Skip Navigation Links

İskenderunun sınır tasarısı görüşüldü

İskenderun Belediye Başkanı ve TMMOB’a bağlı odaların temsilcilik başkanlarından ortak görüş:Büyüyen kentin bütünlüğü bozulmamalı

Gündem   A+a-



Başkanlık makamında İskenderun’un sınır tasarısı görüşüldü
İskenderun Belediye Başkanı ve TMMOB’a bağlı odaların temsilcilik başkanlarından ortak görüş:Büyüyen kentin bütünlüğü bozulmamalı
 
Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, TMMOB’a bağlı odaların temsilcilik başkanları, Hatay’ın ‘büyükşehir’ statüsünde olması ve İskenderun’un sınırının ikiye bölünmesi ile ilgili tasarının geri çekilmesi konusunda ortak görüş bildirdi.
İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Emin Havlioğlu, Elektrik Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Nazım Culha, Makina Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Ayhan Karan, Mimarlar Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Koray Tanın’ın katıldığı toplantıda, büyüyen bir kent olan İskenderun’un bütünlüğünün bozulmaması ve gelişmesi gözönüne alınarak sınırlarının genişletilmesi gerektiğinin altı çizilerek, bu tasarının bir an evvel düzeltilmesi istendi.
Makamda gerçekleşen toplantıda konuşan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, Mustafa Kemal, Gürsel ve Meydan Mahallesinin ve Düğünyurdunun yeni kurulması tasarlanan Arsuz ilçesine bağlanması şeklinde hazırlanan tasarının, belediyenin ve milletvekillerinin haberi olmadan masa başında yapılmış bir plan olduğunu belirterek, “Çünkü İskenderun’da yaşayan herkes böyle bir uygulamanın yanlış olduğunun kesinlikle bilincindedir” dedi.
Mustafa Kemal, Meydan ve Gürsel mahalleleri, Düğünyurdu’nun kurulması planlanan Arsuz ilçe belediyesine bağlanmasının binlerce yıldır yaşayan İskenderunluların sosyal, ekonomik, psikolojik, kardeşlik duygularını rencide edecek ve zarar verecek bir oluşum olarak nitelendiren Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Onun için bir an evvel bu plan düzeltilmeli. İskenderun bir barış kentidir. Bu barışı bozmadan devam etmesinin sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.
İskenderun’un geliştiğini, hatta geçmişte bazı başbakanların il olması konusunda da sözler verdiğini anımsatan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “İskenderun daha da büyüyecek bir kent. Çünkü bu kadar sanayi tesisleri kuruluyor. Türkiye’nin demirçelikde sadece neredeyse yüzde 45’ini İskenderun sağlıyor. Liman Akdeniz’in en büyük limanı olma yolundayken, aslında gelişebilmesi ve büyümesi açısından Nardüzü ve Karaağaç beldelerinin de İskenderun’a bağlanması gerekir. Onun için bir an evvel bu planın tekrar düzeltilip, Karaağaç, Nardüzü İskenderun sınırlarına dahil edilmesi İskenderun’un gelişmesi açısından çok önemlidir. Aksi takdirde bu plan hizmette büyük sıkıntı yaratır” dedi.
Tasarıda, yapımı son aşamaya gelmiş ve tam kapasiteyle hizmete girecek olan çöp fabrikasının, su arıtma tesisi, kanalizasyon arıtma tesisinin de Arsuz ilçe belediye sınırlarında olacağına dikkat çeken Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, bunun hizmet, psikolojik ve ekonomik açıdan olumsuz bir tablo oluşturacağının altını çizdi.
Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Bu plan masa başında yerel yerleşimden çok fazla bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmuş iş olarak görüyoruz” dedi.
Makine Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Ayhan Karan, İskenderun’da yaşayan insanların yüz yıllardır bu sınırlar içinde hep birlikte akrabalarıyla yaşadıklarını, üç mahallede akrabaların oturduğunu, İskenderun’un konut alanının nüfusu kaldırmadığını belirterek, “Bizim kopmamız mümkün değil. İçiçe gelen, İskenderun’un temel taşını oluşturan üç mahalle ve Düğünyurdu’nun böyle ayrı ilçeye bağlanması çok yanlış. Bu plan teknik ve bilimsel anlamda da yanlış. Çünkü altyapısı olmayan tasarı gibi görünüyor. Nardüzü ve Karaağaç beldeleri mutlak surette İskenderun’a bağlanmalı. İskenderun bu beldelerle o kadar içiçe girmiş ki birbirinden ayırmak mümkün değil. Zaten sınır da çizemezsiniz orada sınır da yok. İskenderun halkının isteği kamuoyunun arzusu İskenderun’un Karaağaç ve Nardüzü’nü de sınırları içine alınarak birleşmesidir” şeklinde konuştu.
Elektrik Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Nazım Culha, Büyükşehir kapsamında yapılan ilçe sınırlarının herkesi şoke ettiğini belirterek, “Çok şaşırtıcı sonuç ortada. Özellikle İskenderun ilçe sınırları içerisinde bulunan Meydan, Gürsel ve Mustafa Kemal mahalleleri ve Düğünyurdu köyü tabir edilen yerlerin Arsuz ilçesine bağlanması İskenderun kentinin bütünlüğünü bozmaktadır. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Bir yerin gövdesi bir tarafta, başı bir tarafta böyle planlama doğru değildir. Bu yanlışın acilen düzeltilmesi gerekir. Hatta Arsuz’a bağlanan Karaağaç ve Nardüzü beldesinin teknik altyapı olarak değerlendirdiğimizde İskenderun’un sınırlarına entegre olmuş içiçe gelen sınır var” dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Emin Havlioğlu da yaptığı konuşmasında, “Biz İskenderun’un genişlemesini beklerken böyle bir haritanın çıkması karşısında hepimiz üzüntülüyüz. Bunun düzeltilmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz Karaağaç ve Nardüzü beldeleri ve diğer mahallelerin mutlaka İskenderun’a bağlanmasını istiyoruz. Bunu halk da istiyor” ifadesine yer verdi.
Mimarlar Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Koray Tanın da, şöyle konuştu: “Bu planda tamamıyla aksaklık var. Planlar bir anlık değil uzun süreçle bakılarak yapılmalı. Teknik ve bilimsel anlamda böyle plan olamaz. Denizciler, Karaağaç, Nardüzü beldeleri İskenderun’a bağlanmalı. İskenderun’un mevcudu küçülmemeli, büyümeli. Çünkü İskenderun gelecek vaadeden yer.”
Açıklamaların sonunda yeniden yaptığı konuşmasında, başta yapılacak yanlışın, yanlışlar zincirini doğuracağını belirten İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Bu görevlerde geçiciyiz. Fakat başta yapılacak böyle bir yanlış yanlışlar zincirini doğuracaktır. Bizim de mutlaka bu görevdeyken önlemlerin alınması için tüm çabayı göstermek üzerimize düşen vebal olarak telakki ediyoruz. Meclisteki tüm milletvekillerimizin de bu işi görev addedip gereğini yapmasını rica ediyoruz” dedi.
 
 
 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet