek, Pelikan, Yaban Ördeği, Balaban, Balıkçıl, Martı vd), 9 adet diğer kuşlar (Çoban aldatan, ağaç kakan, ibibik..) 7 Yırtıcı memeli (Tilki, Çakal ) ve 9 Memeli (Ceylan, Karaca, Yaban Tavşanı) ve sürüngenler (Tosbağa ve semender) olmak üzere toplam 185 yaban hayvanından bugün bırakılan 12 hayvan ile birlikte 70’ini tekrar doğal ortamına kazandırmış olduk. 9 adet yabani hayvan Hayvanat Bahçesine gönderildi. 12 adet yaban hayvanın tedavisi ve rehabilitasyonu devam ediyor. Yabani yırtıcı kuşlardaki yaralanmalar çoğunlukla kaçak avcılık ile su kuşları ve göçmen kuşlarda ise göç yorgunluğu etkili olmaktadır.“ Dedi.
 
Bırakma etkinliği Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Hatay şube Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirildi. Bırakma etkinliğine Hatay Mustafa Kemal Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, Veteriner Hekim İsmail Eminoğlu (DKMP Hatay Şubesi), Dr. Öğ. Üyesi Mustafa Cellat, Dr. Öğ. Üyesi, Ziya Yurtal, Dr. Öğ. Üyesi İbrahim Alakuş (MKÜ Veteriner Fakültesi), DKMP Hatay Şube müdürlüğü Orman Mühendisleri, Veteriner Fakültesi öğrencileri ve Hatay MKÜ Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi çalışanları katıldı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet