Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Başkan Savaş HRT Ekranlarında Gündemi Değerlendirdi

HBB Başkanı Doç. Dr.Lütfü Savaş,HRT Akdeniz ekranlarında yayınlanan “Yeni Bir Gün” adlı programın canlı yayın konuğu oldu.

Başkan Savaş HRT Ekranlarında Gündemi Değerlendirdi

Gündem   A+a-

 Tüm dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs salgınının Hatay’daki durumuna değinen Başkan Savaş, “8-9 gün önce MKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde servis yatan 2 hasta vardı. 20 gündür kentte yeni vaka olmadığı duyumların arasında. Çok şükür Hatay bu sıkıntıdan kurtuluyor gibi görünmekte. Ancak bu virüs bize çok şey öğretti. Bundan sonra herkes evrensel ve kişisel hijyen kurallarına uyarak yaşamına devam etmeli. Ve alınan önlemlere riayet etmeli” açıklamalarında bulundu. Hastalığın çoğunlukla asemptomatik ilerlediğini belirten Başkan Savaş, hasta olduğunun farkında olmayan bireylerin diğerlerine bulaştırma ihtimalinin daha fazla olduğunu ifade etti. Bu nedenle herkesin maske takmasının önemli olduğunun altını çizdi.
 
Normalleşme sürecine dair atılan adımları olumlu karşıladığını belirten Başkan Savaş, virüs sebebiyle yaşanan olumsuz ekonomik tablonun ülkeyi yıllarca geri götürmesine izin verilmemesinin önemli olduğunu belirtti.
 
Başkan Savaş bu zorlu zamanlarda askıda fatura uygulaması başlatarak ihtiyaç sahibi vatandaşların üzerindeki ekonomik yükü bir nebze olsun hafifletmeyi planladıklarını belirtti. Bunun yanı sıra binlerce vatandaşa market alışverişi yapabilecekleri Hataykart ve gıda kolisi yardımı yaptıklarını ifade etti.
 
Büyükşehir Belediyesinin ilaçlama faaliyetlerini ekonomik, çevre ve insan sağlığına zararı olmayan ilaçlarla gerçekleştirdiklerini ifade etti. Başkan Savaş, ilaçlamada kullanılan ilacı anlaştıkları bir fabrikada kendileri üreterek belediye bütçesine %80 oranında katkı sağlayacaklarını ifade etti. 6 Milyon Türk Lirası tutarındaki ilacı 500 bine mal ettiklerinin altını çizen Başkan Savaş, bu uygulamanın kent ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını söyledi. Başkan Savaş, “Dünya Sağlık Örgütü hangi ilacı öneriyorsa ve ilgili bakanlık hangi ilaca izin veriyorsa o ilacı kullanıyoruz. Diğer Büyükşehir Belediyelerine de ürettiğimiz ilacı talep etmeleri halinde satabileceğiz. Bu da bize gelir olarak dönecek. İlaçlama ihalelerine bizim ilaç üreten şirketimiz de katılacak. Hatay halkı da bu kazançtan payını alacak” dedi.
 
Hatay’da hem tarım hem de hayvancılık faaliyetlerine katkı sağlamak amacıyla birden fazla uygulamayı hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Savaş, “250 kadın çiftçimiz Hatay’ın muhtelif alanlarında kullanılan çiçeklerimizi yetiştiriyor. Üretici kadınlarımız EXPO’da da üretime doğrudan katılacaklar. Bunun yanı sıra tırnak kesme makinemiz ile hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı önemli bir masraftan daha kurtardık. Zeytin üreticilerimize kasa dağıtımına geçen sene olduğu gibi bu sene de devam edeceğiz. Çünkü kasada taşınan zeytinlerde asit seviyesi düşük oluyor. Bu da zeytinin satışını arttırıyor” ifadelerine yer verdi.
 
Tarım, ticaret ve turizmin Hatay’daki ilerleyişi konusunda çok kararlı olduklarının altını çizen Başkan Savaş, HADO, EXPO ve gastronomi ile ilgili adımların bu düşünceyle atıldığını ifade etti.
 
Kendi kendine yetecek kadar toprağı olan vatandaşlara tarım faaliyetlerinde destek olacaklarını açıklayan Başkan Savaş, “Öncelikle onları teknolojiyle buluşturacağız. Ve onların kazancının artması için çalışma yapacağız. Bu kapsamda arıcılarımıza güneş enerji paneli aldık. Örnek tarım çiftlikleri kuracağız. Türkiye’yi çetin bir yıl bekliyor biz de bu süreçte dar gelirli vatandaşlarımızın kazancını gözeteceğiz. Refah seviyesini nasıl arttırırız bunun peşinde koşacağız” açıklamalarına yer verdi.
 
Başkan Savaş, “Kendi kendimize yeten bir şehir ve kendi kendimize yeten bir ülke olmak zorundayız. Biz EXPO alanında akıllı şehir uygulamalarını başlatacağız. Bunu Türkiye’de ilk olarak Hatay başaracak” dedi.
 
Başkan Savaş Hatay’da tarıma destek olmak amacıyla tüm ilçelere yakın bir noktada Antakya 200 dönüm arazi aldıklarını ve bu arazi üzerine tarım ticaret merkezi yapmayı planladıklarını belirtti.
 
Akıllı şehirle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Akıllı şehirde her şeyi akılla yapacaksınız. İnternet ortamında, cep telefonu ve bilgisayar aracılığı ile istediğiniz her şeye ulaşabileceksiniz. Çalışmalarımıza başladık. Akıllı şehri ilk olarak Hatay yapacak. Akıllı şehirler konsepti sadece bilgisayar ortamı değil, özgün ve özgür biçimde konuşmak için de geçerli” dedi.
Hatay Deniz Otobüsü (HADO) ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Başkan Savaş, istasyonda devam eden çalışmaların görüntülerini kamuoyuyla paylaştı.
 
“HATAY’DA BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLAMALIYIZ”
Antakya OSB’nin girişinde alınan arazi ile ilgili konuşan Başkan Savaş, “Büyükşehir olarak Antakya OSB’nin girişinde tarım ticaret merkezi yapmak için 200 dönüm arsa aldık. Tam ortada aldık ki tüm ilçeler ulaşabilsin. Çünkü ileride çiçek üretip Hollanda pazarında satmak istiyoruz. Yükte hafif pahada ağır şeyleri de götürelim istiyoruz. Endüstriyel ürünlerimizi yapıp marka adı altında satmak istiyoruz. Tam ihaleye çıkacaktık dediler ki biz bunu bakanlık olarak yapacağız. Biz de bu yüzden yapımına başlamadık. Son yerel seçimden 8-9 ay sonra halleri ve otogarları ilçelere vermeye kalktılar. İktidar bu kanun tasarısını Kovid -19 salgını dolayısıyla meclise getiremedi. Böyle bir şey olacaksa ben neden merkezin yapımına başlayım. Ben oraya harcanacak olan parayı başka hizmetlere harcarım. İktidar ne yapacağına karar versin, biz de ona göre hizmet edelim. Hazırlamış oldukları taslakta birçok yetkiyi büyükşehirlerden almayı istiyorlar. Hatay’ı güçlü kılmak zorundayız. Hatay’da fitne çıkarmak hem halkımız için hem bizim için hem de ülkemiz için doğru bir şey değildir. Hatay’da bütünlüğü sağlamalıyız” açıklamalarında bulundu.
“EXPO KALICI OLACAK”
EXPO 2021 için inşaatların son hız devam ettiğini dile getiren Başkan Savaş, “İskenderun bölgesindeki inşaatlar çok hızlı ilerliyor. Muhtemelen kasım ayında bitecek. Aralık ayında da Antakya - Defne üzerindeki inşaatlar biter. Ağustos ayının sonundan itibaren de yeşillendirmeye başlayacağız. Bazı konularda borçlanarak bazı zamanlar öz kaynaklarımız ile yapıyoruz. 2021’in 1 Nisan’ında EXPO’YU açmak üzere hazır tutacağız. 15 gün önce EXPO ekibi ile internet üzerinden güzel bir toplantı gerçekleştirdik. Amacımız buraya insan gelmesi. Bizimki Antalya gibi olmayacak, birçok fonksiyon yükleyeceğiz. Orası 6 aylık değil; hem botanik, hem ticaret, hem kültürel, hem de gastronomi alanlarda hizmet etmeye devam edecek ” ifadelerine yer verdi.
“ŞAMPİYON OLMAK İSTİYORUZ”
Hatayspor ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Yurtdışında olan oyuncularımız vardı dün geldiler. Takım oyuncuları mayıs ayından itibaren çalışıyor. 19 Haziran’da da ilk maçımızı yapacağız. Biz liglerin oynanmasından yanayız. Hak eden kimse kazansın. Arkadaşlarımız hem bu sezon hem de gelecek sezon için çalışmalarına devam ediyor. Alt yapıda umut vadeden gençlerimiz ile A takımını aynı yerde yatırmak istiyoruz. İçerisinde eğitim, kültürel faaliyetler, kondisyon aletleri ve kafeteryanın, ayrıca dört sahanın olduğu güzel bir çalışma yapıyoruz. Sayın Valimiz stadın zemini ve koltukları için de Sayın Bakanımızdan destek almış. Yapmış oldukları desteklerden dolayı hem Sayın Valimize hem de Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Yüze yüze kuyruğuna geldiğimiz şeyi başarılı bir şekilde sonuçlandırmak ve şampiyon olmak istiyoruz” dedi.
İlçelere yapılması planlanan yatırımlar ile ilgili bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “İskenderun’a şu anda EXPO’yu yapıyoruz. Arsuz’un geri kalmış altyapısı ile ilgili planlarımız var. Erzin’de birçok yerde altyapıyı tamamladık, Dörtyol’un içme suyu şebekesine başlamak istiyoruz. Bunun dışında İskenderun içme suyu şebekesinin büyük bir kısmı değişti. Geçtiğimiz günlerde Defne, Arsuz ve Samandağ ilçelerine 761 milyon 500 bin liralık yatırım yaptığımızı konuştuk. İskenderun'a bir marina yapma projemiz var” dedi.
“BU SENE 750 MİLYONLUK ALTYAPI YATIRIMI YAPACAĞIZ”
İl genelinde önümüzdeki sene içerisinde yapılması planlanan altyapı projelerinden de bahseden Başkan Savaş, Hassa’dan Samandağ’a, Yayladağı’ndan Arsuz’a kadar 15 ilçede bu yıl kanalizasyon ve içme suyu şebekelerinin yapımına toplamda 750 milyon TL’lik yatırım yapılacağını vurguladı.
Konuşmasının devamında Başkan Savaş, “Altyapı risklidir. Risk olmadan rızk olmaz. Hatay olarak 2017’de 81 ilin içerisinde altyapı şampiyonu olduysam ve muhtemelen bu sene de altyapı şampiyonu olacaksam; demek ki Hatay çok ihmal edilmiş. Hatay’ın yüzde 50-51’lik kısmı kırsal kesimde yaşıyor. Kırsal kesim hep ihmal edilmiş. Beldelerin kanalizasyonları yok. 750 milyonluk yatırımın 200 milyonu hibe, gerisini de uzun vadeli kredi alarak tamamlayacağız. Antakya- Defne içme suyu şebekesini yapan müteahhit iflas etti. Şu anda projeyi ihaleye çıkarıyoruz. Altyapısını tamamladığımız yerlerde kalıcı beton asfalt çalışması yapacağız. Köyler ve yayla yolları bizimle birlikte beton asfalt ile tanıştı. Hemşehrilerimiz sabırlı olsun, bizim bölünmemizi, parçalanmamızı ve fitneye düşmemizi isteyen birçok ülke ile grup var. Oyuna gelmememiz lazım. Bir olup, iri olup, diri kalmamız lazım. Bunu bilmeyenler Filistin’e gidip gelsinler. Benim gibi önce Allah’a şükrederler sonra da Atatürk’e dua ederler” dedi.
“SANTRALLER BİZE YILDA 1 MİLYON 100 BİN TL PARA KAZANDIRACAK”
HATSU’nun elektrik enerjisine katkı sağlayacak Hatay Güneş Enerji Santrali’nin detayları hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “Projeyi Bakanlık tarafından gelecek hibe ile yapıyoruz. Paranın % 15-20’sini biz veriyoruz. Bu santraller bize yılda 1 milyon 100 bin TL civarında para kazandıracak. Büyükşehir’e de 1 megabaytlık izin çıktı. 4-5 megabayt daha izin çıkıyor. Bunu da yap-işlet-devret ile ya da kredi bulup kendimiz yapacağız. Biz şu anda güneş, rüzgar ve hidro enerji üzerine çalışıyoruz. Mikro seviyede santraller var. O santralleri de Asi Nehri’nin belirli noktalarına koyabileceğiz. Güneş enerjisi santralleri şuanda faaliyete girmiş durumda. Bundan sonraki süreç içerisinde Topboğazı taraflarında rüzgar enerjisi üreteceğiz” dedi.
HATSU’nun 370 milyon lira civarında borcu olduğunu belirten Başkan Savaş, kâra geçmek için yaklaşık dört yıl süreye ihtiyaçlarını olduğunu açıklayarak HATSU’nun borçlu bir şekilde Büyükşehir Belediyesine verildiğini dile getirdi.
“ABDULKADİR BEY VE FATİH BEY’İN BİR ANKARA SEFERİ YAPMASI LAZIM”
İskenderun’daki Angus sorunu ile alakalı sorulan soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “Sayın iktidar milletvekili Abdulkadir Bey’in Ankara’da kredisi yüksek. Bu konuda kendisinin de İskenderun Belediye Başkanı Fatih Bey’in de tavır koyması gerekiyor. Ben muhalefet belediye başkanıyım ama Abdulkadir Bey ve Fatih Bey’in bir Ankara seferi yapması lazım” ifadelerini kullandı.
“GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANAN KİM VARSA BEN O İNSANLARDAN UZAK DURURUM”
Yeni seçilen ilçe örgütleri ile ilgili görüşmelerinin olup olmadığı konusunda sorulan soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “Ben il veya ilçe örgütlerinin hiçbir şeyine karışmadım. Özgür ve özgün bir şekilde seçildiler. Benim hiç kimse ile problemim yok. Ama görevini kötüye kullanan kim varsa ben o insanlarsan uzak dururum. Biz randevu istediklerinde verdik ama gelmediler” dedi.
Eski otogar ile alakalı soruları yanıtlayan Başkan Savaş, çalışmanın Anıtlar Kurulunda olduğunu ve dönüş alındığı takdirde kredi bulup yapılarak oradan para kazanacaklarını ifade etti.
“3 BUÇUK YILDIR İKTİDARIN BU KONUDAKİ KARARINI BEKLEMEKTEYİZ”
Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirmek istedikleri kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “3 buçuk yıldır iktidarın bu konudaki kararını beklemekteyiz. Defalarca ilgili bakan ile bu konuyu konuştuk. Hep izin vereceklerini söylediler. Armutlu merkezli bir yer, eski otogar, eski sanayi sitesi, eski itfaiyenin yeri ve 37 hektarlık olan Garnizon Komutanlığı’nın üstünden Bağrıyanık ve Alpagot mahallelerinin sonuna kadar olan bölgede proje yapmayı düşünüyoruz. En elzem olan olanı 37 hektarlık olan yerdir. 3 buçuk yıldır Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin bekliyoruz. Meclisten arkadaşlarımız bize 100 milyonluk kredi desteği çıkarmak için izin verdiler ama ben 100 milyonu sadece bir yolu açmakla kullanmak istemiyorum. O bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştirmek istiyoruz. İzmir Caddesi ile Kurtuluş Caddesi ile yatay yollar yapmak, oradaki evlerde yaşayan vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve güvenli evlerde yaşamaları için Narlıca’daki eskiden mera alanı ama vasfını yitirmiş olan 205 dönümlük arazide toplu konut ve sosyal alanlar oluşturalım istiyorum. Orada yaşayan insanlarımızı bu bölgeye taşıyalım ve modern bir şekilde yaşasınlar. Orada zemin heyelan alanı ve kaygan. Depreme dayanıklı ev yok ve hep ekleme yapılmış. Amacımız hem evlere fonksiyon kazandırmak hem de ihtiyaç sahibi insanlarımızın iyi şartlarda yaşaması” dedi.
“BİZ İLK GÜNDEN BERİ BARIŞIK BİR ŞEKİLDE HATAY HALKINA HİZMET ETTİK”
Başkan Savaş, “Devletimizin valisi ile memleketimize hizmet etmek istiyoruz. Bunu da başarmakta gayret ediyoruz. Vefa Destek Grubunun kurulduğu ve personele ihtiyaç duyulduğu söylendi. Ne kadar kişi istedilerse verdik. Bu hizmet Hatay halkına yapılıyor. Vali Bey hükümetin ve bakanların temsilcisidir. Ama devletin de temsilcisidir. Ben devletimin temsilcisi olarak saygı duyarım. Biz ilk günden beri birlikte barışık bir şekilde Hatay halkına hizmet ettik. Vali Bey’i burada rakip değil hizmet için paydaş ve devletimizin temsilcisi olarak görüyoruz. Muhalefet belediye başkanıyız diye Sayın Valimiz ile kavga edecek durumumuz yok” dedi.
“5 BİN FİDE DAĞITTIK”
‘Balkonlarda Umut Yeşeriyor’ projesi ile ilgili bilgi veren Başkan Savaş, “İsteyen herkese sosyal doku ekibimiz ile fidelerimizi gönderdik. Toplamda 5 bin fide dağıttık. Ekibimiz ayrıca erzak dağıtımı da gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı.
Teleferik projesi ile ilgili bilgiler veren Başkan Savaş, “Teleferiği yap-işlet-devret ile yapacağız. Bizim inşaat çalışmalarımız bir yıldan beri devam ediyor. Bizim için alt kattaki istasyon çok önemli. Ve şu anda bitmek üzere. Gerekli her şey hazır durumda” dedi.
Vakıf İş Hanı’nın son durumu hakkında bilgi veren Başkan Savaş,” Sayın Valimiz Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşmüş. Biz oranın şehir meydanı olmasını istiyoruz. Konserlerimizi orada veririz ve insanlarımızı oraya çeker yeşil alanlar da oluştururuz. Orası Anıtlar Kuruluna gönderildi. Anıtlar Kurulu vakıfları haklı gördü. Biz o bölgenin meydan olmasını mecliste de söyledik” dedi.
Programın sonunda Başkan Savaş, “Tüm İslam aleminin ve hemşehrilerimin Ramazan Bayramı’nı kutluyorum. İnşallah Covid-19’dan bir an önce kurtuluruz. Ekonomik ve sosyal sıkıntılarımızı dayanışma ruhu ile hep birlikte aşarız” ifadelerini kullandı.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş