Skip Navigation Links

Vatandaşlar dikkatine

Rip akıntısı' tehlikesine dikkat! Uzmanlar uyarıyor...

Vatandaşlar dikkatine

Yerel   A+a-

 Tatil ve bayramınız acı bitmesin
 
Havalar ısındı bu haberi okumadan denize girmeyin
Rip akıntı nedir ve nerelerde görülür? Özellikle yaz aylarında yüzlerce insanın boğularak hayatını kaybetmesine neden olan Rip ya da çeken akıntısı adı verilen su hareketlerini sizin için araştırdık. Karadeniz ve Hatay sahillerinde daha çok görülen ‘Rip akıntısı’ nedir? Rip akıntısından kurtulmak için neler yapılmalı?
 
Yaz mevsiminde artış gösteren boğulmalar, dikkatsizlikten daha çok rip akıntısı yüzünden meydana geliyor. Bu nedenle rip akıntısı olan bölgelerden uzak durulması gerekir. Halk arasında rip akıntısına, ‘çeken akıntı’ ismi verilir.
 
RİP AKINTISI (ÇEKEN AKINTI) NEDİR?
 
Çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır. Rüzgarlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.
 
RİP AKINTISI NERELERDE VE NE ZAMAN GÖRÜLÜR?
 
Çeken akıntılar tüm Hatay Samandağ Çevlik sahillerinde görülebilen kuvvetli akıntılardır. Rüzgârlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.
 
RİP AKINTISI NEDEN TEHLİKELİDİR?
 
Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler; akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.
 
RİP AKINTISI NASIL TESPİT EDİLİR?
 
Denizin belli bir bölgesinde su rengi, diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa;
 
Sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa;
 
Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa;
 
Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.
Dalgalı havalarda denize girmeyin
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet