Skip Navigation Links

KATI ATIK DEĞERLENDİRME VE BERTARAF TESİSİ

İskenderun Körfez Katı Atık Birliği Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Kültür Sanat   A+a-

İskenderun Körfez Katı Atık Birliği Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Düğünyurdu Mevkii (Çankaya Mezarlığı üstü)’nde düzenlenen temel atma törenine,

Hatay Milletvekilleri Refik Eryılmaz, Hasan Akgöl, Hacı Bayram Türkoğlu, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, 39. Mekanize Piyade Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, birlik üyesi belediye başkanları ve muhtarlar, belediye meclis üyeleri, işadamları, sanayiciler, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü ve mesleki kuruluş temsilcileri, esnaf oda başkanları, sporcular, davetliler ve halk katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende konuşan Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, gelişmiş ülkelerin çöp sorununu çözdüğünü belirtti.

Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma sorumluluğumuz bulunduğunu belirten Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, “Bir yıl önce burada 3.5 milyon ton civarında vahşi depolamayla çöp yığını vardı. Valimiz sitem etti. Naylon torbalar, hava kirli, şehir duman kokusu altındaydı. Karasinek ve sivrisinek baskısı altındaydı. Buralar ıslah edildi, düzeltildi. Bundan sonra sayın valim inşallah bunları görmeyeceksiniz. Temizlik sağlıktır, temizlik medeniyettir. Temizlik imandandır. Hepimizin temiz bir çevrede yaşamamız insanlık hakkıdır. Gelecek nesillere temiz çevre bırakmak sorumluluğumuzdur” dedi.

Çöp sorununun çözümü, su, drenaj kanalları yapımıyla uğraşıldığını anlatan Başkan, şöyle devam etti:“Netice itibariyle kentin altyapısı ile uğraşıyoruz. Bu konuda bir hayli yol aldık. Altyapısız üst yapı olmuyor. Buna siyaset, bilim, spor dahil. Halkımızın daha temiz, güvenlikli ve mutlu bir ortamda yaşaması için çalışıyoruz. Erzin’den Arsuz’a kadar binlerce kişiyi ilgilendiren çöp sorununu halletmenin şu an birinci basamağındayız. Zaman zaman sorunlar yaşayacağız ama elele vererek devletin bütün kurumlarıyla, yerel yönetimleriyle bu sorunun altından kalkacağız. Temiz bir İskenderun, Arsuz, Dörtyol, Payas, Erzin her tarafı temiz bir coğrafyayı hep birlikte yaratacağız. Çöpü ayrıştırma yöntemi bu. Çöpü ayrıştırıyoruz insanımızı birleştiriyoruz.”

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de yaptığı konuşmasında, günün eskimiş bilgileriyle yeni sorunlara çare üretilemeyeceğini belirtti.

İki yıldır yürütülen çalışmayla, vahşi katı atık depolama konusunda çok önemli mesafe katedildiğinin altını çizen Vali, Birlik Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek ve birlik üyelerine teşekkür etti.

Artık tüm kurumların ve hatta tüm kıtaların üzerindeki örtü kalkarak, her şeyin şeffaf hale geldiğini belirten Vali, “Hiçbir kurum artık hizmet kalitesini gizleyemez ve standardın altına düşürümez. Valilik, belediye ve tüm kurumlarda belli bir standardın üzerine hizmeti çıkarmak zorundayız. Çünkü küreselleşen dünyada artık insanlarımız iletişim çağıyla herşeyi görüyor ve o standartta hizmet bekliyor. Katı atık da bu hizmetlerden bir tanesi. Bu birliği kuran, gerçekleştiren yöneticilere teşekkür ediyorum. Bu sorunun çözümü için önemli başlangıçtı, gerçekleşti. Memnuniyetle belirtmek isterim ki dağın bu ve öbür tarafında iki yıl öncesine kadar çok ciddi farkedilecek kadar katı atık vahşi depolamayla ilgili önemli bir iyileşme sözkonusu” diye konuştu.

Düzenleme kurulu adına konuşan Ali Rıza Serter de, büyük devletlerin en büyük şehirleri dahi bugün çöp ve ona bağlı pek çok önemli problemlerini çözememişken, ülkemizde bir ilkin İskenderun Körfez Katı Atık Birliğince başarıldığını söyledi ve temeli atılacak olan tesisle ilgili teknik bilgileri paylaştı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, Hatay Milletvekilleri Mehmet Ali Edipoğlu, Adem Yeşildal, Mehmet Ali Öntürk’ün gönderdiği kutlama telgraflarının da okunduğu törende, konuşmacılar, şehitlere ve depremde hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Daha sonra protokol üyeleri, tesisin temelini birlikte attı. Konuklara ikramda bulunuldu.

KATI ATIK DEĞERLENDİRME VE BERTARAF TESİSİ’NİN İNCELEME GEZİSİ 

 

Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, basın mensupları ile birlikte çalışmalara inceleme gezisi düzenledi.

İlk olarak Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi (Çöp Fabrikası) yapım çalışmasını inceleyen Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Bu tesis İskenderun için çok önemli. İskenderun’un ve bölgenin sağlık ve hayati yönden kurtuluşu olacaktır” dedi.

Vahşi depolamayla 3.5 milyon ton çöpün biriktiği alanın yarattığı sorunları ve ıslah çalışmalarını anımsatan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Göreve ilk başladığımızda şu alanda 3.5 milyon ton çöp vahşi depolamayla dağ gibi birikmiş vaziyetteydi. Her tarafta yanık kokusu, metangazı patlamaları, sivrisinek, karasinek ve her türlü haşerete neden oluyordu. Yer altı suları ve doğa kirleniyordu. İskenderun’un sağlığını tehdit eden boyuttaydı. O alan ıslah edildi. İskenderun’un havası temizlenmiş vaziyette” diye konuştu.

Çöpün artık evsafının değiştiğini, 30 yıl önceki çöpün niteliğinin bugün çok farklı olduğunu belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Pet şişe, naylon, bilgisayar gibi atıkları doğa kendisi yok edemiyor. Teknolojinin ürettiği atıkları ileri teknoloji ile bertaraf edebilirsiniz. Dünyanın en büyük sorunu çöp sorunudur. çünkü bundan 30 yıl kadar önce nüfusun yüzde 70’i kırsalda yüzde 30 kentte yaşıyordu. Şimdi tam tersine dönmüş vaziyette. Ortalama bir insan 1,2 kilo civarında çöp üretiyor” dedi.

Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin ileri teknoloji özellikte olacağını belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, çöp suyunun arıtma tesisinde temizleneceğini, atıklar ayrıştırılarak, ambalaj atıklarının sanayiye döneceğini, evsel atıklardan gübre elde edileceğini ve elektrik enerjisi elde edileceğini, çok büyük sorun olarak tıbbi atıkların sterilizasyon tesisinde yok edileceğini söyledi.

Yapılan her çalışma ve projenin bundan 30-40 yıl sonrasını öngörerek ve işlerliğini düşünerek yapmak gerektiğini ifade eden Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, çalışma ve projelerle bilimin esas alındığını belirtti.

Altyapı çalışmalarını ameliyata benzeten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, çalışmaların en az sıkıntı verecek şekilde gerçekleştirilmeye çalışıldığını belirterek, eski ve çürümüş içmesuyu şebekesi borularının, sağlıklı ve dayanıklı duktil içmesuyu şebekesi borularının döşenmesi için yolların kazıldığını, köprünün birinci bölümünün tamamlanarak ulaşıma açıldığını, ikinci bölümünün de yapılacağını söyledi.

Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Altyapı çalışmaları ameliyattır. Sıkıntı vericidir ama altyapı olmadan üst yapı olmaz. Biz bu ameliyat sürecini en az sıkıntı verecek şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Herşeyi halkımız ve kentimiz için yapıyoruz” dedi.

Envitec Müdürü Ramy Sarkis’in de hazır bulunduğu Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nde kontrol firma mühendisi Atilla Doğu, şantiye şefi Ali Karataş inşaat çalışmasıyla ilgili bilgilendirmede bulundu.

Şantiye şefi Ali Karataş, ayrıştırma tesisi ile ilgili bilgiler verirken, kontrol mühendisi Atilla Doğu, organik atıklar için kompost tesisi sahası olduğunu, sahip olduğu özellikleri nedeniyle tesisin ülkemizde çok az illerde bulunduğunu söyledi.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet