Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

“ İş dünyası bu zorlu süreci büyük bir sabırla yönetiyor”

İTSO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı Video Konferans Yöntemiyle Yapıldı

“ İş dünyası bu zorlu süreci büyük bir sabırla yönetiyor”

Ekonomi   A+a-

İTSO Başkanı Yılmaz, “ İş dünyası bu zorlu süreci büyük bir sabırla yönetiyor”
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında Korona virüs (Covid-19)  tedbirleri dikkate alınarak video konferans yöntemiyle Ağustos ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi.
Yeterli çoğunluğun sağlandığı Olağan Meclis toplantısı İTSO Meclis Başkanı Okan Belli  başkanlığında gerçekleşti.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz Meclis toplantısında Pandemi döneminde yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirerek; “2020 yılında, küresel çapta yaşanan ve ancak yüz yılda bir görülen bir salgın ve salgının meydana getirdiği ekonomik tahribat ile mücadele etmek zorunda kalındığına dikkat çekerek; “İş dünyası bu zorlu süreci büyük bir sabırla yönetti. Çalışanların sağlık ve güvenliklerini sağlamak, istihdamı sürdürebilmek, finansal risklerden korunmak ve değişken talep ortamında yeni stratejilerle şirketlere yön vermek için yoğun gayret gösterildi.
Bugün toparlanma süreci dünya genelinde halen devam ediyor. Pek çok sektörde talep artışları başladı, Avrupa ekonomisi beklenenden hızlı toparlanıyor, sanayinin çarkları çalışıyor ve ihracatımız artıyor. Nisan-Mayıs aylarında yaşanan büyük düşüşten sonra, ekonominin açılmasıyla toparlanma sürecine girdik. Ancak bu toparlanma, belli sektörlerde maalesef çok fazla hissedilemedi. Sektörler arasında, finansmana erişim ve talep açısından bir ayrışma söz konusu oldu. İstihdamda önemli miktarda düşüşler gözleniyor. Toparlanmanın istihdama yansıması zaman alıyor ve maalesef bu durum krizin etkilerini derinleştiriyor.
Şunu da ifade etmek gerekir ki, pandeminin meydana getirdiği etkilerle mücadele etmek için ekonomi yönetimimiz tarafından pek çok adım atıldı. Kısa çalışma ödeneği, mücbir sebep gibi uygulamalar iş dünyasına önemli faydalar sağladı. Bu dönemde bankalar aracılığıyla piyasaya önemli miktarda ucuz finansman da sağlandı.
Ancak krizin yıkıcı etkilerini sınırlamak için gerekli olan bu politikanın, artık sonuna gelmiş bulunuyoruz. Salgın sürecinde enflasyon seviyesinin altına inen faiz oranları ekonomimizi desteklemişti. Ancak faizin uzun süre negatif seviyelerde kalması, bildiğiniz gibi enflasyon başta olmak üzere ciddi finansal riskleri de beraberinde getiriyor. Ağustos başında bunun sinyallerini net bir şekilde gördük. Döviz kurundaki yükseliş, yine ekonomi gündemimizin ilk sıralarında yer aldı. Geçtiğimiz hafta yapılan toplantı sonrasında Merkez Bankası yönetimi, faizleri temmuz ayında olduğu gibi ağustos ayında da, sabit tutma kararı aldı. Bu gelişmelere ek olarak, Karadeniz’de doğalgaz rezervlerinin bulunması bizler için oldukça önemli bir gelişmeydi. Bu konuyla ilgili fikirlerimi de, sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum.
Çok değerli meclis üyesi arkadaşlarım, bilindiği üzere enerji sektörü, sosyal ve ekonomik kalkınmanın en kritik bileşenleri arasında yer almakta, dünya ticaretindeki dengeleri belirleyen en önemli unsurların başında gelmektedir. Coğrafi konumu gereği, stratejik bir geçiş ülkesi olan Türkiye önemli bir enerji koridorudur. Orta Doğu’yu Akdeniz ve Avrupa’ya bağlayan hemen hemen tüm kara ve deniz güzergâhları Türkiye’den geçmektedir. Ancak enerji üretimi açısından, kendi kendine yetemeyen ve dolayısıyla ithalatçı bir ülke olduğumuz için, petrol ve doğalgaz ile ilgili dünyadaki tüm gelişmeler, ülkemizi direkt olarak ilgilendirmektedir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Video konferans yöntemiyle  düzenlenen Ağustos ayı Meclis toplantısına, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Başkan yardımcıları Muhsin Yeter, Mahir Taner, İTSO Muhasip üye Gassan Kuran, İTSO yönetim kurulu üyesi Müfit Tennioğlu  İTSO Genel sekreteri Figen Gül Dönmez ve İTSO Hesapları İnceleme Komisyonu Başkan yardımcısı Necati Sert katıldı.
Ağustos ayı Meclis toplantısında, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkan yardımcısı Necati Sert, gelir ve giderler ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos ayı olağan Meclis toplantısında gündemdeki konular görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar