Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Geçiş belgeleri tükeniyor

Nakliyeci sınırda kilitleniyor İhracatçı mal gönderemiyor

Geçiş belgeleri tükeniyor

Gündem   A+a-

 CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Macaristan ve Slovenya’nın neredeyse her sene ihtiyacın yarısı kadar transit geçiş belgesi vermesi nedeniyle ihracatçı ve nakliyecinin yaşadığı sorunları TBMM gündemine taşıdı.
 
2020 için verilen transit geçiş belgelerinin tükenmeye başladığına dikkat çeken CHP’li Güzelmansur konuyla ilgili bir soru önergesi vererek ek geçiş belgesi kotası alınmasını istedi.
 
GEÇİŞ BELGESİ İÇİN EK KOTA ALINMALI
 
Türkiye ihracatının en önemli pazarlarından biri olan Avrupa'ya yapılan taşımalarda Macaristan ve Slovenya’nın transit geçiş ülke konumunda olduğunu hatırlatan Güzelmansur “Bu ülkelerin verdiği geçiş belgelerinin yetersizliği nedeniyle ihracatçı ve nakliyeci operasyon güçlüğü yaşamaktadır. Transit geçiş belgesi kotası tükenmek üzeredir. Bu durum ürünün ve alıcısının bulunduğu bir ortamda, pazarın payının ve navlun gelirlerinin düşmesine, ihracatçının ve nakliyecinin rekabet gücünün azalmasına neden olmaktadır. Yetersiz geçiş belgesi kotası nedeniyle yaşanan sorunlar Avusturya, Çekya gibi ülkeler için de geçerlidir” dedi.
 
Güzelmansur’un verdiği soru önergesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplamasını istediği sorular şunlar:
Macaristan, Slovenya, Avusturya ve Çekya ülkeleri için her yıl mevcut ihracat kapasitesinin, geçiş ihtiyacının yarısı kadar geçiş belgesi kotası verilmesinin sebebi nedir?
Yetersiz geçiş belgesi kotaları yüzünden bahsedilen ülkelerin kotalarının en az 2 kat artırılması, böylece pazar payı kaybının ve navlun geliri kaybının önlenmesi konusunda yapılan/ planlanan çalışmalar nelerdir?
Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta transit geçiş ülke konumundaki Macaristan ve Slovenya’ya ek geçiş belgesi kotası alınması konusunda yapılan bir çalışma var mıdır?
Aylık kullanıma açılan geçiş belgesi kotasının yaş sebze meyve ihracatının arttığı yaz aylarında artırılması ve böylece nakliyecinin yaşadığı operasyon güçlüğünün engellenmesi düşünülmekte midir?
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar