Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

'HAMOK Ormanı Kurmak İstiyoruz'

HAMOK Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu, Hatay'da çıkan yangınlara değindi.

 'HAMOK Ormanı Kurmak İstiyoruz'

Hatay   A+a-

HAMOK Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu, Hatay'da çıkan yangınlara değindi.
HAMOK olarak, , sürdürülebilir temiz bir çevre, gelecek kuşaklarımıza daha yaşanır bir kent bırakmak, bozulan ekosistemi onarmak için elimizden geleni yapacağız denilen açıklamada, Yangında yok olan orman alanlarımızda geçmişte olduğu gibi bugün de HAMOK ORMANI oluşturmak için meslek birliklerimizle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yer tahsisi isteyerek gerekli çalışmaları başlatacağız."denildi.
5 Eylül tarihinde Samandağ ve Antakya'da çıkan yangın ardından Belen'de çıkan yangının yerleşim alanlarına sıçramasına korku dolu anlara sebep olduğunu dile getiren HAMOK Yaptığı yazılı açıklamasında şunları dedi; "Yanan bir ülkeye tanık oluyoruz. Yanan bir Hatay’a tanık oluyoruz. Önce 5 Eylül’de Samandağ ve Antakya’da çıkan yangının Hatay ve ülkemiz üzerindeki yıkımı sürerken, bu sefer 9 Ekim’de, Hatay’ın Belen ilçesinde sabah saatlerinde ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgârın da etkisiyle ilçedeki yerleşim yerlerine sıçradı. İssume, Müftüler, Fatih ve Sarımazı mahallelerini etkileyen yangın, daha sonra İskenderun ve Arsuz ilçesindeki birkaç mahalleye de sıçrayarak ciddi zararlara yol açtı.
Evleri yanan vatandaşlar ve risk bölgesinde oturan mahalle sakinleri güvenlik güçleri tarafından tahliye edildi. Yangında insan kaybımızın olmaması sevindirici olmakla beraber evi orman olan binlerce canı kaybettik. Ağaçların ve yaban hayatın yanarak yok olması ekolojik yaşamda çok ciddi tahribat yarattı. Hatay halkının yangından kaçarken yaşadığı panik, yanan ağaçların, hayvanların kameralara yansıyan görüntüleri dehşet vericiydi.
Ormanlarımız, binlerce canlıyı barındıran ve büyük bir endemik bitki çeşitliliği ile Hatay’ımızın oksijen depolarıdır. Sağlıklı bir çevrede yaşamanın önemini ve insan hayatının diğer canlı yaşamından bağımsız düşünülemeyeceğini çok daha iyi anladığımız bugünlerde, ülkemizin ciğerlerinde çıkan yangın yüreklerimizi yaktı. Derin bir üzüntü içerisindeyiz.
Yetkili makamlarca yangın ile ilgili soruşturmanın sürdüğü, sabotaj ihtimali ile gözaltılar olduğu ve iki kişinin de tutuklandığı açıklandı. Soruşturmanın titizlikle sürdürülmesini bekliyor, kamuoyunun gelişmeler hakkında bilgilendirilmesini talep ediyoruz. Ülkemize ve geleceğimize ihanet ederek sabotajları gerçekleştirenler ve sorumlular varsa en ağır şekilde cezalandırılması hepimizin beklentisidir.
Hatay, sevgi şehri olmasıyla, birlik ve beraberliği ile tüm dünyaya örnek olmuş barış kentidir. Hatay’dan ne istiyorsunuz? Son 10 yılda hiç görmediği felaketleri gördü bu güzide sevgi şehri Hatay.
Başta Suriye savaşıyla çatışmaların içinde olduk, Reyhanlı ve Cilvegözü’nde bombalar patlatıldı, insanlarımız öldü, ticaret kapılarımız kapatıldı, işsizlik arttı, esnaf perişan oldu, bunlar yetmezmiş gibi, zehirli gaz yayan termik santrallerini, yerleşim alanlarına rüzgar enerji santrallerini kurmaya çalıştılar, onlarca maden sahası için ihaleler yapıldı, yapılmaya devam ediyor, en sonunda ormanlarımızı da yakmaya başladılar. Birileri devamlı Hatay üzerinden kötü emellerine ulaşmak için kentimize acılar yaşatıyor. Yeter artık, O karanlık el Hatay’ımızın üzerinden elini çeksin!
Bilinmelidir ki; bizler, asla Hatay’ımıza zarar veren bu projelere, yanan her 1 metrekarenin başka bir amaçla kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Yetkililerin, yok olan orman alanlarımızın tamamının ağaçlandırılarak tekrar Hatay’ımıza kazandırılması için gerekli çalışmaları acilen başlatacağını, bu alanların farklı hiçbir amaçla kullanılamayacağını net bir şekilde kamuoyuna açıklamalarını bekliyoruz.
 
Biz HAMOK olarak, , sürdürülebilir temiz bir çevre, gelecek kuşaklarımıza daha yaşanır bir kent bırakmak, bozulan ekosistemi onarmak için elimizden geleni yapacağız. Yangında yok olan orman alanlarımızda geçmişte olduğu gibi bugün de HAMOK ORMANI oluşturmak için meslek birliklerimizle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yer tahsisi isteyerek gerekli çalışmaları başlatacağız. Bununla beraber yok olan orman alanlarımızın yeniden oluşturulması, doğa ve canlı yaşamının sağlıklı şekilde sürdürülmesi için yerel ve ulusal yapılacak bütün çalışmalara da katkı koyarak destek olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.
Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu olarak tüm Hatay’a ve ülkemize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar