Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Soğan,Patates Tarlada,Limon Depoda Çürüyor

GÜZELMANSUR’DAN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Soğan,Patates Tarlada,Limon Depoda Çürüyor

Gündem   A+a-

 CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur yanlış ihracat kısıtlaması kararları nedeniyle soğan, limon ve patates üreticisi ile ihracatçısının uğradığı zararlarının belirlenmesi ve telafi edilmesi için Meclis araştırma önergesi verdi.

İHRACAT KISITLAMASI NEDENİYLE SOĞAN, LİMON, PATATES ÜRETİCİSİ, İHRACATÇISI ZARAR ETTİ

CHP’li Güzelmansur’un TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde soğan, limon ve patateste bu yıl rekoltenin yüksek olacağı, pandemi nedeniyle iç tüketimin düşeceği gibi gerçekler göz ardı edilerek, fiyat yükselmesi korkusuyla alelacele alınan ihracat kısıtlaması kararlarının üreticiyi ve ihracatçıyı zarara uğrattığı, bu zararların boyutunun araştırılması ve devlet tarafından karşılanması istendi.

Soğan,Patates Tarlada,Limon Depoda Çürüyor

Güzelmansur ve 26 milletvekilinin imzasını taşıyan araştırma önergesinde şu ifadeler yer verildi:
“7 Ocak’ta patates ve soğan ihracatı yasak ve ön izne bağlı mallar listesine alınmıştır. Ancak bu sene bir yandan rekoltenin yüksek olması, diğer yandan pandemi nedeniyle lokanta ve otellerin kapalı olmasına bağlı olarak iç tüketimin düşmesi, soğanın tarlada kalmasına, fiyatının maliyetinin altına inmesine neden olmuştur. İç tüketimi düşen, ithalatı devam eden, ihracatı ise yasaklanan soğanın Hatay’da kilosu 80 kuruşa kadar inmiş, tarlada kalarak çürümesine neden olmuş, üretici iflasın eşiğine gelmiştir. Bursa ve Adana’da da soğan üreticilerinin durumu aynıdır. Yanlış, plansız, öngörüsüz ihracat kısıtlaması patatesin de kilosunun 95 kuruştan 40 kuruşu kadar gerilemesine neden olmuştur. Patates ve soğanda sonradan alınan sınırlı ihracat izinleri de ne üreticinin mağduriyetinin ne de pazar kaybının önüne geçebilmiştir.
Mart sonunda limonun kilosu 20 TL’ye ulaşınca, limon da ansızın ihracatı ön izne bağlı mallar listesine alınmıştır. Bir tarihe bağlamadan, ihracat anlaşmalarını öngörmeden alınan bu karar, limon için yurtdışı anlaşmaları bağlamış olan, limonlarını paketleyen, konteynırlarını kiralayan hatta peşinatlarını alan başta Hataylı olmak üzere limon ihracatçılarını çok ciddi zarara uğratmıştır. Maddi zarar dışında da limon ihracatçısı yurtdışındaki bağlantılarına karşı güven kaybetmiş, itibar kaybetmiş ve pazar kaybetmiştir.
Limonda sonradan 10 bin ton ihraç izni verilirken de, Türkiye’de bu yıl için iç tüketim miktarı çıktıktan sonra 60-70 bin ton fazladan, ihraç edilecek limon bulunduğu gerçeği göz ardı edilmiştir. Şimdi ihracına izin verilmeyen, iç piyasada da satılmayan 50-60 bin ton limon da depolarda çürümektedir.”
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar