Skip Navigation Links

FUAT TOSYALI YENİ YATIRIMLARIYLA DÜNYAYA YAŞAM VERİYOR

TÜRKİYE'DE BİR İLK: EAF QUANTUM TEKNOLOJİSİ

 FUAT TOSYALI YENİ YATIRIMLARIYLA DÜNYAYA YAŞAM VERİYOR

Ekonomi   A+a-

Üç kıtada 25 tesisle üretimine devam eden Tosyalı Holding’in 8 yıl önce Cezayir’in Oran şehrinde kurduğu fabrika 4’üncü ve 5’inci faz yatırımlarla otomotiv ve beyaz eşya üretiminde kullanılan yassı çelik üretecek.
Tosyalı dünya çapında yatırımlarla 5 yılda yıllık 15 milyon ton üretim kapasitesine ulaşmayı ve ilk 25 çelik devi arasına girmeyi hedefliyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Türkiye'deki yatırımlarının temelinde sürdürülebilirlik odaklı, katma değer yaratacak nitelikli ürün üretmeye yönelik bir vizyon olduğunu belirterek, bunun en güzel örneklerinden birinin, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirdikleri çelik yatırımı olduğunu söyledi. Söz konusu yatırımı bu yılın sonunda devreye almayı planladıklarını aktaran Tosyalı, yıllık 4 milyon tonluk bir üretimle devreye girecek bu tesiste yassı çelik başta olmak üzere nitelikli çelik üretimine odaklanacaklarını bildirdi.
TÜRKİYE'DE BİR İLK: EAF QUANTUM TEKNOLOJİSİ
Fuat Tosyalı, İskenderun Sarıseki tesisiyle daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye'deki ilk kullanıcısı olacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: "2 tane dev, kuantum teknolojili çelikhanesi olacak. İki limanıyla bu tesisimiz, güncel fiyatları baz alırsak yaklaşık 4 milyar dolarlık ithal ikamesine katkı sağlayacak. Türkiye'nin katma değerli ihracatına ve cari açığın daraltılmasına ciddi bir katkıda bulunacağız. Bununla birlikte sanayi ve endüstri bölgeleri yönetimi ve işletmesinde uluslararası seviyede bilgi birikimine sahip bir grup olarak, sanayide kümelenme modelinin ve entegre işletmeciliğin de toplam katma değeri artıran önemli unsurlardan biri olduğunu düşünüyoruz. Bu anlayışla liman işletmeciliği ve endüstri bölgelerinin yönetimine yönelik yatırımlara büyük bir önem veriyoruz. Bu kapsamda Türkiye'de İskenderun'da mevcut liman işletmemiz ve Erzin'de de hazırlıklarını tamamladığımız bir liman yatırımımız bulunuyor. Ayrıca, Filyos Endüstri Bölgesi'nin yönetimini üstleniyoruz. Yurt dışındaki yatırımlarımızı da düşünürsek önümüzdeki 5 yılda 5,5 milyar dolar toplam yatırım yapmayı planlıyoruz. Biz şu anda tonaj ve üretim olarak 6 milyon ton civarındayız. Devam eden yeni yatırımlarımızla birlikte önümüzdeki 5 yılda üretimimizi de 15 milyon tona kadar çıkarmayı planlıyoruz" dedi.
‘İNVOVASYON VE TEKNOLOJİYE YAPTIĞIMIZ YATIRIMLAR MEYVESİNİ VERİYOR’
Osmaniye tesisleri hakkında da bilgi veren Fuat Tosyalı, “2009 yılında Osmaniye yassı yapısal çelik üretim tesislerinde ilk özel sıcak haddelenmiş yassı ürün üretimini gerçekleştirdik. Buradaki yatırımımız, ülkemizde özel sektör tarafından yapılan ilk yassı çelik üretim tesisi olması açısından büyük bir önem taşıyor. 2012’de Osmaniye OSB’de üretime geçen boru ve profil tesislerimiz; Avrupa’da tek çatı altında en büyük kapalı alana sahip tesisi. Tosçelik ile altı kıtada, 100’ü aşan ülkeye ihracat yapıyoruz. Tosyalı Toyo Çelik A.Ş. ile Türkiye'nin ilk ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yassı çeliğini üretiyoruz. Tüm bu başarılarımızın ardında sürdürülebilirlik odaklı olarak AR-GE, inovasyon ve teknolojiye yaptığımız yatırımlar yatıyor. Bunun bir yansıması olarak Tosçelik’in Osmaniye’deki tesisinde, açılışını 2017’de gerçekleştirdiğimiz AR-GE merkezi de bir ilk. Tosyalı Akademi ile de pırıl pırıl gençlerimizi inovasyon hakkında eğitiyoruz. Türkiye’nin global yeşil çelik üreticisi olarak Tosçelik ile tesislerimizde karbon ayak izi düşük “yeşil çelik” üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu güçlü kaslarımız sayesinde hem yurtiçinde katma değerli ürünlerimizle büyümeye devam ettik hem de ihracatta yeni başarılara imza atmayı sürdürdük” dedi.
CEZAYİR’DE BİR BAŞYAPIT; TOSYALI ALGERIE
Yurtdışı büyümesini Afrika kıtası üzerinden sürdüren demir-çelik devi Tosyalı Holding, Cezayir, Angola ve Senegal’de dev yatırımlara imza attı. Fuat Tosyalı, “Afrika öncelikli yatırım bölgemiz” dedi. 90'lı yıllarda bir valize koyduğu numunelerle katıldığı fuarda Cezayir pazarının potansiyelini gören ve burada yatırımı kafasına koyan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, bugün ülkenin hidro- karbona dayalı sektörleri dışında, sanayideki en büyük şirketi olarak dünya devleri arasında yerini almış durumda. Tosyalı'nın Oran şehrinde 5 milyon metrekare alan üzerine kurduğu Tosyalı Algerie, 4.000 çalışanı, entegre limanı ile Akdeniz, Afrika ve Avrupa'nın en büyük ve en ileri teknolojiye sahip tesislerinden biri. Tosyalı Holding'in Afrika kıtasına yönelik ajandası hayli yoğun. Senegal ve Angola'daki yatırımlarla kıtadaki etki alanlarını genişlettiklerini söyleyen Fuat Tosyalı, "Afrika kıtasını ana yatırım coğrafyamız olarak belirledik. Mevcut yatırımlarımızın yanı sıra kısık ateşte pişirdiğimiz işlerimiz var. 8-10 ülkeden bize devlet başkanı düzeyinde 'gel ülkemizde yatırım yap' daveti aldık" dedi.
‘TESİSLERİM BENİM EVLADIM GİBİ’
2013 yılında üretime başlayan toplam yıllık sıvı çelik üretim kapasitesi yaklaşık 4 milyon ton olan endüstri kompleksinin çatısı altında, entegre liman dahil 10 tesis bulunuyor. Hurdadan çelik ve DRI kullanarak çelik üretimi yapan tesis, inşaat sektörü, hidrokarbon taşımacılığı, otomobil endüstrisi ve gemi yapımı gibi birçok sektöre hizmet veriyor. Cezayir'in inşaat demiri ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan şirket, üretiminin yarıya yakınını da ihraç ediyor. Yatırımı 2014'ün ilk yarısında tamamlanacak olan 4 ve ardından başlayacak 5. etap yatırımları ile 8.5 milyon ton yassı ve uzun mamul kapasiteli tam entegre bir tesis haline gelecek. Tesis hidrojenle çalışma kapasitesine sahip olacak. "Tesislerim benim evladım gibi" diyen Fuat Tosyalı, tesislerinde bir ortaklığa ihtiyaçlarının olmadığını kazandıklarının işlerini büyütmeye yettiğini söyledi. Tosyalı, ülkede birçok Türk şirketinin de yatırım yapmasına önayak olduklarını söyledi. Tosyalı’nın davetlisi olarak gittiğimiz Cezayir’de bu ülkedeki yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın Cezayir yatırımı iki ülke arasındaki ticari ilişkilere de olumlu yansıdı. Öncesinde sayısı 100’ü bulmayan Türk şirketi sayısı 250’yi aşmış durumda. Türkiye’den Oran’a geçmişte uçuş sayısı haftada 3 idi, 55’e kadar çıktı. Fuat Tosyalı, Oran Havalimanı’ndan fabrikaya geçerken inşaatına 19 yıl önce başlanan ve henüz bitmeyen ek havalimanı terminaline dikkat çekti ve kendilerinin ilk çelikhaneyi 19 ay gibi rekor sürede bitirdiklerini vurguladı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet