Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Böyle Giderse Dörtyol Belediyesi Bir Kaç Yıl İçinde İflas Eder

Böyle Giderse Dörtyol Belediyesi Bir Kaç Yıl İçinde İflas Eder

Böyle Giderse Dörtyol Belediyesi Bir Kaç  Yıl İçinde İflas Eder

Dörtyol   A+a-

 Dörtyol Belediye Meclisi 2020 yılının birinci meclis birleşiminin ilk oturumunda söz alan İyi Parti Büyükşehir ve Dörtyol Belediye Meclis Üyesi Mali Müşavir İlyas Uygur, Dörtyol Belediyesinin her ay 5.220.280.00 TL bütçe açığı verdiğini, elde ettiği veriler ışığında yıl sonu itibariyle Dörtyol Belediyesinin 62.643.360.00 TL borçlanacağını ve bir kaç yıl içerisinde de iflasın eşiğine geleceğini belirtti.
İşçi statüsündeki personellerin durumu ve doğrudan temin giderlerinin azaltılması ile ilgili soru önergesi veren İyi Parti Büyükşehir ve Dörtyol Belediye Meclis Üyesi Mali Müşavir İlyas Uygur; "Dörtyol Belediyesi İyi parti meclis üyeleri olarak yapmış olduğumuz bir tespit aşağıda açıklanmıştır. Memur kadrosunda toplam 166 personel istihdam edildiği, Kadrolu işçi sayısının toplam 78 kişi olduğu, Sözleşmeli personel sayısı 40+1 kişi olduğu, Şirket personel sayısının 306 kişi olduğu, Belediyemizde toplam 591 kişi istihdam edildiği,bunlara bağlı olarak ortalama aylık giderin 3.269.280.00.-TL olduğu, Temizlik işleri ile ilgili ENVİTEC firmasına ödenen aylık ortalama 580.000.00 TL. Ödendiği, toplam 3.849.280.00.-TL aylık giderin oluştuğu tespit edilmiştir. Bu giderler haricinde belediyemizin sarf malzemeleri ve doğrudan temin yöntemi ile yaptığı işlerin toplamı aylık ortalama 3.730.000.00TL. dir. Belediyemizin aylık İller Bankası ve sair gelirleri aylık olarak 2.359.000.00.-TL olduğu ilgili birimlerden alınan veriler neticesinde ortaya çıkmıştır.
Sonuç olarak 2.359.000.TL aylık gelire sahip olan belediyemizde ,7.579.280.TL aylık gider oluşmaktadır. Aylık gelir gider farkı olarak 5.220.280.00.TL oluşmaktadır. Belediyemiz bünyesinde 78 kadrolu işçi ve 306 taşeron işçi çalışmasına rağmen; oluşan gider kalemleri içerisinde en yoğun kalemi oluşturan giderin doğrudan temin yöntemi ile yaptırılan iş kalemleri olduğu dikkat çekmektedir. Örneğin;Yol kenarına veya herhangi bir yere çekilecek olan istinat duvarı işi doğrudan temin sureti ile yapılmaktadır. Doğrudan temin ile ilgili birçok örnek verilebilir. Yapılan bu işlerin belediye bünyesinde çalışan işçi kadrosu ile yapılıp yapılamadığının, insan kaynakları ve ilgili birimlerce tespit edilmesinin ve çalışma düzenin sağlanmasının temin edilmesini ve belediyemizin gereksiz harcamalardan kurtarılması için belediye başkanlığı ve ilgili müdürlüklerinin ne gibi iş ve işlemlerin yapıldığı bilinmemektedir. Cari dönem itibarı ile belediyemizin 08.04.2019 tarihi itibarı ile açıklanan borcu 174.000.000.00-TL olduğu, yukarıdaki açıklamalar ışığında belirtilen 5.220.280.00TL aylık zarar oluştuğu, bu zararın 12 aylık dönemde 62.643.360.00,TL bir zararın tahakkuk edeceği bu veriler ışığında sabittir.
Her ne kadar belediyemiz bir ticari işletme değil ise de kamu zararı göz önüne alındığında belediyemizin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde iflas noktasına geleceği varsayılmalıdır. Yukarıda açıkladığımız ve ikaz ettiğimiz nedenlerden dolayı; Sözleşmeli ve taşeron işçilerin belediye bünyesinde yapılacak iş ve işlemlere dahil edilerek, ilgili personellerden maksimum fayda sağlanması gerekmektedir. Bu açıklamalar ışığında belediye bünyesinde işçi kadrosunda çalışan elemanların bilgi ve becerilerinden yararlanılarak doğrudan temin iş ve işlemlerinin minimum seviyeye indirilmesi gerekmektedir. Yukarıdaki açıklamalar ışığında gereğinin yapılmasını Dörtyol halkı adına vekaleten talep ediyoruz." dedi.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş