Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İSKENDERUN LİSESİ RESTORASYONUNA BU YIL BAŞLANIYOR!

Hatay Valisi Doğan tarafından müjdelenen İskenderun Lisesi’nin tarihi binasının restorasyon işine bu yıl içerisinde başlanması planlanıyor.

İSKENDERUN LİSESİ RESTORASYONUNA BU YIL BAŞLANIYOR!

Gündem   A+a-

 Yıllardır gündeme getirdiğimiz ve Aralık 2021 tarihinde Hatay Valisi Rahmi Doğan tarafından müjdelenen İskenderun Lisesi’nin tarihi binasının restorasyon işine bu yıl içerisinde başlanması planlanıyor.
Yaklaşık 15 Milyon TL maliyeti bulunan restorasyon işini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun üstleneceğini, Aralık 2021 tarihinde duyuran Hatay Valisi Rahmi Doğan, projenin çizimine başlandığını da müjdelemişti.
İskenderun Lisesi olarak hizmet eden bahçe içerisindeki yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan 1901 yılı yapımı tarihi binanın yapım işi, TOBB 2022 bütçesine alındı. Mart ayında, birlik yetkililerinin kentimize gelerek tarihi binada inceleme yapması ve hemen ardından yapım işlerine başlanması bekleniyor. ODTÜ’den bir mühendisin gelerek, projesi için incelemelerde bulunduğu tarihi binanın betonarme demirlerinin dahi değişeceği bildirildi.
Böyle tarihi binanın sadece bir okul değil coğrafyanın sosyal bir sermayesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan İskenderun Lisesi mezunları, öğrenci ve velileri de tarihi binanın restorasyonunun bir an önce yapılmasını ve sınıfların doluluk oranının en üst seviyede olduğundan dolayı, 10 sınıfın ve akademik laboratuvarların okula yeniden kazandırılması, öğrenci sayısının sınıflar bazında seyreltilmesini talep ediyorlar.
İSKENDERUN LİSESİ TARİHİ
1901 yılında inşa edilen tarihi yapı, Fransız işgaliyle askeri amaçlı düzenleme yapılan, daha sonra manastıra dönüştürülerek 1930’lara kadar eğitim verildi. Ortaokula dönüştürülünce Türk çocukları da eğitim görmeye başlayan binada yaklaşık 25 yıl sonra, 15 Mayıs 1955’te burada Lise kısmı açıldı.
Bu tarihten itibaren ortaokul ve lise eğitimi birlikte verildi. 11 yıl sonra ise burası ortaokul kısmı kaldırılarak sadece Lise eğitimi verilen bir okula dönüştü. Yapılan eklentilerle klasik Fransız mimarisinin hakim olduğu bina 1966’dan bugüne, 2012 yılına kadar İskenderun Lisesi olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdü. 2013 yılında eğitim-öğretime kapatılan bina tamamen insandan tecrit edildi, etrafı da kapatıldı.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş