Skip Navigation Links

Sinan Cibaroğulları Güven Tazeledi

Eğitim İş Hatay 2'nolu Şubesi 2. Olağan Genel kurulunu gerçekleştirdi. Gerçekleşen olağan genel kurulunda yeni yönetim belirlendi.

Sinan Cibaroğulları Güven Tazeledi

Gündem   A+a-

 
Eğitim İş Hatay 2'nolu Şubesi 2. Olağan Genel kurulunu gerçekleştirdi. Gerçekleşen olağan genel kurulunda yeni yönetim belirlendi. Eğitim İş Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Sinan CİBAROĞULLARI'nın güven tazelediği kurulda büyük coşku yaşandı.
 
Eğitim İş Hatay 1'nolu şube başkanı Suat Sadış'ın yönettiği genel kurulda, Eğitim İş Sendikası Hatay 2 Nolu Şube yönetimi şu şekilde oldu ; Hüseyin ATEŞ, Ümüt ARSLAN, Gülşah İŞGÖRÜR, Hasan KUŞ, Sinan CİBAROĞULLARI, Ali DALĞIÇ, Özkan PARLAR'dan oluştu.
Denetleme kurulu ise şu isimlerden oluştu ; Mehmet Serkan DİKEÇ, Özben ŞANLI, Mikail ALTUN
Açılış konuşmasını yapan Eğitim İş Hatay 2'nolu Şube Başkanı Sinan Cibaroğulları şunları dedi; "Başöğretmen Atatürk; çağdaş, laik, bilimsel ve halkın ihtiyaçlarına yanıt veren, bireyi kulluktan özgür bireyler olmaya yönelten eğitim anlayışının temellerini, bildiğiniz gibi Kurtuluş Savaşı yıllarında atmıştır. Yani yurdumuzda gerçek anlamda aydınlanma Atatürk’le ve Cumhuriyet güneşiyle somut ifadesini bulmuştur.
Aynı inançla yola devam eden Cumhuriyet devrimcileri; köy enstitüleriyle, öğretmen okullarıyla bu anlayışı günümüz kuşaklarına taşımışlardır.
Arkasından gelen TÖS ve TÖB-DER; laik, bağımsızlıkçı, aydınlanmacı, eşit ve parasız eğitim anlayışını acı bedeller ödeyerek bizlere emanet etmişlerdir.
Biz Eğitim İş olarak, bu emaneti aldık ve bunu gelecek kuşaklara taşımanın andını içtik.
Sevgili Dostlar!
Eğitim İş büyük özverilerle çıkılan bu yolda işkolumuzun ekonomik, özlük ve demokratik hakları mücadelesinin her zaman öncülüğünü yapmıştır.
Bilindiği gibi Eğitim İş, 1980 cuntası sonrasında memur sendikacılığının yasaklı olduğu yıllarda bu yasağa ilk başkaldırıyı yapan ve daha ortada hiçbir memur sendikası yokken 1990’da kurulan ilk memur sendikasıdır. Kapatma davaları Eğitim İş’e açılmıştır. İlk saldırıları, Eğitim İş göğüslemiştir. Memur sendikacılığının önü, attığı bu adımla Eğitim İş tarafından açılmıştır, bu konuda önderlik, Eğitim İş’in hanesine yazılmıştır.
Sendikamız, kurulduğu günden bu yana emek sınıfının sorunlarına çözümler üretmeye ve çare olmaya çalışmıştır. Bu mücadeleyi yaparken de ulusun ve ülkenin sorunlarına duyarsız kalmamış, en önemli “özlük” hakkının “bağımsız bir ülkede demokrasi içinde yaşamak olduğu” bilinciyle hareket etmiştir.
Eğitim-İş, kitle ve sınıf sendikacılığının gereklerine odaklanmış, Atatürk’e ve devrimlerine yürekten bağlı, adalet-eşitlik-özgürlük gibi evrensel değerleri kendisine ilke edinmiş bir emek örgütüdür.
Eğitim-İş, Cumhuriyetimizin aydınlanma devrimleriyle evrensel sol değerleri sentezleyen bakış açısı ile örgütlü öğretmen hareketinin dün olduğu gibi bu gün de lokomotifidir.
Değerli Arkadaşlarım,
Siyasi iktidar, eğitim sistemimizi bir yandan gericileştirmeye öte yandan da tam bir işletme mantığıyla ticarileştirme ve yerelleştirmeye çalışmaktadır. Her fırsatta kamu kaynakları ile desteklenen, çeşitli muafiyet ve istisnalar ile açılması teşvik edilen özel okullar, bu salgın döneminde bile hâlâ hızla artmaktadır.
En temel hak olan eğitim; kamuda niteliksizleşirken, özel okullar giderek yaygınlık kazanmaktadır.
2012-2013 yılında uygulanmaya başlanan 4+4+4’ün ilk yılında 5 bin 942 olan özel okul sayısı iki katı aşkın bir artışla 2019-2020 yılında 13 bin 870 olmuştur. Öğrenci sayısı ise 613 bin 64’ten 1 milyon 468 bin 198’e yükselmiştir.
Eğitim sisteminin popülist söylemlerin oyuncağı haline geldiği, “Ben yaptım oldu”cu anlayışın egemen olduğu, tamamen ideolojik bakış açısıyla kağıt üstünde gerçekleştirilen değişikliklerle çağdaş, bilimsel ve laik eğitimin yok edilmeye çalışıldığı bir süreç yaşamaktayız.
AKP’nin iktidarda olduğu 18 yıl boyunca, 7 kez Milli Eğitim Bakanı değişmiş, her gelen bakanın öncekinin tersi uygulamalarıyla eğitim sistemi adeta yamalı bohçaya dönmüştür. Sadece AKP iktidarında, eğitim sisteminde yapılan değişiklik sayısı 15’e ulaşmış, yapılan her değişiklik beraberinde çözümsüzlüğü getirmiştir.
Öte yandan dernek ve vakıflarla imzalanan protokoller, eğitimin özelleştirilmesi, karma eğitim karşıtı uygulamalar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, derslik açıkları, kalabalık sınıflar, altyapısı yetersiz okullar, öğrencilerin tarikat ve cemaatlerin yurtlarına mahkûm edilmesi, çocukların örgün eğitim dışına itilmesi, sınav sistemlerinde ve müfredattaki değişiklikler, mülakata dayalı sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik, öğretmene yönelik şiddetin sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu gibi çok sayıda sorun maalesef bu eğitim öğretim yılına da damgasını vurmuştur. Özellikle atanamayan öğretmen sorunu, ne yazık ki onlarca intiharı beraberinde getirmiştir.
Tarikatların yasal maskesi olan dernek ve vakıflarla imzalanan protokoller; eğitimi, tarikatların, cemaatlerin arka bahçesi yapmıştır. Sendikamızın yargıya taşıdığı, çağdaş, bilimsel, laik eğitimi savunanların sert tepkiler gösterdiği bu protokoller, inatla kapsamları genişletilerek uygulamaya konulmaya devam edilmiştir.
Öte yandan 4+4+4 uygulamasıyla öğrenciler eğitimden kopartılmıştır.
2012 yılında getirilen 4+4+4 sisteminin ardından açık lisede okuyan öğrenci sayısı 940 binden 1 milyon 586 bin'e yükselmiştir. Açık öğretim liselerinde okuyanların artış oranı, 2012’deki açık öğretim liselerindeki öğrenci sayısına göre yüzde 32,4 olmuştur.
İstatistiklere göre 699.765 kız öğrenci, açık öğretim liselerinde okumaktadır. Kız öğrenciler 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte örgün eğitimin dışına itilmiştir. Yani bunun anlamı, 12 yıllık kesintisiz eğitim, kâğıt üstünde kalmıştır.
Değerli Arkadaşlar!
İçinde bulunduğumuz bu salgın döneminde fırsat eşitliği ilkesinin esamesi bile okunmamaktadır.
Eğitim İş Ankara 3 Nolu Şubemizin Türkiye genelinde 1343 öğretmenle yaptığı kapsamlı çalışma ve UNICEF’in açıklamaları birlikte değerlendirildiğinde uzaktan eğitime 6 milyon civarında öğrencinin ulaşamadığı anlaşılmaktadır. MEB bir soru önergesine Ağustos 2020’de verdiği cevapta, EBA üzerinden uzaktan eğitime 8 milyon 687 bin 106 öğrencinin eriştiğini belirtmiştir. Bu açıklamadan da uzaktan eğitime ulaşamayanların sayısının 6 milyondan daha yüksek olduğu görülüyor. Hangi veriyi baz alırsak alalım milyonlarca öğrencinin mağdur olduğu ortadadır. Mart 2019’dan bu yana geçen onca zamana rağmen Bakanlık henüz birkaç gün önce imkânı olmayan öğrencilere 500 bin tablet dağıtmayı planladığını açıklamıştır. Bu tabletlerin öğrencilere ne zaman, kimlere ve ne şekilde ulaştırılacağı merak konusudur.
Öte yandan eğitim yatırımlarına ayrılan pay, gittikçe azalmaktadır. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay % 17,18 iken, 2019 yılı itibariyle bu oran % 4,88’e gerilemiş, 2020 yılında ise bu anlamda olumlu yönde herhangi bir değişiklik olmamıştır.
Eğitim sistemimiz her geçen gün artan sorunlarla tam bir çürüme içindeyken, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu eğitimin öncelikli ve acil çözüm beklenen sorunlarından birisi haline gelmiştir.
MEB tarafından atama bekleyen öğretmen adayı sayısı 382 bin 595, öğretmen ihtiyacı ise 97 bin 31 olarak açıklanmıştır.
Ancak MEB hâlâ eğitim sisteminin ihtiyacı kadar atama yapmamakta, esnek ve güvencesiz istihdam biçimi olan “sözleşmeli öğretmenlik” uygulamasıyla insanca çalışma koşullarını hiçe saymaktadır.
Değerli Arkadaşlarım!
Eğitim ve bilim emekçilerinin tümünü kucaklayan Eğitim-İş, hizmetli ve memurların sorunlarının da farkındadır. Bu sorunları yetkili birimlere ve kamuoyuna duyurmaya, çözümü noktasında mücadeleye devam edecektir.
Okullarımızda yeterince memur ve yardımcı personel bulunmamaktadır. Bu alandaki pek çok eksiklik okul-aile birlikleri yoluyla velilerin sırtına yüklenerek karşılanmaya çalışılmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın isimsiz kahramanları memurlar, hizmetliler, şefler, teknik personel, sözleşmeli personel ve diğer eğitim çalışanları görmezden gelinmiştir. Siyasal iktidarın taşeronlaşma ve güvencesiz personel çalıştırma politikaları, öncelikle okullarımızdaki hizmetli ve memur kadrosundaki eğitim emekçilerini vurmuştur. Dolayısıyla 2020 yılı, eğitimcilerin ve genel anlamda emekçilerin yoksulluk ve haksızlıkla daha da fazla sınandığı bir yıl olmuştur. Yetkili yandaş konfederasyon ve hükümetin müsameresi sonucunda, tüm temel gıda maddelerinin yüzde 50; elektrik, doğalgaz gibi zorunlu tüketim kalemlerinin yüzde 60 zamlandığı ekonomik kriz ortamında, kamu çalışanlarına alay eder gibi yüzde 4+4 zam yapılmıştır. Emekçilerin maaşları dolar ve altın karşısında erimiştir. Ülkemizdeki her şeyin dolar ve altına endeksli zamlandığı düşünüldüğünde emekçilerin satın alma güçlerinin ne kadar düştüğü görülecektir. 2002 yılında bir 9/1 derecedeki bir öğretmen maaşıyla 20 çeyrek altın alınabiliyorken şimdi aynı derecedeki bir öğretmen maaşıyla 6 çeyrek altın alınabilmektedir? Nereden nereye? Değil mi?
Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz; rantı değil halkı düşünen, yandaşlarına peşkeşi değil ülkenin üretimini, kaynaklarının doğru kullanımını hesaplayan, rakamları gizlemek yerine onları düzeltmeye çalışan, kamu emekçisine verdiği maaşı yük olarak görmeyen bir anlayışla ekonomi politikaları üretilmedikçe, ülkemizi daha karanlık günler karşılayacaktır.
Daha önce defalarca söylediğimiz gibi eğitim sisteminde yıllardır yaşanan sorunların aşılmasını, çocukların nitelikli bir eğitime ulaşabilmesini sağlamak için bugüne kadar izlenen bilimsel olmayan eğitim politikalarını tamamen değiştirmekten geçmektedir. Yaşanan karanlık tablodan çıkışın tek yolu ise eğitimin eşit, parasız, bilimsel, laik ve kamusal niteliğinin arttırılması ve iktidarın kaynak kullanım tercihini halktan yana kullanmasından geçmektedir.
Bizler Eğitim-İş olarak, parasız, bilimsel, demokratik, laik, ulusal ve karma eğitim mücadelemize, Atatürk’ü ve devrimlerini anlatmaya, haksızlığa, hukuksuzluğa maruz kalmış tüm eğitim emekçilerinin yanında olmaya devam edeceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle Kongremizi onurlandıran siz delegelerimizi ve tüm misafirlerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!
Yaşasın Eğitim İş!"
 
 
 

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet