Skip Navigation Links

Konut Kredilerinde Yapılan Haksızlıklara Son!!!

Hatay Barosu’na kayıtlı Avukat Haydar Gökpınar, bankaların ikinci kez masraf kesintisi uygulamaları konusunda vatandaşı uyardı.

Gündem   A+a-

 

Konut Kredilerinde Yapılan Haksızlıklara Son!!!

Hatay Barosu’na kayıtlı Avukat Haydar Gökpınar, bankaların ikinci kez masraf kesintisi uygulamaları konusunda vatandaşı uyardı.

Ziraat Bankası aleyhine açılan masraf kesintisi ile ilgili davanın tüketici lehine sonuçlandığına dikkat çeken Avukat Haydar Gökpınar, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

”Şimdi ne yapmalı?” başlığı altında tüketicilere yol gösteren Avukat Haydar Gökpınar, şöyle dedi: “Son 10 yıl içerisinde konut kredisi kullanmış olan herkes konut kredisi çekmiş ve borç yapılandırması yapmış oldukları bankaya yazılı müracaat ederek, kendilerinden haksız olarak alınmış olan kredi masraf ve komisyonlarının kendilerine iade edilmesini talep edeceklerdir.”

Banka mağdurlarına yeni bir umut olabilecek emsal olarak gösterilen mahkeme kararıyla ilgili açıklamalarında çarpıcı ifadeler kullanan Avukat Haydar Gökpınar şöyle dedi:

“Bilindiği üzere, bankalardan çekilen kredilerde bankaların vermiş oldukları kredi miktarlarından masraf adı altında birçok kesinti yapılmakta ve bu kesintiler kredinin kullandırılması için ön koşul olarak müşteriye dayatılmaktadır. Bunun yanında borç yapılandırması denilen ancak özünde tüketiciye yeniden kredi kullandırıp, eski kredi borcunu kapatma işlemlerinden de yüklü miktarda masraflar alınmakta ve böylelikle banka karı 2 ye katlamaktadır. Kredi çekmek dışında hiçbir seçeneği olmayan mağdurlar ise kendilerine dayatılan tüm koşulları kabul ederek, önüne konulan her evrakı imzalamakta ve her türlü masraf kesintisine razı olmaktadır. Ancak yapılan bu haksızlığa dur demek isteyen bir tüketici, bankanın bu haksız uygulamalarına son verilmesini sağlayacak bir girişimde bulunmuş ve bir anda tüm Türkiye’nin umudu olmuştur.

Tüketici, yapmış olduğu itirazında, bankanın kendisine sunmuş olduğu kredi koşullarının, kendisi ile müzakere edilmeden belirlendiğini ayrıca yapılandırma işlemlerinden de alınan komisyonların haksız olduğunu, bu durumun sözleşme taraflarının eşitliği ilkesine aykırı olduğunu iddia ederek Ziraat Bankası aleyhine, Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuru yapmıştır. Hakem heyeti tarafından yapılan değerlendirme sonucunda ise, tüketicinin başvurusu haklı görülerek, kredi kullandırımında ve yapılan borç yapılandırmalarında alınan masraf ve komisyonların, haksız olduğuna ve iade edilmesine karar verilmiştir. Bankanın, hakem heyetinin vermiş olduğu bu karara karşı yapmış olduğu itirazlar ise mahkeme tarafından ret edilmesinin ardından son olarak Yargıtay tarafından da tüketici lehine karar verilmesi sonucunda, tüketicinin bireysel başvurusu sonucunda kazanmış olduğu haklar, tüm tüketiciler için emsal karar olma özelliğini taşımıştır. Bundan sonra tüketiciler bu emsal karar doğrultusunda, son 10 yıl içerisinde kullanmış oldukları konut kredileri sebebiyle kendilerinden haksız olarak tahsil edilen masraf ve komisyonları, bankalarına müracaat ederek geri alabileceklerdir.

Şimdi ne yapmalı?

Son 10 yıl içerisinde konut kredisi kullanmış olan herkes konut kredisi çekmiş ve borç yapılandırması yapmış oldukları bankaya yazılı müracaat ederek, kendilerinden haksız olarak alınmış olan kredi masraf ve komisyonlarının kendilerine iade edilmesini talep edeceklerdir. Tüketicilerin bu başvuruları, bankaya elden götürüp evrak kayıt numarası alınması veya, başvuru dilekçelerini bankaya iadeli taahhütlü dilekçe ile göndermeleri gerekmektedir. Bu başvuru üzerine, bankanın komisyon ve masrafların iade edilmesine karar vermesi halinde tüketici nihai amacına ulaşmış olacaktır. Ancak uygulamada bankalar bu konuda kolay teslim olma taraftarı olmadığı için, tüketicinin bu talebini ret etmektedir. Bu durumda tüketicinin, bankanın ret cevabını iptal ettirmek ve kendisinden haksız alınan bedellerin iadesini sağlamak için bulundukları ilçenin Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuru yapmaları gerekmektedir. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, bu konuda daha önce verilmiş olan ve Yargıtay tarafından da onaylanan emsal kararları doğrultusunda bankanın ret cevabını iptal etmek ve alınan masraf ve komisyonların iadesine karar vermek zorundadır. Bu aşamadan sonraki süreçte ise, Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin kararlarına karşı gerekli itirazları yapıp yapmamak ve ilgili davaları açmak bankanın görevi olacaktır. Tüketici, açılacak bu itiraz davalarında, kendisini daha önce verilmiş olan emsal kararlar doğrultusunda savunabilecektir.

Ulusal mahkemeler tarafından verilen bu kararın, zamanla tüketiciler tarafından kullanılmış olan tüm kredileri kapsayacağı ve bu haksızlığa son verileceği beklentisi hakim olup, bu konuda bankaların da geri adım atması kaçınılmaz olacaktır. “

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
muh mehmet 8 Ekim 2012 Pazartesi
Sayın Gazete cihangir Bey zaten bu yazıyı yazmıştı günlerdir yayında sanki flash,yeni ,bomba gibi başlıklarla vermeniz ne enteresan.hayırdır...Bari avukat arkadaş yazılmamış sizin köşe yazarlarınızca incelenmemiş bir konuda röpörtaj yapmış olsaydınız...Olmazmıydı...
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet