Skip Navigation Links

İskenderun Körfezi'nin Kalkınması İçin Lojistik Eko Sistem Şart

İskenderun Körfezi'nin Kalkınması İçin Lojistik Eko Sistem Şart

İskenderun Körfezi'nin Kalkınması İçin Lojistik Eko Sistem Şart Web
TV

Gündem   A+a-

 LimakPort İskenderun Limanı’nın girişimleri, Deniz Ticaret Odası İskenderun şubesi ve İskenderun Deniz Nakliyecileri Derneği’nin katkıları ile düzenlenen panelde İskenderun körfezinde lojistik sektörünün son 20 yılı masaya yatırıldı.
 
Deniz Ticaret Odasında gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak katılan İskenderun Teknik Üniversitesi, Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer, son 20 yıllık veriler ışığında Türkiye’nin konteyner taşımacılığında yıllık artışı ile Doğu Akdenizdeki artışın pareler olarak % 11 lik bir seviye ile büyüdüğüne dikkat çekti. Esmer sunumunda Türkiye’nin ve Dünyanın lojistik sektörü ile ilgili önemli tespitlerde bulundu. Konteyner taşımacılığında Türkiye genelinde yaşanan % 11 lik artışın İskenderun körfezinde % 28 lik bir rakamla büyümeye devam ettiğini belirterek Akdenizdeki limanların Dünya limanlarına ulaşma yüzdesinin oldukça başarılı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Soner Esmer Türkiye’nin kendi lokal yüklerinin %22 sinin ve transit konteynırın ise % 16 sının bu bölgede Doğu Akdeniz’de işlem gördüğüne dikkat çekerek bu rakamların çok önemli olduğunu söyledi.

İSKENDERUN KÖRFEZİNİN LOJİSTİKTE GELENEKSEL ALT YAPISI GEMİ ACENTELERİDİR

Liman Kenti olan İskenderun’da Lojistik sektörünün geliştirilmesi, yeni lojistik firmalarının kurulması ve bu alanda istihdamın arttırılması için yapılan çalışmalar kapsamında düzenlenen panelde konuşan LimakPort İskenderun Limanı Genel Md. Yrd. Mehmet Ünlü İskenderun körfezinin lojistikte geleneksel alt yapısının gemi acenteleri olduğuna dikkat çekerek gemi acentelerinin konteyner taşımacılığı alanına mutlaka girmeleri gerektiğin vurgu yaptı. LimakPort İskenderun Limanı’nın köklü bir lojistik geçmişi olan İskenderun körfezinde bu sektörün ana omurgasını oluşturan yerel Gemi acentelerinin Konteyner lojistiği işinde yer almaları için destek vereceklerini yineleyen Mehmet Ünlü “Bölgemizde denizyolu taşımacılığında trend konteyner taşımacılığına kayıyor bu alanda örnek vermek gerekir ise bölgemizdeki Demir Çelik daha önce üretimini yapıp ihracatının tamamını genel kargo gemileri ile yaparken bugün ihracatını tek seferde yüksek tonajlı gemilerle direk toptancıya değil daha fazla müşteriye ulaşmak için ihracatının önemli bir kısmını konteyner ile yapmaktadır. Sadece toptancı ile muhatap olmayıp parakende alıcısına kadar konteyner taşımacılığı sayesinde ulaşabilmektedir. Dolayısı ile İskenderun körfezinde de trend normal konvansiyonel kargo türünden konteyner taşımacılığına dönmektedir. Bizim burada vurgulamak istediğimiz İskenderun limanına 30 tane daha antrepo yatırımı yapılsa yüzlerce lojistik Şirketi kurulsa geleceği vardır, muhakkak kazanacaktır anlamına gelir. Biz oransal anlamda sektörün geleceğini hesaplıyoruz Limanın kapasitesini 3 Milyon Teu/yıla kadar yani Mersin limanından daha büyük iş yapacak kadar büyütmeyi planlıyoruz bu kapsamda Bugün 300 tane daha Gümrük müşavirliği hizmet şirketi kurulsa iş yapacaktır. Bizim Limakport olarak sizlere önerimiz ve desteğimiz gemi acenteliği faaliyetlerinizi yürütürken ilave olarak konteyner lojistik hizmetleri sunan bir yapıya dönüşmenizdir. Burada büyük bir fırsat ve iş alanı var ve biz LimakPort olarak sizleri desteklemeye hazırız”

İSKENDERUN KÖRFEZİNİN KALKINMASI İÇİN LOJİSTİK EKO SİSTEM ŞART

LimakPort İskenderun Limanı Genel Müdürü Gündüz Arısoy ise panelin soru cevap kısmında acente yetkililerinden gelen soruları cevaplandırdı. Arısoy yaptığı konuşmada Türkiye’de konteyner taşımacılığının son 20 yıl verilerinin çok önem arz ettiğini belirterek İskenderun körfezinde konteyner taşımacılığındaki hedeflenen büyüme rakamının 2020 yılı için %32 gibi bir oranda olmasını ön gördüğünü söyledi. Arısoy İskenderun’un geliştiğini büyüdüğünü ancak Lojistik eko sistem oluşturulamaz ise büyümenin sınırlı kalacağını söyledi.
 
 
 
 
İskenderun Körfezi'nin Kalkınması İçin Lojistik Eko Sistem Şart  videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet