Skip Navigation Links

Amanos Dağlarındaki Doğa Katliamı TBMM’ye Taşındı

Amanos dağlarında bulunan taş ve maden ocaklarının doğa üzerinde oluşturduğu tahribatlar CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu tarafından TBMM’

Politika   A+a-

 
Amanos Dağlarındaki Doğa Katliamı TBMM’ye Taşındı
 
Amanos dağlarında bulunan taş ve maden ocaklarının doğa üzerinde oluşturduğu tahribatlar CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu tarafından TBMM’ye taşındı.
Taş ve maden ocakları ile ilgili bakanlıklardan konu ile ilgili soru önergeleri ile açıklama isteyen Milletvekili Av. Mevlüt Dudu “Sadece İskenderun ve Hatay da değil Türkiye’nin dört bir yanında, taş ve maden ocakları tarafından yapılan müthiş bir doğa kıyımı var. Bunalr bir an önce denetim altına alınıp, doğal kaynaklarımız korunmalıdır dedi.”
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Av. Mevlüt Dudu şunları söyledi.
“Bu ülke bizlere yok edelim diye verilmedi. Çocuklarımıza daha güzel koşullarda devredelim, daha yaşanılası bir ülke oluşturalım diye verildi. Anayasa’mıza göre; Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek, Devletin ve vatandaşların ödevidir.
“AKP’nin 10 yıllık iktidar döneminde bir doğa yağması yaşanıyor. Türkiye’nin her yanı HES’ler, taş ve maden ocakları ile doldu. Yandaşlara kar sağlamak amacıyla güzelim doğamız katlediliyor. Uzağa gitmeye gerek yok. İskenderun’dan şöyle bir Amanoslara bakın, her şeyi tüm çıplaklığı ile görürsünüz. Ocağı açan, istediği gibi ağaç kesiyor, dinamitleri patlatıyor. Su kaynakları, ormanlar kimsenin umurunda değil.
“Bu durumun sorumlusu başta Orman ve Su İşleri Bakanı olmak üzere tüm AKP hükümetidir. Hükümet ve bu işin sorumluları yapılan doğa katliamına bir an önce son vermek için gerekeni yapmalıdırlar. Ben ilgili dört Bakana yazılı soru önergesi yönelttim. Verecekleri cevabı ve alacakları önlemleri herkes gibi merakla bekliyorum. Toplumumuz ve ilgili sivil toplum kuruluşları da üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve doğa katliamları bitene kadar konuyu gündemde tutmalıdır.”
CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu tarafından ilgili bakanlara verilen soru önergelerinde şu bilgiler yer aldı.
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Av.Mevlüt Dudu
CHP Hatay Milletvekili
 
Ülkemizin sahip olduğu yer altı kaynakları büyük önem taşımaktadır. Bu kaynakları en iyi şekilde kullanmak ve bunları kullanırken zarar vermemek çok önemlidir. Taş ve maden ocakları nedeniyle özellikle dağlarımız ve ormanlarımızda ayrıca tarım alanlarında geri dönüşü olmayan büyük tahribatlar oluşmaktadır.
Tarım arazilerinin ve orman alanlarının maden ocağı ya da taşocağı açılması uğruna feda edilişi tarım ve ormandan geçimini sağlayan halkımızı büyük hayal kırıklığına uğrattığı gibi, verimli toprakların ve ormanların yok olması gibi acı bir sonuç da ortaya çıkarmaktadır.
Küresel ısınma ve doğanın korunması için tüm dünyada aktif çalışmaların yapıldığı şu günlerde, mantar gibi her yerde faaliyet gösteren taş ve maden ocakları nedeniyle yaşanan içler acısı durumun sonlandırılması gerekmektedir.
1. Ülkemizde son 10 yıllık dönem içerisinde taş ocağı ya da maden ocağı açma izni alan kaç işletme vardır? Bu işletmeler hangi il ve ilçelerimizdedir?
2. Bu işletmelerin hali hazırda hangileri, kaç ocakta faaliyet göstermektedir?
3. Bazı bölgelerde tarım alanlarının zarar görmesine ve bölge halkının sağlık sorunları yaşamasına, içme suları ve yeraltı su kaynaklarının zarar görmesine ve dağlarının fiziksel, endemik ve bitkisel yapısının bozulmasına sebep olan bu ocakların denetim ve kontrolleri nasıl ve kimler tarafından hangi sıklıklarla yapılmaktadır?
4. Halen faaliyet gösteren maden ve taşocaklarının şartnamelere uygun çalışıp çalışmadığı nasıl ve kimler tarafından ne sıklıkta denetlenmektedir?
5. Taş ve maden ocağı çalışmaları nedeniyle son 10 yılda ülkemizin çeşitli dağ ve ormanlık alanlarında kesilen ağaç sayısı ne kadardır?
6. Ülkemiz dağlarında, taş ve maden ocakları nedeniyle yapılan ağaç kesimi ve diğer çalışmalar nedeniyle, ne kadarlık alanda; ormanlık alan vasfı tehlikeye girmiştir?
7. Taşocaklarının ruhsatlandırılmaları sırasında tarımın ve doğanın korunması ve desteklenmesi adına, Bakanlığınızın, diğer Bakanlıklar ile diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte ortak yürüttüğü çalışmalar nelerdir?
8. Maden ve taş ocaklarının; özellikle tarım alanları, ormanlar ve çevreye verdikleri zararların azaltılması amacıyla yapılan çalışmalar nelerdir?
9. Maden ve taş ocakları nedeniyle ürünlerinde kayıp yaşayan çitçilerimizin maddi kayıplarının telafisi için neler yapmayı planlıyorsunuz?
10. Bununla ilgili olarak şimdiye kadar yapılmış olan çalışmalar nelerdir?
11. Ülkemizin çeşitli bölgelerindeki dağlarında, karşıdan bakıldığında bile görenleri dehşete düşüren ve doğanın katledilişini gözler önüne seren bozulma ve kötüye gidişin düzeltilmesi amacıyla acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner YILDIZ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Av. Mevlüt DUDU
CHP Hatay Milletvekili
 
Taş ve maden ocakları nedeniyle son yıllarda özellikle dağlarımız, ormanlarımız ve tarım alanlarında geri dönüşü olmayan büyük tahribatlar oluşmaktadır.
Tarım arazilerinin ve orman alanlarının maden ocağı ya da taşocağı açılması uğruna feda edilişi tarım ve ormandan geçimini sağlayan halkımızı büyük hayal kırıklığına uğrattığı gibi, verimli toprakların ve ormanların yok olması gibi acı bir sonuç da ortaya çıkmaktadır.
Bu konuyla ilgili olarak; yasal düzenlemelerde Bakanlığınızın da sorumlu olduğu konular dikkate alındığında;
 
12. Ülkemizde son 10 yıllık dönem içerisinde Bakanlığınızın izin verdiği taş ocağı ya da maden ocağı açma ve işletme izni kaç tanedir?
13. Bu işletmeler hangi il ve ilçelerimizdedir?
14. Bu işletmelerin hali hazırda hangileri, kaç ocakta faaliyet göstermektedir?
15. Bazı bölgelerde tarım alanlarının zarar görmesine ve bölge halkının sağlık sorunları yaşamasına, içme suları ve yeraltı su kaynaklarının zarar görmesine ve dağlarının fiziksel, endemik ve bitkisel yapısının bozulmasına sebep olan bu ocakların denetim ve kontrolleri nasıl ve kimler tarafından hangi sıklıklarla yapılmaktadır?
16. Halen faaliyet gösteren maden ve taşocaklarının şartnamelere uygun çalışıp çalışmadığı nasıl ve kimler tarafından ne sıklıkta denetlenmektedir?
17. Taş ve maden ocağı çalışmaları nedeniyle son 10 yılda ülkemizin çeşitli dağ ve ormanlık alanlarında kesilen ağaç sayısı ne kadardır?
18. Ülkemiz dağlarında, taş ve maden ocakları nedeniyle ne kadarlık alanda; yapılan ağaç kesimi ve diğer çalışmalar nedeniyle ormanlık alan vasfı tehlikeye girmiştir?
19. Taşocaklarının ruhsatlandırılmaları sırasında tarımın ve doğanın korunması ve desteklenmesi adına, Bakanlığınızın, diğer Bakanlıklar ile diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte ortak yürüttüğü çalışmalar nelerdir?
20. Maden ve taş ocaklarının; yeraltı ve yerüstü su kaynakları, tarım alanlarındaki tarım ürünleri, ormana ve çevreye verdikleri zararların azaltılması yönünde şimdiye kadar neler yapılmıştır?
21. Maden ve taş ocakları nedeniyle ürünlerinde kayıp yaşayan çitçilerimizin maddi kayıplarının telafisi için neler yapmayı planlıyorsunuz?
22. Bununla ilgili olarak şimdiye kadar alınan önlemler nelerdir?
23. Ülkemizin çeşitli bölgelerindeki dağlarında, karşıdan bakıldığında bile görenleri dehşete düşüren ve doğanın katledilişini gözler önüne seren bozulma ve kötüye gidişin düzeltilmesi amacıyla acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Av. Mevlüt DUDU
CHP Hatay Milletvekili
 
Ülkemizde faaliyet gösteren taş ve maden ocakları ülkemizin ekonomisine katkı sağladığı kadar, doğal yapıya, çevreye, tarım alanlarına ve insan sağlığına zarar da vermektedir.
Şimdiye kadar çıkan yasal zorunluluklar daha çok taş ve maden ocakları sahip ve işletmecilerini koruma yönünde olup, ülkemizin doğal yapısı ve insanımızı zarara sokar niteliktedir.
Tarım arazilerinin ve orman alanlarının maden ocağı ya da taşocağı açılması uğruna feda edilişi tarım ve ormandan geçimini sağlayan halkımızı büyük hayal kırıklığına uğrattığı gibi, verimli toprakların ve ormanların yok olması gibi acı bir sonuç da ortaya çıkmaktadır.
 
24. Ülkemizde son 10 yıllık dönem içerisinde taş ocağı ya da maden ocağı açma izni alan işletmelerle ilgili olarak Bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar nelerdir?
 
25. Bu işletmelerin hangilerine, hangi konularda denetimler yapılmıştır?
 
26. Halen faaliyet gösteren maden ve taşocaklarının şartnamelere uygun çalışıp çalışmadığı, Bakanlığınızın çalışma alanlarına göre hangi birimler tarafından nasıl ve ne sıklıkta denetlenmektedir?
 
27. Ormanlık alanlardan ağaç kesimi yapan köylülere uygulanan cezai işlemleri düşündüğümüzde, taşocağı ve maden ocağı işletmelerinin kestikleri ağaçlarla ilgili olarak hangi işlemler yapılmaktadır?
 
28. Taşocaklarının ruhsatlandırılmaları sırasında tarımın ve doğanın korunması ve desteklenmesi adına, Bakanlığınızın, diğer Bakanlıklar ile diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte ortak yürüttüğü çalışmalar nelerdir?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Av. Mevlüt DUDU
CHP Hatay Milletvekili
 
Son yıllarda ülkemizde faaliyet gösteren taş ve maden ocakları nedeniyle sahip olduğumuz doğal yapıda geri dönüşü olmayan kayıplar ortaya çıkmaktadır. Taş ocaklarının yok ederek taş çölüne dönüştürdüğü alanlarda yeniden orman yetiştirmek, doğal ekosistemleri kurmak mümkün değildir.
 
Taş ocaklarından elde edilen kâr, ilgili firmanın geliridir. Bu kârdan Devletin aldığı vergilerle yok edilen doğal yapıyı, o doğal yapıyı oluşturan ekosistemleri geri getirmek mümkün değildir. Anayasa’mıza göre; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek, Devletin ve vatandaşların ödevidir.” hükmündedir.
 
Ayrıca; Tarih, Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması başlıklı 63. maddesi, “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.” biçiminde düzenlenmiştir.
 
Ormanların Korunması ve Geliştirilmesiyle ilgili olarak da; “Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerine de yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz.…. Kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez….. Hükümleri bulunmaktadır.
 
 
29. Ülkemizde son 10 yıllık dönem içerisinde taş ocağı ya da maden ocağı açma izni alan işletmelerin ormanlık alan, tarım alanı ve yeraltı su kaynaklarına verdikleri zararları nasıl değerlendirilmekte ve bu denetimler ne kadar sıklıkla yapılmaktadır?
30. Bu denetimler ve değerlendirmeler sonucunda hangi işletmelere ne gibi işlemler yapılmıştır?
31. Bazı bölgelerde tarım alanlarının zarar görmesine ve bölge halkının sağlık sorunları yaşamasına, içme suları ve yeraltı su kaynaklarının zarar görmesine ve dağlarının fiziksel, endemik ve bitkisel yapısının bozulmasına sebep olan bu ocakların denetim ve kontrolleri ile ilgili olarak Bakanlığın hangi birimleri hangi işlemleri yapmaktadır?
32. Taş ve maden ocağı çalışmaları nedeniyle son 10 yılda ülkemizin çeşitli dağ ve ormanlık alanlarında kesilen ağaç sayısı ne kadardır?
33. Kesilen ağaçların ve bozulan tarım alanlarının telafisi amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir?
34. Özellikle patlayıcı madde kullanımı ve ağır tonajlı kamyonların etkisiyle; yeraltı su kaynaklarında meydana gelen zararların tespiti için hangi çalışmalar yapılmaktadır?
35. Ülkemiz dağlarında, taş ve maden ocakları nedeniyle; yapılan ağaç kesimi ve diğer çalışmalar nedeniyle, ne kadarlık alanda ormanlık alan vasfı tehlikeye girmiştir?
36. Taşocaklarının ruhsatlandırılmaları sırasında tarımın ve doğanın korunması ve desteklenmesi adına, Bakanlığınızın, diğer Bakanlıklar ile diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte ortak yürüttüğü çalışmalar nelerdir?
37. Ormanlık alanlardan ağaç kesimi yapan köylülere uygulanan cezai işlemleri düşündüğümüzde, taşocağı ve maden ocağı işletmelerinin kestikleri ağaçlarla ilgili olarak hangi işlemler yapılmaktadır?
38. Ülkemizin çeşitli bölgelerindeki dağlarında, karşıdan bakıldığında bile görenleri dehşete düşüren ve doğanın katledilişini gözler önüne seren bozulma ve kötüye gidişin düzeltilmesi amacıyla acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?
 
 
 
 
 

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet