Skip Navigation Links

Rektör Depçi’den 41 Maddelik Mektup ;

İste’yince Aidiyet Oluşur Paylaşımcı Şeffaf ve Hesap Verebilir Olunur !

Rektör Depçi’den 41 Maddelik Mektup ;

Gündem   A+a-

 İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof Dr Tolga Depçi, göreve geldiği günden bu yana üniversite bünyesinde yaptıkları çalışmaları özetleyen bir mektubu kurum personeline gönderdi.
41 ana başlıkta hazırlanan mektupta, akademik ve idari alanlar ile kampüs bünyesinde yapılan tüm çalışmaları kapsayan mektupta, İskenderun Teknik Üniversitesi’nin vizyon ve hedeflerine dikkat çeken Rektör Prof Dr Tolga Depçi, “ Kurumsallaşmaya odaklanmış, Ortak akla ve istişareye dayanan, Görev, yetki ve sorumlulukları paylaştırıcı, İSTE’lilik bilincini ve aidiyetini arttırıcı, Erişilebilir, Şeffaf ve Hesap verebilir bir yönetim kurup işletmeye çalışıyoruz. “ diyerek, görev ve sorumlulukların tek merkezde toplandığı bir anlayışı reddeden ve ‘Ben’ değil ‘Biz’ odaklı bir anlayışı yerleştirmek gayretine vurgu yapması dikkat çekti.
 
İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof Dr Tolga Depçi’nin mektubunda yer verdiği ifadeler, üniversitenin kentle buluşması, halkta üniversiteye yönelik aidiyet duygusunu geliştirecek, üniversite yönetimi, akademik kadro ve öğrencilerin kent dinamikleriyle uyumlu çalışmalar yapacağı yönünde umutlar ortaya koydu.
 
Rektör Depçi’nin üniversite personeline gönderdiği 41 madde ile vizyon ve hedeflere dikkat çekilen mektup şöyle :
 
 
 
Değerli İSTE ailesi,
Pandemi koşullarının devam etmesi sebebiyle, Rektör olarak atanmamı takiben büyük bir Akademik Kurul toplantısı yapıp bir araya gelemedik. Ama bu durum birçoğunuzla çeşitli vesileler ile görüşmemizi, yönetim süreçlerine katkınızı ve İSTE için çalışmalarımızı asla engellemedi. Bir yıla yakın bir süredir en kıymetlilerimiz olan öğrencilerimize uzağız. Biz bu durumu İSTE’nin gelişmesi, güncellenmesi, eğitim ve hizmetlerindeki kaliteyi arttırması için bir fırsata çevirdik ve bu yolda büyük adımlarla ilerlemeye kararlıyız.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın tensipleriyle göreve geldiğim 23.09.2020 tarihinden itibaren yaklaşık 5 aylık bir süre geçmiş bulunuyor. Bu süre içinde elimizden geldiğince; • Katma değeri yüksek,
• Kurumsallaşmaya odaklanmış,
• Ortak akla ve istişareye dayanan,
• Görev, yetki ve sorumlulukları paylaştırıcı,
• İSTE’lilik bilincini ve aidiyetini arttırıcı,
• Erişilebilir,
• Şeffaf
• Ve Hesap verebilir bir yönetim kurup işletmeye çalışıyoruz.
Bu çalışmalardan bazılarını aşağıda dikkatinize sunuyorum. Tabi ki bunların haricinde de aklımıza gelmeyen yaptığımız pek çok çalışma da bulunmakta.
1. Tüm kamu kurumları ve özel sektör paydaşlarımız ile uyumlu bir ilişki geliştirdik ve etkili iletişim mekanizmaları kurduk.
2. Üniversitemizin acil tüm asfalt çalışmalarını tamamladık, ileriki çalışmalar için ön onayları edindik. 3. Üniversitemizin tüm birimlerinde ısınma klima sistemleri ile sağlanmaktaydı. Gerekli hesaplama ve çalışmaları tamamladık. Tüm binalarımızda doğalgaz beslenmesini sağladık. Gerekli ek yatırımlarla önümüzdeki yıl tüm binalarımızın doğalgaz ile ısınmalarını sağlayacak ve önemli ölçüde tasarruf ve konfor sağlamış olacağız.
4. Tüm kampüs cephesinde peyzaj çalışmaları, toprak rehabilitasyonu ve planlamasını gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki bahar döneminde tüm yapılanlara ek olarak çok daha hızlı değişiklikler göreceksiniz.
5. Kurum içi huzur bizim için çok önemli ve büyük ölçüde sağlandığına inanıyoruz. Üniversite olgusunun önemi ve topluma örnek olmanın verdiği bilinç içerisinde hareket etmesi gereken biz, akademik ve idari personel, iletişim içerisinde olmamızın ve eleştirilere açık olmamızın bilinci ile davranmak zorundayız.
6. Proje Destek Ofisi yapılanmasını gerçekleştirdik. Özellikle dış kaynaklı projelerin takibi ve sayılarının arttırılmasına dönük faaliyetler başlıyor.
7. Kalite Koordinatörlüğümüz fiziksel yerleşimini de tamamladı. Mevcut çalışmaları ek personelle desteklenerek önümüzdeki süreçteki büyük atılımlarımıza lokomotif olacaklar.
8. Kurum içi yazışmalar ile ilgili EBYS ve süreçlerinde iyileştirme ve güncellemeler devreye alındı. Kurumsal hafıza ve arşiv oluşturulmasına yönelik değişiklikler devam edecek.
9. Allah'a şükürler olsun bizlere nasip olan cami protokolü ile üniversite camimizin temeli atıldı ve nerede ise yarısı bitti.
10. Atama değerlendirme ön komisyonları kuruldu ve atanma süreçlerindeki kalite ve kontrol mekanizmalarımız iyileştirilmiş oldu.
11. Atama ve Yükseltme Yönergemiz mevcut şartlara göre revize edildi ve yakında yürürlüğe girecek. 12. Teknoparkımızın ilk kiracıları ve projeleri belirlendi, faaliyete geçmek adına yasal süreç başlatıldı. 13. Bizzat kaleme aldığımız Kaynak Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi projesi Doğaka ve Bakanlık tarafından onaylandı ve İTSO ortaklığı ile başlangıcı yapıldı. Proje imza süreci tamamlandı. Faaliyetlere kısa süre içinde başlanıyor.
14. Mesleki Eğitim Merkezi inşaatı başladı ve programları şimdiden hazırlandı.
15. Enstitülerimiz hem tasarruf tedbirleri hem de verimli ve etkin yönetim adına birleştirildi. Cumhurbaşkanımızın imzası ile Resmî Gazetede yayımlandı ve İSTE LES Lisansüstü Eğitim Enstitüsü faaliyetlerine başladı.
16. Merkezi Laboratuvarımızı tüm araştırmacılara açtık ve hizmet içi eğitimler hazırlattık. Mart ayında tüm Türkiye çapında eğitim duyurularına çıktı ve yoğun bir talep almakta.
17. Daha önceden boşaltılan, boşta duran ve eğitim öğretim yapılmadığı takdirde alınacak olan yer konusunu barışçıl bir yolla halledip, kamu zararını engelledik. Ayrıca Üniversitemizin meslek yüksekokulu altında kalan yaklaşık 20 dönümlük alan alındı ve daha önce merkez kampüs yanında başka kurumlara Mustafa Kemal Üniversitesi zamanında verilmiş olan arazilerin yazışmalar yapılarak geri alınma süreci başlatıldı.
18. Turizm uygulama oteli ve/veya sosyal tesis amaçlı denize nazır arsa temini için yazışmalar tamamlandı yakında müjdeli haberleri duyuracağız inşallah.
19. Proje ortağım ve laboratuvar arkadaşım Doç. Dr. Ersin Bahçeci ile çalışmalarımız dikkat çekti ve kendi tasarladığımız pres sistemi ile iki ödül aldık. Ayrıca TAİ ve TUSAŞ tarafından davet edildik ve Doç. Dr. Ersin Bahçeci 1 yıllığına görevlendirildi.
20. Kaynakların etkin ve yetkin kullanımı için ortak BAP ve Laboratuvar kullanımı amacı ile İnönü Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi ile görüşmeler gerçekleştirildi ve ortak protokol örneği hazırlanıp Sayın Rektörlerimize yollandı. İnşallah yakın zamanda protokoller imzalanacak.
21. Hatay Mustafa Kemal Üniversitemiz ile görüşmelerimiz neticesinde Sayın Prof. Dr. Hasan Kaya hocamızın takdirleri ile bize lazım olan ve ayrılma sırasında onlarda kalan cihazları geri almak için çalışmalar başlatıldı.
22. Üniversite içine bir sağlık birimi ve tam teşekküllü bir 112 birimi getirilmesini sağladık. Yeni ve tam donanımlı bir ambulans aracımız da İTSO tarafından sağlandı.
 
23. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemizde Türkiye için bir ilk olan inşaat ve iş modelini devreye soktuk. Bilindiği gibi genelde eğitim – öğretim için önce binalar yapılır, ardından öğretim üyesi alınır ve öğrenci alımı için harekete geçilir. Atölye ve laboratuvarların yapımı ise bütçe imkanları ölçüsünde zamana bırakılır. Biz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz için bu yıl gelen inşaat yatırım bütçemizi hangar, atölye ve laboratuvarların yapılması için belirledik ve ilk olarak bu birimlerin yapılması için onay verdik. Ofis ve sınıfları için hepiniz tarafından gemi binası diye adlandırılan binamızın üst katında inşaat başlattık. İki ay içerisinde tamamen bu kat bitmiş ve hizmete girmiş olacak. Bu şekilde zaman, mekân ve maddi tasarruf sağlamış olduk. Binamız bu hali ile artık “UÇAK GEMİSİ” formuna giriyor. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz hangar ve atölyeleri için inşaat kısa süre içerisinde başlayacak.
24. Rektörlük hizmet binası yapılması yerine Uçak Gemisi diye adlandırdığım binada Rektörlük birimi (Rektörlük, Rektör Yardımcıları, Genel Sekreterlik ve Rektör Danışmanları) aynı katta teşekkül ettirildi.
25. Uçak Gemisi binamızda bulunan idari birimler taşınmaya başlandı. İlk olarak İdari Mali İşler, Strateji, Döner Sermaye ve Personel Daire Başkanlığımız Mart ayında yeni yerlerine taşınacak. Bilindiği gibi bu birimlerimiz binamızda sınıf olarak dizayn edilmiş yerlerde hizmetlerini sürdürmekte idi. Bu sayede 6 adet yaklaşık 80 ile 100 kişilik sınıflar kazanmış olacağız. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz için yapılan yerde de 4 tane 100 kişilik sınıf inşası bitmek üzere. Bu sayede mevcut imkanları ve mekânsal planlama ile 10 adet derslik kazanmış durumdayız. Merkezi derslik yapılması gibi bir zaruret ortadan kalmış ve mekânsal ve maddi tasarruf sağlanmıştır.
26. Yapımı devam eden binamızın bitmesi ile diğer idari birimlerimizin taşınmasının ardından 5 sınıf daha devreye girecektir.
27. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde yer alan eski öğrenci ve personel yemekhanesi ve hemen karşısında yer alan bazı odalar İSTE bilgisayar-teknoloji merkezine (İSTE TEKMER) dönüştürülecek. Bu merkezde tüm bilgisayarlar birleştirilecek ve yeni sistemlerin ilavesi ile teknik bir üniversiteye yakışır bir merkez haline getirilecek. Merkezin bazı birimleri 24 saat açık olacak ve merkezden sorumlu idari (donanımsal ve yazılım alanında uzman) personel bu alanda istihdam edilecek.
28. Nuri Ünsen tarafından yapımı devam eden inşaat için görüşmeler sağlandı ve tamamlama çalışmaları için malzeme alımları Nuri Bey tarafından gerçekleştirildi. Kısa bir süre içerisinde inşaat tekrar başlayacak ve kullanıma alabileceğiz.
29. Merkezi bir stok ve depolama alanı belirlendi ve olması gerektiği gibi bir depolama planı ve sistemi kurulması için çalışmalar başlandı.
30. TTO yeniden şekillendirildi.
31. Erasmus Dönemi ECHE (Erasmus Charter for Higher Education) olumlu sonuçlandı. Bu sonuçla birlikte İSTE 2021-2027 yılları arasında da Erasmus Projeleri yürütme hakkımız devam edecek.
32. Kurumsallaşma adına çalışmalarımıza hız verdik. Tüm yönetmelik ve yönergelerimizi gözden geçirerek, güncelleme ve geliştirme çalışmalarını başlattık.
33. Akreditasyona hazırlık ve kaynakların etkin kullanımı anlamında gerekli kadro planlamalarının yapılması hususunda çalışmaları başlattık. Bu noktadan sonra kadro ilanlarında şeffaflık ilkesi hayata geçmiş olacak ve birimlerde akademik ve yapısal olarak eksik olan uzmanlık alanlarına göre öğretim elemanı teminine gidilecek. Bu sayede bir bölümden mezun olacak öğrencilerin bilmesi gereken her alan için öğretim elemanları ile kaliteli, dünya standartlarında bir eğitim-öğretim sunulması sağlanmış olunacak. Bölümler incelendiğinde birçoğunda belli alanlarda uzmanlık alanına sahip öğretim üyelerinin olduğu ve alttan gelen araştırma görevlilerinde ısrarla bu alanlarda yetiştirildiği görülmektedir.
34. Hizmet içi eğitimler başladı ve artarak devam edecek. Özellikle pandemi koşulları dikkate alınarak bu eğitimlerinde UBOM üzerinde verilmesi için çalışmalar başlatılmıştır.
35. Her bir öğretim üyemizin sahip oldukları yetenekleri paylaşmaları ve mevcut bilgi ve birikimlerinin günümüz teknolojileri ile daha etkin ve yetkin bir hale getirmeleri amacıyla ilgili programlar planlandı. Yakın bir zamanda sizlere duyurulacak.
36. Kalite güvence sisteminizin temel paydaşları olan personel ve öğrencilerimize yönelik memnuniyet anketlerinin uygulaması talimatı verildi. Bazıları uygulandı ve karar süreçlerinde dikkate alındı. Birçok başka anket yakın zamanda sizlere sunulacak.
37. Sanayi iş birliği ile ilgili önemli adımlar, görüşmeler ve imzalar atıldı. Kurumsal ve köklü firmalarla süreçler başladı.
38. Bologna koordinatörlüğümüz kuruldu. Birim sayfaları incelendiğinde Bologna sayfalarının uygun olmayan bir şekilde doldurulduğu tespit edildi. Bu konuda koordinatörlüğümüz çalışmalarına başlayarak tüm eksiklik ve hataları kısa süre içerisinde giderecektir.
39. İSTE Engelsiz Birimi kurulması çalışmaları başladı, kısa süre içerisinde devreye girecek.
40. Kişisel verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında kişisel verilerin korunması için verbis’e tanımlanmak üzere çalışmalar yapılmaktadır. Bu bağlamda Üniversitemiz birim sorumlularına eğitimler verildi ve kişisel verilerin korunması kanunu politikamızın oluşturulması çalışmaları devam etmekte olup kısa bir süre içerisinde tamamlanacaktır.
41. Yükseköğretim Kalite Kurulu Kurumsal Dış Değerlendirme programı kapsamında saha ziyareti kabul ettik. Değerlendirme takımı üyelerini misafir ettik. Tabii ki bunları güçlü İSTE kadrosuna, özverili çalışmaya ve büyük ideallere borçluyuz. Bundan sonra yapacağımız tüm çalışmalarda desteklerinizi önemle rica ediyorum. İSTE’nin gelişmesi ve büyümesi gerek yerel, gerek ulusal, gerekse uluslararası alanda başarısı için çalışmaya devam etmek dileğiyle.
Prof. Dr. Tolga DEPCİ Rektör
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet