Skip Navigation Links

Başkan Savaş ‘Günışığı’nda Gündemi Değerlendirdi

Türkiye’de Yavaş Yavaş Sığlaşan Bir Ekonomi Var

Başkan Savaş ‘Günışığı’nda Gündemi Değerlendirdi

Yerel   A+a-

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, günü Mazman Medya Grup Radyolarında Mithat Öztürk’ün sunduğu “Günışığı” programının canlı yayın konuğu oldu.
“Türkiye’de Yavaş Yavaş Sığlaşan Bir Ekonomi Var”
Türkiye’de son zamanlarda yaşanan ekonomik kriz ve bu krizin belediyeye olan etkilerinden bahseden Başkan Savaş, “Türkiye’de son günlerde yavaş yavaş sığlaşan bir ekonomi var. Özellikle son 15 yıldır betonlaşarak inşaat sektörü yolu ile büyüyen ve yıllık yaklaşık 12 bin dolara kadar çıkan kişi başına düşen gelirimiz vardı, fakat bu gittikçe geriledi. Şu anda kişi başına düşen milli gelirin 7 bin Dolar’ı bulduğunu zannetmiyorum. Meyve sebze ve tahıl ürünleri, demir çelik ve filtre sektörü ile büyümeye çalışıyoruz. Katma değeri yüksek ürünler üretemediğimizden dolayı da gelişmekte olan ülkeler ile yarışamıyoruz. Orta Doğu’da yaşananlardan, dış politikadan ve yüksek gelir getiren ürünler üretemediğimizden dolayı da maalesef birinci sınıf ekonomik bir tablomuz olmadı. Bu durumun iyileşmesi için de kalkınma planı hazırlanması, üniversiteler ile de işbirliği yaparak güçlü bir AR-GE merkezleri kurulması lazım” dedi.
“İKTİDARIN SURİYELİLER İÇİN ÇÖZÜM ÜRETMESİ LAZIM”
Konuşmalarının devamında Başkan Savaş, “ Belediye olarak biz çok dikkatli davranıyoruz. Elimizden geleni yapıyor, ilçelerimizde ve köylerimizde yatırımlarımıza da imkanlarımız ölçüsünde hız kesmeden devam ediyoruz. Türkiye’nin gelmiş olduğu standartlar belli. Vergi veren insanlar gittikçe azalmakta, şirketler zayıflamakta ve işçi çıkarmakta. Hatay’da %25 oranında işsizlik var. Üniversiteden mezun olan evlatlarımız da işsiz pozisyonunda. Ayrıca Suriyelilerin ucuz işçilik yapmaları ve ne iş olursa yaparım pozisyonunda olunca bizim kırsal kesimden gelen vatandaşlarımız da işsiz kalmış durumda. Yerel yönetimlerin bu konuda yapacağı bir şey yok. İktidarların bu konuda çözüm üretmesi lazım” ifadelerini kullandı.
“HATSU ÇOK BORÇLU DOĞDU”
Büyükşehir Belediyesinin ekonomik durumu hakkında açıklamalar yapan Başkan Savaş, “Şu anda kredi alabilecek büyükşehirler arasındayız. EXPO’yu da krediler ile yapacağız. Ayca HATSU çok borçlu doğdu. Maalesef son yıllarda doğalgaz, elektrik ve petrole gelen yüksek zamlar var. HATSU bu zamlardan çok etkilendi. Ayrıca çok yatırım yapılması gereken bir bölgedeyiz. Kırsal kesimlerimiz özellikle hizmete oldukça aç durumda. HATSU’daki kazancımızın %65’i direkt elektriğe gidiyor. Bu yüzden HATSU’ da sıkıntılarımız var ama büyükşehirin borçlanma gibi bir sıkıntısı yok” dedi.
“17 YILLIK İKTİDARDA FAKİRLİK DİZ BOYU OLMUŞ BUNUN ÇÖZÜMÜNÜ NEDEN BULAMIYORLAR İKTİDAR OLARAK BUNU ANLATSINLAR”
İktidar parti yöneticileri tarafından yapılan eleştirilere cevap veren Başkan Savaş, “Makro projeleri yapmak bunlarla ilgili sorunları da çözmek hükümetin işidir. Sayın Ak Parti Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu burada hükümetin temsilcisidir. Beni eleştirmelerine saygı duyuyorum. Vatandaşın temel kullanım maddeleri olan doğalgaz, elektrik ve petrol gibi birçok şeyin fiyatlarını bu kadar arttırmalarının sebebini sormak lazım. Beş yıl boyunca belediye başkanlığı yapmış şu anda da il başkanlığı yapıyor ama ekonomi prosedürünü öğrenmek lazım. Demagoji yapacağına asgari ücreti anlatsın. Şu anda Hatay’da en az 200 bin kişi asgari ücretin altında gelir düzeyine sahip. Ve kışın ısınma problemi yaşıyor, elektrik ve su borçlarını ödeyemiyorlar. 17 yıllık iktidarda fakirlik diz boyu olmuş bunun çözümünü neden bulamıyorlar iktidar olarak bunu anlatsınlar” dedi.
“HATAY HALKINDAN BU KADAR OY ALMIŞ BELEDİYE BAŞKANINA KARALAMA KAMPANYASI YAPMAYA GEREK YOK”
Başkan Savaş, “2017 yılında Hatay 81 il içerisinden en fazla altyapı yapan belediyeyiz. Sayın Yeloğlu belediye başkanlığı yaptığı zamanlarda altyapıyı yapmış olsaydı bana sıra gelmezdi. Bütün altyapıyı biz yapıyoruz. İktidarın ithal duktil borulara yapmış oldukları zamlardan dolayı altyapı çalışmalarımız gecikti. Bu yüzden de birçok firma batmış durumda. Devlet tarafından korunup kollanmayan ne kadar firma varsa batıyor. Lütfü Savaş’a laf atarak iktidar olunmaz, iş yaparak olunur. Hatay halkından bu kadar oy almış belediye başkanını karalama kampanyası yapmaya gerek yok. Sayın Yeloğlu kendi beş yıllık belediye başkanlığına baksın. Lütfü Savaş ‘ın Antakya Belediye başkanlığında yapmış olduklarına baksın. Ondan sonra çuvaldız ve iğne muhabbetini yapsın” ifadelerine yer verdi.
CHP’li belediye başkanları ile sürekli istişare içinde olduklarını belirten Başkan Savaş, Büyükşehir belediye başkanları olarak ortak hareket ettiklerini, sorunlarını paylaşarak kararlar aldıklarını ve ortak çözümler ürettiklerini ifade etti.
“5. TESVİK BÖLGESİNİ HATAY HALKINA LAYIK GÖRMEDİLER”
Başkan Savaş, “Ben bilim adamıyım. Hatay şu anda 4.teşvik bölgesinde. Biz 5.teşvik bölgesi olmayı hak ediyoruz. Bu konuda yapmış olduğumuz kampanya doğrultusunda 6 ayda hedeflediğimiz imza sayısına 517 bin 259 kişi ile 21 günde ulaştık. İktidar partisinin milletvekillerine ve il başkanına bu konuyu arz ettim. Ama doğru dürüst toplantılarımıza bile gelmediler. Ve Hatay’ın bir sorunu yok dediler. Yerel seçimlerde de sorunların olup olmadığı belli oldu. Maalesef 5.teşvik bölgesini Hatay halkına layık görmediler” açıklamalarını yaptı.
“HİÇBİR ÜLKEDE BU KADAR KOLAY VATANDAŞLIK VERİLEMEZ”
Suriyelilere vatandaşlık verilmesi hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Hiçbir ülkede bu kadar kolay vatandaşlık verilmez. Kimse, minibüslerle getirilip sadece gözünü gördükleri kişilerin henüz kadın mı erkek mi olduklarını bile anlayamadan vatandaşlık vermez. Bu topraklar kolay alınmadı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak bu kadar kolay olmamalı. Şu anda Suriyelilerin doğum oranı %60’ın üzerinde . Hesaplarımıza göre 12 yıl sonra Suriyeli nüfusu Hataylı nüfusundan daha fazla olacak. Reyhanlı da şu anda muhtarlığa Suriyeli bir aday olsa kazanırdı. Beş sene sonra diğer ilçelerimiz de sıkıntıya girebilir. Dış politikayı biz yapmıyoruz. Biz kardeşlerimizi seviyoruz fakat aramızda otuz beş kırk yıla yakın entelektüel fark var. Herkesin kendi yuvasında huzurlu ve mutlu olmasını istiyoruz” dedi.
BAŞKAN SAVAŞ KANAL İSTANBUL PROJESİ HAKKINDA DÜSÜNCELERİNİ PAYLAŞTI
Kanal İstanbul Projesi hakkında da düşüncelerini paylasan Başkan Savaş, “Bu ülkeye hizmet edecekse bilim adamı ve sıradan bir vatandaş olarak bu projeye parti bakmaksızın ben de güzel bakarım. Proje ile bu coğrafya içerisindeki canlılar, ormanlar, su havzaları ve tarım arazileri yok olacak bunları düşünmek gerekir. Jeostratejik anlamda bizim güvenliğimiz ve komsularımız ile ilişkilerimizin ne durumda olacağının da düşünülmesi gerekmekte. Montrö Sözleşmesi’nin geçersiz olacağı bir şekilde kanalı yaparsanız, orada büyük gemiler ile füzesavar sistemleri kurarsınız ve bütün coğrafyayı tehdit altına alırsınız. Türkiye’de bir belediye başkanı, yaşadığı coğrafyanın yakın ve uzak tarihini bilecek. Dünya’da Amerika, Çin ve Rusya olmak üzere üç egemen güç var. Biz Türk’üz bize denge politikası lazım. Kimseyle kavga etmeyelim ama güçlü olalım. Diyelim ki Karadeniz’e kanalı yaptık, bir devlet gelip de oraya kalıcı füze sistemlerini kurdu. Hava kalkanını dört dörtlük yaptı. Bu durumda biz de tehdit altında olacağız. Biz o zaman gücümüzü zayıflatmış olacağız ve denge politikası bir tarafın lehine kayacak. O zaman Türkiye’nin lehine mi olacak aleyhine mi? Bu karar ben yaptım demekle olacak bir karar değil. Olabildiğince geniş bir mutabakat ile meclisi de görüşülmesi gerekir” dedi.
“PROJE GENİŞ BİR ÇERÇEVEDE DÜŞÜNÜLEREK TOPLUMSAL MUTABAKAT ARANARAK YAPILMASI LAZIM"
Başkan Savaş, “Şu anda mecliste AKP ile MHP oyu yeterlidir ama diğer insanların da oy verdiği temsilcilerini de yok saymamak gerekir. Stratejik bir projede toplumsal mutabakatı sağlamak için adımlar atmak gerekir. ÇED raporuyla da ilgili her kafadan bir ses çıkıyor. ÇED raporunun şartları bellidir ve o şartların sağlanması gerekir. Alınan bu karar sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor aynı zamanda bütün Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri de ilgilendiriyor. Şimdi 60 milyar para konulması gerektirecek bir gerekçe ortaya konulması lazım. Sadece bizi değil gelecek nesilleri ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri ilgilendiren böyle önemli bir proje geniş bir çerçevede düşünülerek, toplumsal mutabakat aranarak yapılması lazım” ifadelerini kullandı.
“BİR İŞİ ANNE ŞEFKATİ İLE MENFAAT ARAMAKSIZIN YAPIYORSANIZ O İŞİ BAŞARIYORSUNUZ”
İzmir Kültürpark’ta ‘Lezzetli Kış Festivali’ adı altında düzenlenen ve Hatay’ın onur konuğu olarak davet edildiği Gastrofest etkinliği ile ilgili görüşlerini belirten Başkan Savaş, “Son yıllarda yapılan en olumlu en güzel en prestijli organizasyon olmuş. Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da çok mutlu olduğunu gördüm. Onlar da bu kadar güzel geçeceğini düşünmemişlerdi. Tunç bey bu etkinliği her sene yapmak istediklerini ve her sene Hatay Büyükşehir Belediyesini onur konuğu olarak görmek istediklerini söyledi. Bir işi ana şefkati ile yapıyorsanız içerisinde sevgi barındırarak menfaat gözetmiyorsanız, oradaki esnafı da kucaklıyorsanız o işi başarıyorsunuz. Hatay’ın neyi varsa İzmir’e götürerek şehrimizi tanıtmaya çalıştık. İzmir’e büyük bir hareketlilik getirdik, Hatay’ın bu kadar kadim bir şehir olduğunu bilmiyorlardı. Bundan sonra inşallah şehrimizde İzmir’den çok misafir ağırlayacağız. Bu etkinlikleri Mersin ve Antalya’da da yapmayı düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.
“MART AYINDA ST. PETERSBURG’DAN MİSAFİR AĞIRLAYACAĞIZ”
Türkiye Rusya Kültür ve Turizm yılı dolayısıyla geçtiğimiz ay St. Petersburg’a davet edilmesi ile ilgili bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Hatay’ımızın zengin kültürünü ve tescilli mutfağını St. Petersburg’da tanıttık. Şimdi de Mart ayı içerisinde Rusya’nın İntertas Haber Ajansı Müdürü aynı zamanda turizm ile alakalı 7 gazeteci şehrimize geliyor. Uçak masraflarını biz karşılıyoruz ama otelci arkadaşlarımıza misafir ettireceğiz. Onları turizm ve ihracat sektöründeki arkadaşlarımızla buluşturmak istiyoruz. St. Petersburg’a buradan direk ihracat pek yok. Moskova üzerinden gidiyor. İyi ki Rusya’ya gitmişim, Ruslar Türkleri seviyor. Nasıl ki biz dünyadaki denge anlamında Ruslara ihtiyaç duyuyorsak onların da Türklere ihtiyacı var. Biz yıllardır kadim komşu ve dostuz. Onlar
daha çok deniz turizminde Antalya ve Alanya’yı biliyorlar. Ama kültür anlamında baktığınız zaman St. Petersburg çok kültürlü bir şehir. Sadece 1000 civarında müzesi var. St. Petersburg’daki ve etrafındaki insanları kültür, sağlık, kaplıca ve deniz turizmine çekebiliriz. Erzin’de de kayak ve kış turizm yapılabilecek yerler var. Dağlarda çiçeklerin ve dağ ceylanlarının olduğu güzergâhlara doğa turizmini canlandırmak için yürüyüş parkurlar da yapacağız” dedi.
“HATAY’IN KADİM TARİHİNİ VE MEDENİYETLERİMİZİ DÜNYA İLE PAYLAŞACAĞIZ”
EXPO 2021 hakkında önemli bilgiler aktaran Başkan Savaş, “Biz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatlarıyız. Çalışmalarımızda her zaman onu örnek aldık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizim hem milli hem de manevi rehberimizdir. Onun gösterdiği yolda yürür isek başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. EXPO 2021 için ihalemizi bitirdik. Şantiyemiz de kuruldu fakat yağmurlardan dolayı ekipler randımanlı çalışamıyorlar. Ayrıntılı ve zengin zihinsel araştırmalar gerektiren çalışmalarımız devam ediyor. Allah nasip ederse alnımızın akıyla çalışmalarımızı bitireceğiz. Örnek olan projeyi dünya ile paylaşacağız. Kimsenin endişesi olmasın. Hatay’ın kadim tarihini ve medeniyetlerimizi EXPO 2021’de dünya ile paylaşacağız” dedi.
“EXPO KIRSALDAN KALKINMAMIZIN CAN SUYU OLACAK”
Sözlerinin devamında Başkan Savaş, “Sayın Mehmet Yeloğlu’na tarımın durumu ne olacak diye sormak lazım. Gübrenin, mazotun, tarım ilaçlarının fiyatını sormak lazım. Biz ise tüm bunların dışında kırsal kalkınmayı sağlamak için üniversitelerimizle ortak çalışıyoruz. EXPO, kırsaldan kalkınmamızın can suyu olacak. Yayladağı’ndan Erzin’e kadar tüm hemşehrilerimiz kazanacak” dedi.
CHP KONGRELERİ MASAYA YATIRILDI
Programın ikinci bölümünde Cumhuriyet Halk Partisi’nin Hatay’daki kongreleri masaya yatırıldı. CHP’nin büyük bir aile olduğunu ifade eden Başkan Savaş “Kazanan adayları tebrik ediyorum. Önemli olan ülkemizin ve CHP’nin başarısıdır. Genel Başkanımızın talimatları doğrultusunda biz müdahalede bulunmadık. İnşallah seçilen arkadaşlarımız iki yıl boyunca şehrimize ve ülkemize faydalı olacak projeleri hayata geçirir” dedi. Başkan Savaş Defne Turunçlu’daki arıtma tesisi hakkında da düşüncelerini paylaştı. Membranlı sistem ile yapılacak yeni tesisin Büyükçat’a taşınmasının Devlet Su İşleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınacak rapor ve karar sonrası yapılacağını ifade eden Lütfü Savaş, kararın olumsuz olduğunu belirtti. Başkan Savaş, bu konuyla ilgili bilimin ve kanunun dediğini yapacaklarını da sözlerine ekledi. Hayvan barınağının da yerini değiştireceklerini ifade eden Başkan Savaş ekiplerin yer belirlemek için çalışma yürüttüğünü belirtti.
“ESNAFIMIZ KAZANSIN İSTİYORUZ”
Eski otogarın nasıl değerlendirileceği ile de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Vakıf İş Hanı’nın olduğu alan geçmişte de bina olduğu için orayı yeşil alan yapma isteğimiz Anıtlar Kurulu tarafından reddedildi. Ancak biz konuyu Ankara’daki yüksek hakem heyetine taşıdık. Askeriyenin üst kısmındaki Bağrıyanık Mahallesi’nden St. Pierre Kilisesi’nin oraya kadar olan noktada kentsel dönüşüm çalışması yapmak için çalışıyoruz. Bakanlar Kurulu’ndan karar bekliyoruz. Aynı şekilde eski otogar, eski sanayi sitesi ve sebze halinin olduğu bölgede de kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştirmek istiyoruz. Esnafımız eski otogarın içerisinde zor esnaflık yapıyor. Biz burada da kâr paylaşımı gerçekleştirilebilecek bir proje yaptık. Bu proje içerisinde otoparklar, dükkânlar ve oteller var. AVM yapmıyoruz. Esnafımız kazansın istiyoruz. AVM’lere destek vermiyoruz. Yani bir taşla üç kuş vuracağız” açıklamalarında bulundu.
Başkan Savaş, bu sayede kentte hem Hataylıların hem de yerli yabancı turistlerin otopark ihtiyacının karşılanacağını söyledi. Sebze hali ile ilgili de bakanlık kararının beklendiğinin altını çizen Başkan Savaş, karara göre hareket edileceğini ifade etti.
“MANSUR BEY’İ̇N BAŞARISI AŞAĞI ÇEKİLMEK İSTENİYOR”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında ortaya atılan iddialar hakkında da düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “Bizim sürekli takip edildiğimizi biliyorum. Devletimizin bekası için takip edilmek bize onur verir ancak siyasi rant uğruna kişilerin özelinin paylaşılması doğru olmaz. Bu olayın da başarılı bir arkadaşımız olan Mansur Bey’in başarısını aşağı çekmek için yapıldığını düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.
BAŞKAN SAVAŞ’TAN DAYANIŞMA MESAJI
Başkan Savaş, 2020 yılı ile ilgili de düşüncelerini paylaştı. Yeni yılın Hatay’a ve Türkiye’ye huzur ve başarı getirmesini dileyen Başkan Savaş, “Bizim gidecek başka vatanımız yok. Ülkemizin her bir metrekaresi çok değerli. Hem şehrimizde hem ülkemizde huzur temenni ediyorum. Dayanışmayla her türlü zorluğun üstünden gelebiliriz” dedi.
İçme suyu şebekesi için altyapı çalışmalarının Samandağ, Kırıkhan, Reyhanlı ve ihtiyaç duyulan ilçelerde devam edeceğinin altını çizen Başkan Savaş, altyapıların tamamlandığı bölgelerde üstyapının vakit kaybedilmeden yapılacağını söyledi. Programın son bölümünde şehrin takımı Hatayspor konuşuldu.
“HATAYSPOR BU YIL ŞAMPİYON OLACAK”
Hatayspor’un kazanmasına rağmen iyi oynamadığı eleştirilerine samimiyetle yanıt veren Başkan Savaş, “Siyaseten bizi eleştirip kötü laf söyleyemeyenler Hatayspor üzerinden bana ve arkadaşlarıma yükleniyorlar. Ben şehrime ait her değerin başarılı olması için çalışıyorum. Hatayspor, Allah nasip ederse bu yıl şampiyonluk yaşayacak. Bu bir ekip işi. Camia kenetlenirse başarı gelir” dedi. Başkan Savaş son olarak Hatayspor taraftarlarına seslendi. Takımın şampiyonluk yolundaki en büyük gücü olan taraftara seslenen Lütfü Savaş, şehrin bordo-beyaz renklerle donatılması gerektiğini sözlerine ekledi. Son olarak hemşehrilerinin yeni yılını bir kez daha kutlayan Başkan Savaş, 2020 yılının toplumsal huzur başta olmak üzere sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini diledi.
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet