Skip Navigation Links

12 Eylül Dünya İlk Yardım Günü

İLK YARDIMI ÖĞRENELİM… ÖĞRETELİM…

12 Eylül Dünya İlk Yardım Günü

Gündem   A+a-

 Dünya İlk Yardım Günü, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu tarafından, her yıl Eylül ayının ikinci Cumartesi günü, ortak ilk yardım mesajların içeren çeşitli kurum, kuruluş ve halkın katılımı ile gerçekleştirilen etkinliklerle kutlanmaktadır. Dünya İlk Yardım Günü’nde Türk Kızılay’ı da ülkemizde birçok etkinlik düzenlemektedir.
Ani olarak ortaya çıkan hastalık veya yaralanma durumunda; kişinin hayatını korumak, sağlık durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmesine destek olmak amacıyla olay yerindeki mevcut imkânlarla yapılan hızlı ve etkili müdahaleler İlk Yardım olarak tanımlanır. Bakanlıkça belirlenen standartlara uygun eğitimi alarak, verilen eğitim çerçevesinde uygulamalar yapabilen ilkyardımcı belgesi sahibi olan kişiye de İlk yardımcı denir. Yapılan bu tür müdahalelerde amaç; hayati tehlikenin ortadan kaldırılması, hasta ya da kazazedenin yaşamsal fonksiyonlarının devamı, durumun kötüleşmesinin önlenmesi ve iyileşmesinin kolaylaştırılması önceliklidir. İlk yardım Temel Uygulamaları olarak, olay yerinde çevre güvenliğinin sağlanması, yaralının sağlık ve bilinç durumunun belirlenmesi ve 112 (Acil Sağlık Hizmeti)’ye haber verilmesi önemlidir. İlk Yardımcının hızlı ama sakin ve bilinçli bir şekilde yaralıya müdahale etmesi de önemlidir. İlk yardım uygulamalarını bilmeyenlerin hasta ya da yaralıya müdahalesi fayda yerine zarar getirebileceğinden dolayı,112’yi arayıp Acil Sağlık Hizmetleri’nin olay yerine gelmelerini beklemeleri daha uygundur. Acil Hizmetlerin hızlı cevap verdiği bölgelerde bile bir Ambulansın en ivedi şekilde olay yerine gelmesi şehir merkezlerinde varış hızının ortalama 10 dakika, kırsal kesimlerde ise ortalama 20 dakika olduğunu düşünürsek, ilk yardım uygulamalarını bilmek ve uygulamak büyük hayati önem taşımaktadır.
Hatay İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığımız,2005 yılında Sertifikalı Temel İlkyardım Eğitimi yapmaya başlamıştır. İlk Yardım eğitiminde öncelik verdiğimiz belirli kurumlar vardır. Bunların önceliğinde, Emniyet Personeli, Jandarma personeli, İnfaz Koruma Memurları ve AFAD bulunmaktadır. Verdiğimiz eğitimlerde başarı gösteren 2938 kişiyi sertifikalandırdık.-2020 yılı içerisinde 451 kişiye interaktif İlkyardım Semineri verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Müdürlüğümüzde ilkyardım eğitimleri ücretsiz verilmekte olup, eğitim almak isteyen bireylerin dilekçe ve kimlik fotokopileriyle bize müracaat etmeleri yeterlidir.
Bilirsen Hayatta Kalırsın, Bilirsen Hayat Kurtarırsın!...
 
Dr. Mustafa HAMBOLAT
Hatay İl Sağlık Müdürü
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet