Skip Navigation Links

Otistik Deha Konservatuarı Kazandı

Otistik Buğra Çankır Dünyaya Örnek Olacak Bir Azimle Konservatuarı Kazandı

Gündem   A+a-

Otistik Deha Konservatuarı Kazandı

Otistik Buğra Çankır Dünyaya Örnek Olacak Bir Azimle Konservatuarı Kazandı

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşayan ve “Absolutepitch” olarak adlandırılan olağanüstü müziksel işitme yeteneğine sahip olması nedeniyle dünyadaki 664 müzik dehasından birisi olarak gösterilen Buğra Çankır’ın konservatuvar hayalleri nihayet gerçek oldu. Buğra Çankır MKÜ Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı yetenek sınavını birinci olarak kazandı.

Aynı zamanda otizm engeline sahip Buğra Çankır, daha önce yetenek sınavlarından yüz üzerinden 100 tam puan almasına rağmen Çukurova Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Devlet konservatuvarlarının ortaöğretim bölümlerine kabul edilmemişti. Bu noktada oğulları Buğra’ya açıkça engelli ayırımı ve haksızlık yapıldığını her platformda vurgulayan Çankır ailesinin, özel derslerle İngiliz Kraliyet Ailesi Müzik Okulları klasik piyano sınavlarına hazırladıkları Buğra, 8 yıl boyunca girdiği her sınavdan başarılı olmuş ve geçtiğimiz yıl, son kur olan ABRSM Grade 8 sertifikasını da almıştı.Bu sertifika ile Avrupa’daki tüm konservatuvar lisans bölümleri için yeterlilik seviyesini yerine getirmiş olduğu gibi “Avrupa’da müzisyenlik mesleği” yapmak için de geçerli olan bir sertifikaya sahip olunduğunu belirten baba Kemal Çankır, Buğra’nın bu noktaya gelmesinin asla bir tesadüf olmadığını, Allah vergisi yeteneğinin dışında bir sporcu gibi günde ortama 5 saat piyano başında zevk alarak çalıştığını vurguladı. Buğra’nın klasik müziğin derinliklerine inerek sanatını üst seviyelere taşımasına paralel kendilerinin de ufkunun geliştiğini ve Buğra’nın bir dünya sanatçısı olması için bundan sonra hangi aşamaları daha geçmesi gerektiğini artık bildiklerini sözlerine ekleyen baba Çankır, bu uzun süreçte Buğra’nın sanatına katkı sağlayacak, otizmden gelen farklılıklarının hoşgörüyle karşılandığı; müziksel potansiyelini sonuna kadar kullanabileceği bir konservatuvar arayışımız nihayet son buldu, dedi.

Buğra’nın annesi Necla Çankır ise, Hoşgörü ve Bilimin adresi olarak adlandırılan Mustafa Kemal Üniversitesi Konservatuvarı yetenek sınavındaki komisyon üyelerinin, Buğra’nın otizmi nedeniyle “engelli ayrımı” yapmadan, salt müziksel yeteneği değerlendirdiğini ve sonucunda Buğra’yı birinci olarak ilan ettikleri için,gösterdikleri bu hoşgörü örneği için müteşekkiriz, dedi.Aslında konservatuvar idareci ve personelinin tamamından pozitif bir yaklaşım ve hoşgörü gördüklerini ifade eden anne Çankır,daha sonra, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder” basında çıkan"Üretken, huzurlu, çağdaş bir Üniversite yapısı sloganıyla çıktığımız yolda, sadece normal gelişim gösteren gençlerimize değil, aynı zamanda özel gereksinime ihtiyacı olan gençlerimize eşit ve ayrıştırılmamış kaliteli bir eğitim sunmak, hizmet anlayışımız içerisinde üstlendiğimiz kutsal bir görevdir" sözleri okuduğumuzda çok etkilenerek, bu düşünce şeklinin Üniversitenin tüm birimlerine yansımış olduğunu anladık. İşte bu noktada arayışlarımız son buldu ve Buğra için en doğru adreste olduğumuza kanaat getirdik, Buğra’nınMKU Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarında hoşgörü ortamı içerisinde mutlu ve verimli bir öğrencilik yaşayacağını ümit ediyorum,dedi.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet