Skip Navigation Links

Hatay Dişhekimleri Odası 34. Yılını Kutladı

Ülkemizde 22 Kasım gününü de içine alan hafta, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı haftası olması sebebiyle Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Dişhekimi...

Hatay Dişhekimleri Odası 34. Yılını Kutladı

Sağlık   A+a-

Ülkemizde 22 Kasım gününü de içine alan hafta, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı haftası olması sebebiyle Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Dişhekimi Nebil Seyfettin başkanlığında toplanan dişhekimleri, odalarının 34. yılını kutladı.
 
Bu yıl Türkiye'de bilimsel dişhekimliğinin 112. yılını, TDB'nin 34. yılı kutlandı. 16-22 Kasım 2020 Toplum Ağız Diş Sağlığı haftası olması sebebiyle bir konuşma yapan Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Dişhekimi Nebil Seyfettin, " Genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı konusunda izlenen politikaları değerlendirmek amacıyla “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır" dedi.
 
Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Dişhekimi Nebil Seyfettin yaptığı konuşmada şunları dedi; " Ülkemizde 22 Kasım gününü içine alan hafta;  Türk Dişhekimleri Birliği ve Odaları tarafından toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı vermek, dikkatini çekmek, doğru alışkanlıklar kazandırmak ve genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı konusunda izlenen politikaları değerlendirmek amacıyla “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.
 
Türkiye’de Bilimsel Dişhekimliği’nin kuruluşunun 112.Yılında amacımıza ulaşabilmek adına, hafta boyunca tüm odalarımızla birlikte, toplumun ağız diş sağlığı farkındalığının arttırılması, koruyucu ve önleyici önlemler hakkında kamuoyu oluşturmak ve sesimizi yetkililere ulaştırabilmek için değişik etkinlikler düzenlemekteyiz.
 
Bu yıl maalesef COVID-19 gölgesinde bir Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası ve Dişhekimliği Günü kutlaması yapıyoruz.
 
Covid19 ve İzmir depremi sonucu kaybettiklerimizin acısı yüreğimizdeyken bu haftamızı farkındalık yaratmaya yönelik etkinliklerle hatırlatıyoruz. Ağız-Diş Sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeğinden yola çıkarak topluma verdiğimiz mesajların yanında pandemi döneminin karşımıza çıkardığı sorunlardan da bahsetmek zorundayız. Kamuda hizmet veren dişhekimlerinin filyasyon görevlendirmeleri, filyasyondakilerin sorunları, ADSM’de kalanların sorunları ve azalan hizmet nedeniyle hastaların sorunları, serbest çalışan dişhekimlerimizin ekonomik ve malzeme temin sorunları bunlardan bazılarıdır.
 
Covid-19 salgınının ilk karşılayıcıları, doğaldır ki tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık çalışanlarıdır. Covid-19 salgınının başlangıcından bugüne 148 sağlık emekçisini kaybettik. Acımız sonsuzdur. COVID-19 hastalığında mesleki maruziyet açısından, sağlık çalışanları içinde en riskli gruplardan birisi dişhekimleridir. Ne yazık ki Covid-19 ülkemizde halen resmi olarak meslek hastalığı olarak kabul edilmemektedir.
 
COVID-19’UN TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ.
 
Corona virüs üretimde varolan krizi daha da derinleştirmiştir. Ekonomik çözülmeler tüm dünyada ve ülkemizde halkın yaşam standartlarında köklü yıkılmalara neden olmaktadır. Buna bağlı olarak da kamu ve özelde çalışan dişhekimlerimiz de bu krizden etkilendiler. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafımızdan defalarca gündeme getirilen çözüm önerilerimizi hayata geçirmelidirler.
 
Kamuda çalışan dişhekimleri, yüksek enfeksiyon riski, fiziksel yorgunluk ve maddi kayıpların yanında, görev tanımında yer almayan, iş sağlığı ve güvenliğinden yoksun, meslek tanımına ve onura uymayan görevlendirmelerle karşı karşıya kalarak tükenmişlik sendromuna sürüklenmişlerdir. Halkın sağlığa ulaşma hakkı kapsamında dental tedaviler yapılamamaktadır. Döner sermaye uygulaması ve performans sistemindeki yanlışlıklar; bu pandemi döneminde tüm acı sonuçları ile ortaya çıkmıştır. Ödenemeyen veya eşit dağıtılmayan döner sermaye ile karşı karşıya kalınmıştır. Reel maaş düşüşü ve geçim sıkıntısı yaşanmaktadır.
 
Sorunların tespit ve çözümüne ilişkin talebimiz, meslek örgütlerinin sürece derhal dahil edilmeleridir. Meslek örgütleri Sağlık Bakanlığı Bilim Kuruluna alınmalı, Odalarımız İl Pandemi Kurullarında muhakkak temsil edilmelidir. Alınacak önlemlerde ve görevlendirmelerde görüşleri alınmalı, karar mekanizmalarında söz sahibi olmalıdırlar.
 
Değerli Arkadaşlar,
Pandemi, üretimde var olan krizi daha da derinleştirmiştir. Ekonomik çözülmeler tüm dünyada ve ülkemizde halkın yaşam standartlarında köklü yıkılmalara neden olmaktadır. Buna bağlı olarak da kamu ve özelde çalışan dişhekimleri de bu krizden fazlasıyla etkilendiler. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, tarafımızdan defalarca gündeme getirilen çözüm önerilerimizi hayata geçirmelidirler.
 
COVID-19 Pandemisin yaşandığı bu dönemde halkımız ağız diş sağlığı tedavilerinde büyük sıkıntılar yaşamakta ve ADSM’ lerde hasta birikimi gözlenmektedir. Bunu gidermek için; tüm sağlık hizmetlerinin özelden satın alındığı sistemde, ağız diş sağlığı hizmetlerinin özelden de alınmasının tekrar gündeme getirilmesini istiyoruz.
 
Komşularımızdan gelen göç dalgası ülkemizi ve bizi hem ekonomik hem sosyokültürel olarak olumsuz etkilemektedir. Son dönemlerde Ülkemizde dişhekimi olduğunu iddia eden denetimsiz çalışan Suriyeli göçmenlerin yarattığı sorunların bir an önce çözülmesini bekliyoruz.
 
Muayenehane hekimliği yapan dişhekimlerinin, yanlarında dişhekimi istihdamını engelleyen yasal düzenlemelerin ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.
 
Anayasa’nın 135. Maddesi ile kamu kurumu niteliğinde kurulmuş meslek birliklerinin ve odalarının görevlerini yerine getirebilmesi için kamusal yetkilerinin korunması zorunludur ve bu zorunluluk demokrasinin güvencesidir.
 
Meslek kuruluşlarının özerkliği kamu idaresinden bağımsız olarak karar ve yürütme organlarını seçebilme hak ve yetkisini içermektedir. Özerklik, kurumların dış etkilere karşı korunmasını güvence altına almaktır. Meslek kuruluşlarının zayıflatılmasının hiçbir toplumsal yararı yoktur. Gündeme getirilen Meslek Birlikleri Kanunlarına yönelik müdahale söylem ve eylemlerinden kesinlikle ve geri dönüşümsüz olarak vazgeçilmelidir.
 
Türk Dişhekimleri Birliği ve 37 Dişhekimleri Odası, 35 yıllık geçmişlerinden gelen birikimle halkın ağız diş sağlığı ve mesleğin sorunları ve çözümleri konusunda yeterli bilgi ve tecrübeleri ile ulusal ağız diş sağlığı politikalarının oluşmasında katkı yapmaya hazırdır.
 
Toplumun ağız diş sağlığında gerçek anlamda düzelme; ancak dişhekimlerinin özelde ve kamuda emeklerinin karşılığını alabildiği, insanca çalışma ve yaşama taleplerinin karşılandığı zaman görülecektir.
 
Bütün bu zorluk ve engellemelere karşın, meslek örgütümüz olan TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ, meslektaşlarından ve odalarından aldığı güç ile halkın ağız ve diş sağlığını koruyup geliştirmeye ve meslektaşlarının haklarının savunucusu olmaya devam edecektir.
 
Pandemi sürecinde ve Ege Depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’ tan rahmet, hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.
 
Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası boyunca desteğini bizden esirgemeyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı , Sayın Doç. Dr. Lütfi SAVAŞ’ a teşekkür ederim.
 
Bu duygularımla, meslektaşlarımızın ve halkımızın 22 Kasım Ulusal Dişhekimliği Gününü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Gününü kutluyor, hepinize sevgi ve saygılarımı iletiyorum."
 
 
 

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
Sag-Blok-Reklam
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet