Skip Navigation Links

İTSO'da Bilgilendirme Toplantısı

İTSO’da Serbest Ticaret Anlaşmaları ve Tercihli Ticaret Anlaşmaları’ Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İTSO'da Bilgilendirme Toplantısı

Ekonomi   A+a-

Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle ‘Serbest Ticaret Anlaşmaları ve Tercihli Ticaret Anlaşmaları’ Bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter Yaptı. İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter; Serbest Ticaret Anlaşmaları ve Tercihli Ticaret Anlaşmalarının önemine vurgu yaparak; “Toplantımızı Birleşik Krallık, Mısır, İsrail ve Karadağ ile ülkemiz arasındaki anlaşmalara ilişkin bilgilendirme yapmak amacıyla düzenlemiş bulunuyoruz. Bu ülkelerin öncelikle tercih edilmelerinin bazı sebepleri bulunmaktadır.
Örneğin Birleşik Krallık; başlatmış olduğu Brexit süreci sonrasında, dünya ticaretinde önemli değişikliklere sebep olmuştur. Avrupa Birliği kurallarına tabi iken, bu durum eksen değiştirmiş ve farklı anlaşmaların gündeme gelmesiyle sonuçlanmıştır. Birleşik Krallık ile ticaret ilişkisi olan tüm ülkelerin brexit sürecine adapte olma aşamasında, birtakım güçlüklerle karşı karşıya kaldığı bilinmektedir.
Geçtiğimiz dönemde, Mısır ile ülkemiz arasında yaşanan sıkıntılı günler sonrasında ilişkileri iyileştirmeye dair adımlarının atılmasıyla iki ülke yeniden yakınlaşmaya başlamıştır. Ticaretin geliştirilmesi amacıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde karşılıklı ziyaretler ve görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Mısır’da son zamanlarda sıklıkla sistem güncellemeleri olduğu için, dış ticaret uygulamalarında değişiklikler yaşanmaktadır.
Avrupa Birliği ülkelerinin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Rusya’nın; şubat ayından bu yana Ukrayna’nın siyasi birliğini ve bağımsızlığını tehdit etmesi sonrasında, birçok yaptırım kararı açıklayan Avrupa Birliği ülkeleri, özellikle enerji alanında yeni seçeneklere yönelmektedir. Bu noktada Ortadoğu ülkelerinin İsrail üzerinden enerji aktarımı hususu, ön plana çıkmaktadır.
Önemli bir balkan ülkesi olan Karadağ da, son zamanlarda ticari yatırımlarda öne çıkmış olup, önemli bir pazar pozisyonuna gelmiştir.
Özetlemeye çalıştığımız bu sebeplerden dolayı, ülkemizin bu 4 ülkeyle dış ticaretindeki önemli unsurların görüşülmesi amacıyla, bugün bir aradayız” dedi.
Toplantıda, Ticaret Uzmanı Burcu Özergül Çolak, Ticaret Uzmanı İbrahim Aykut Araz ve Ticaret Uzman Yardımcısı Abdulsamet Kılıç, ‘Serbest Ticaret Anlaşmaları ve Tercihli Ticaret Anlaşmaları’ ile ilgili sine vizyon destekli olarak detaylı bilgiler verdi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet