Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Ergenlik yaşı sekize kadar düştü

Yapay hormonlar nedeniyle, kızlarda 10-11, erkeklerde ise 11-12 yaşlarında başlaması gereken ergenlik kızlarda 8, erkeklerde ise 9 yaşına kadar düştü.

Teknoloji   A+a-


Esra Tüzün'ün haberi

Erken ergenliğe giren çocukları pek çok sağlık sorunu bekliyor..

Erken ergenlik patladı. On ya da on iki olması gereken ergenlik yaşı Türkiye'de yedisekize kadar düştü. Henüz çocukluğunu yaşamadan ergenliğe girenlere doktorlar tedavi uyguluyor. Tedavi edilemeyen çocukları ruhsal ve fiziki pek çok sorun bekliyor. Avrupa Birliği yaptığı uyarıda erken ergenliğe yapay hormonların neden olduğunu açıkladı. Turfanda sebze meyveler, hormonlu gıdaların yanı sıra ojelerden şampuanlara kadar pek çok yapay hormon çocukların ergenliğini hızlandırıyor. Erken ergenlik tedavisine alınan çocuklara şampuanlar dahil her türlü kozmetik, turfanda ve mikrodalga yasaklanıyor. Erken ergenlik özellikle kız çocuklarını tehdit ediyor. Yedi yaşından itibaren çocukların memelerinde büyüme ve sekiz yaşında regl görülebiliyor. Erken ergenliğe giren çocuklarda bir anda boy artışı oluyor. Kemik yaşı bununla birlikte büyüyor.

AB'DEN UYARI
Kızlarda 10-11, erkeklerde ise 11-12 yaşlarında başlaması gereken ergenlik kızlarda 8, erkeklerde ise 9 yaşına kadar düştü. Erken ergenliğe giren çocukları pek çok sağlık sorunu bekliyor. Küçük yaşta birden başlayan boy uzaması duruyor, yetişkin boyları yaşıtlarından çok daha kısa kalıyor. Henüz yedi yaşındayken bir genç gibi göründükleri için seksüel gelişimleri ciddi şekilde etkileniyor, psikolojileri bozuluyor. Avrupa Birliği çocukların erken ergenliğe girmesine neden olan endokrin bozucularla ilgili bir liste yayınladı. Listede hormonlu yiyecekler, belirli plastik türleri, boyaların içindeki maddeler, deterjan ve kozmetiklerin içinde yer alan hormonlu maddeler yer alıyor. Bu şekilde çevreden alınan ostrojenler çocuklarda ergenliğin zamanından önce tetiklenmesinde etkili oluyor. Erken ergenliğe giren çocukların önce kemik ölçümlerine bakılıyor, ergenlik zamanından önce başladıysa ilaç tedavisi uygulanıyor. Çocuklar ergenlik dönemine gelene kadar ilaçla hormonları ayarlanıyor.

AİLELER ÖNLEM ALSIN
Ergenlik uygun yaşa kadar durduruluyor. Bu sırada ailelerden bir dizi yaşamsal önlem almaları isteniyor. Turfanda yemeleri yasaklanıyor, her türlü kozmetikten uzak tutuluyorlar, tamamen doğal ürünler tavsiye ediliyor. Tek yönlü beslenmeleri kesinlikle istenmiyor.

ORGANİK BESİNLER KULLANIN

Prof. Dr. Oya Ercan (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adolesan Bilim Dalları Başkanı): Son dönemde ergen ergenlik nedeniyle başvuran hastalarımız çok arttı. Çocukları tam olarak nelerin erken ergenliğe soktuğu belirlenemiyor. Ama yapay hormonla temas edenler ciddi şekilde etkileniyor. Bebeklikten itibaren endokrin bozuculardan uzak tutulmaları gerekiyor. Plastik yerine cam biberon kullanımı konusunda aileleri uyarıyoruz, emziklere kadar hatta şampuanlara kadar organik olmayan maddelerin kullanılmaması gerekli. Erken ergenliğe giren çocukların deodorant kullanımını bile ben önermiyorum. Her türlü endokrin bozucu çocukların gelişimini etkiliyor. Çevresel hormonlardan etkilenip küçücük yaşta ergenliğe giren çocukları tedaviye alıyoruz.

BEŞ YAŞINDA REGL

Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz (Endokrinoloji Büyüme ve Ergenlik Uzmanı): Eskiden bizim kliniklere hep boy kısalığı şikâyetiyle hastalar gelirdi. Şimdi erken ergenlik şikâyetleri ilk sıraya yükseldi. Beş yaşında regl görmeye başlayan çocuk hastam bile oldu. Televizyondan ve cep telefonundan kaynaklanan dalgalar, televizyondaki erotik yayınların seyredilmesi bile seks hormonlarını tetikliyor. AB'nin yayınladığı uyarıya göre, çocukların tırnaklarına sürdükleri ojeler bile erken ergenliği tetikleyebilir. Çünkü, çocuklarda östrojen hormonu yok denecek kadar azdır, dışar dan alınan küçük bir hormon ergenliği başlatır. Bu çocuklara ilaç tedavisi uygulayarak doğru yaşa kadar ergenliklerini erteletiyoruz.

(Sabah)


 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş