Skip Navigation Links

REYHANLI BARAJI'NDA ÇALIŞMALAR DEVAM ETMEKTEDİR

Hatay yerel basınında Reyhanlı Barajı ile alakalı iddialar yer almış olup, konu ile alakalı açıklama yapma gereği hasıl olmuştur.

REYHANLI BARAJI'NDA ÇALIŞMALAR DEVAM ETMEKTEDİR

Gündem   A+a-

 Reyhanlı Barajı, 3 Ekim 2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın iştirakleriyle açılışı gerçekleştirilmiş olan, 9271 metre kret uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun kretine sahip bir barajdır.
Reyhanlı Barajı offstream bir baraj olması sebebiyle kendi öz su kaynağı olmayan ve farklı kaynaklardan su aktarılarak göl oluşturulan bir baraj yapısına sahiptir. Bu sebeple Davutlar Regülatörü ve İletim Kanalı tamamlanmış olup, bu yapı da baraj gövdesi ile aynı tarihte hizmete alınmıştır.
Davutlar Regülatörü ve İletim Kanalı; Reyhanlı Barajı su kaynaklarından biri olan Afrin Çayı üzerinde inşa edilen Davutlar Regülatörü ile Afrin Çayı'nın suları Reyhanlı Barajı rezervuarına aktarılmakta olup, aynı zamanda Reyhanlı Barajı'nın dolusavağı olarak görev yapmaktadır.
1.320 m uzunluğunda ve 60 m genişliğindeki Derivasyon Kanalı 26 adet radyal kapaklıdır. Toplamda 190,80 m genişliğinde Regülatör ve 503,22 m uzunluğunda Kapama Seddesi ile "Türkiye’nin En Büyük Çevirme Yapısı" özelliğini taşımaktadır. Türkiye’nin en yüksek kapasiteli (Saniyede 1.534 m3) iletim kanalıdır. Bu yapıdan bugüne kadar Reyhanlı Barajı'na 60 Milyon m3 su aktarılmıştır.
Yukarıda izah edildiği gibi Davutlar Regülatörü ve İletim Kanalı Afrin Çayı'nın suyunu Reyhanlı Barajı'na aktarmaktadır.
Karasu Çayı'nın suyunu Reyhanlı Barajı'na derive etmek için ise "Reyhanlı Barajı Takviye Tesisleri 1. Kısım (Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı Yapımı) İnşaatı" tüm hızıyla devam etmektedir.
Bugün itibariyle; T1 Tüneli tamamlanmış, T2 Tünelinde ise 1920 m kazı ve destekleme imalatı ile 1016 m kaplama beton işleri tamamlanmıştır. 30 625 m trapez kesitli beton kaplama kanalımızın 17 000 m’lik kısmının kazısı tamamlanmıştır. İşimizin tümünde % 70 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.
Sözleşme kapsamında 2024 yılında tamamlanması planlanan bu yapıdaki çalışmalara hız verilmiş olup, 2023 yılı içinde tamamlanması hedeflenmektedir. Söz konusu inşaat tamamlandığında Karasu Çayı'nda oluşabilecek taşkınların önlenmesi ve Reyhanlı Barajı'na yıllık 239 hektometreküp suyun derivasyonu sağlanmış olacaktır.
Sonuç olarak; tüm aşamaları ile faydaya dönüştüğünde 7 Barajın depolandığı suyu tek başına depolayabilecek büyüklükte olan Reyhanlı Barajı, depoladığı bu devasa su kütlesiyle hem Amik Ovası'ndaki 200 000 dekar araziyi taşkınlarından koruyacak hem de tek başına Hatay’daki toplam tarım arazilerinin yaklaşık 4’te 1’nin sulu tarıma açılmasına olanak sağlayacaktır.
Büyük bir göl alanına sahip olan ve bu göl alanına su aktarılması için çalışmaların kararlılıkla devam ettiği Reyhanlı Barajı'nda, henüz su tutulmamış olan bir kısmın fotoğrafını çekerek kamuoyunu yanıltmaya çalışanları yine kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz.
Kamuoyuna saygı ile arz ederiz.

DSİ Genel Müdürlüğü

Basın Müşavirliği

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet