Skip Navigation Links

Ekip Çalışması Önemli

İskenderun Ticaret Borsası Genel Sekreteri Engin Vayısoğlu, küresel krize karşı Türkiye’de alınan önlemlerin değerlendirmesini yaparken, geleceğ

Ekonomi   A+a-

İskenderun Ticaret Borsası Genel Sekreteri Engin Vayısoğlu, ekonomideki büyümeye dikkat çekti ve ekledi:

İskenderun Ticaret Borsası Genel Sekreteri Engin Vayısoğlu, küresel krize karşı Türkiye’de alınan önlemlerin değerlendirmesini yaparken, geleceğe yönelik önemli tespitlerini anlattı. GAP Projesi’nin tamamlanmasıyla ülkede 63 milyar dolar olan tarım üretiminin iki katına çıkacağını söyleyen Vayısoğlu, 2002 yılında 40 milyon dolar olan tarım ürünleri ihracatının, 2011 yılında 15.3 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Türkiye’de cari açığın kontrol altında tutulması gerektiğini ifade eden Vayısoğlu, ekonomide büyümenin de ihracatla doğru orantılı olduğunu vurguladı.

“Ekip çalışması önemli”

İskenderun Ticaret Borsası’nın kurulduğu günden itibaren son dört yılda yoğun bir iş hacmi ile karşı karşıya geldiğini söyleyen Vayısoğlu, “İskenderun Ticaret Borsası olarak, çalışanlarının ve yönetimin desteği ile iyi bir performans yakaladık. İskenderun’da var olan Ticaret Borsası kendini gösteremez haldeyken, biz ekibimizle birlikte bazı riskleri göze aldık ve son dört yılda iyi bir trend yakaladık. İskenderun’la sınırlı kalmamıza rağmen, İskenderun’a ve İskenderunlulara bir ihracatçının yaptığı gibi ivme kazandırdık. Tamamı İskenderun dışından gelen parayı da İskenderun’a harcadık. Kısacası borsamıza bir saygınlık kattık” dedi.

“Dünya tehdit altında”

Vayısoğlu, “Küresel ekonomi oldukça ilginç bir dönemden geçiyor. Doğru bildiklerimizin yanlış, yanlış bildiklerimizin doğru olduğu günler yaşıyoruz. Avrupa’da devam eden borç krizi, Amerikan ekonomisinin kayıpları, Arap Baharı’nın getirdiği siyasi çalkantılar tüm dünyada istikrarı tehdit ediyor. Geldiğimiz noktada, özel sektör açısından günlük gelişmeleri takip etmek da kritik bir hale geldi. Hepimiz petrol fiyatlarını, altını, bakırı ve pamuğu günlük takip eder hale geldik. Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinden oluşan ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu G20 ülkelerinin emtia fiyatlarındaki dalgalanmalara özel bir gündem ayırması çok önemlidir” şeklinde konuştu.

“Kredi kartlarına çok yükleniyoruz”

Türkiye’nin sağladığı dönüşüm ile son yıllarda çekim merkezi haline geldiğini söyleyen Vayısoğlu, “2002 yılında 40 milyon dolar olan tarım ürünleri ihracatı, 2011 yılında 15. 3 milyar dolara ulaştı. Ülkemiz dünya tarımsal üretiminde 30, ihracatta ise 26 ülke arasında 5. sırada yer aldı. 2011 yılı itibari ile 186 ülkeye, 1532 çeşit tarım ürünü ihraç edildi. Bununla birlikte ekonomideki büyüme hızı, büyük ölçüde dış talepteki gelişmelerle belirlenmiş oldu. Bu sene ekonominin büyümesi tamamıyla dışarıya satacağımız ihracata paralel şekilde gitmeye başladı. Ekonominin hızlı büyüdüğü dönemlerde, ithalat artışına paralel olarak cari işlem hacmi de artar. Cari açık kontrol altında tutulursa, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda hiç korkacak bir şeyi yok. Çünkü kamu ve finans sektörümüz sağlam. Ancak tüketici olarak kredi kartlarına çok aşırı yükleniyoruz. Bu sebeple borçlanma biraz fazla. Bu da ekonomimizi olumsuz etkilemektedir” şeklinde konuştu.

“Tarım üretimi iki katına çıkacak”

Türkiye’nin küresel krizden sonra hızlı toparlanmasını özel sektörün dinamizmine bağlayan Engin Vayısoğlu, “Türkiye’nin yıllık tarım üretimi yaklaşık 63 milyar dolar. GAP’ın bitmesi ile tarım üretimi iki katına çıkacaktır. GAP için nominal değerde 21 milyar dolar harcanmış. Bu bedelin bugünkü değerine bakacak olursak bu da 50 milyar dolardır. Kuzey Irak’taki gaz, petrol ve GAP’ın gıda üretimi bölgeyi dünyanın en zengin coğrafyası yapacak. Türkiye’nin güneydoğusu dünyada artan gıda ihtiyacı ve azalan petrol rezervleri açısından çok önemli bir bölge olacaktır. Bölgesel kuraklıklar dünya mısır ve çay fiyatlarını yüzde 40 arttırmıştır. Sonuç olarak dünyada nüfus ve gelir yükseliyor. Bu nedenle ekonomimizi sağlam tutmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet