Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İKİ HAFTADAN UZUN SÜREN SES KISIKLIĞINA DİKKAT

Doç. Dr. Suphi Bulğurcu, ses kısıklığının iki haftadan uzun sürmesinin ciddi hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekti.

İKİ HAFTADAN UZUN SÜREN SES KISIKLIĞINA DİKKAT

Sağlık   A+a-

İskenderun Gelişim Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suphi Bulğurcu, ses kısıklığının iki haftadan uzun sürmesinin ciddi hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekerek, uzun süren ses kısıklığı için mutlaka kulak burun boğaz muayenesinin önemine değindi.
Doç. Dr. Suphi Bulğurcu, “Gırtlak kanserleri, tüm kanserlerin yüzde 2 ile 5’ini oluşturur. Özellikle, Türkiye gibi sigara tüketimi fazla olan toplumlarda bu oran daha da yüksek olabilir. Gırtlak kanseri, 45-75 yaş arasında ve daha çok erkeklerde görülür. En çok görülen ilk belirtisi ise ses kısıklığıdır. Kanserin gırtlaktaki başlama yerine bağlı olarak, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi, öksürükle de kendini gösterebilir. Erken evrede yakalandığı zaman tedavi edilme oranı yüzde 90-95’lere ulaşır. Ancak geç kalındığı ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle özellikle 2 haftayı geçen ses kısıklıklarında mutlaka bir kulak burun boğaz muayenesi olmak gerekir” açıklamasında bulundu.
“Doğru teşhis, erken tanı”
Ses kısıklığının, aynı zamanda reflünün de habercisi olabileceğini belirten KBB Uzmanı Doç. Dr. Suphi Bulğurcu, “Reflünün iki tipi vardır. Bunların bir tanesinde, yemek borusu da etkilenir ve dolayısıyla, hastada yemek boyunca yanma ve hazımsızlık şikâyeti olur. Diğer reflü tipinde ise yemek borusu etkilenmeden direkt olarak; boğazda takılma, yutma zorluğu ve ek olarak ses tellerinin tahriş olması sonucu ortaya çıkan ses kısıklığı ile kendini gösterir. Doğru bir şekilde tanı koyulup tedavi edildiğinde, kalıcı olarak ses kısıklığı olmasının ve çok daha ileri evrelerde de gırtlak kanseri oluşumunun önüne geçilebilir. Ayrıca ses kısıklığına yol açan pek çok neden sayılabilir. Bunlar arasında; ses teli nodül ve polipleri, ses teli ödemi, ses telinin yapısal bozuklukları, ses teli enfeksiyonları (larenjit), sesin yanlış kullanımı sayılabilir” dedi.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar