Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Mehmet Güzelmansur Mecliste Hatay’ı Konuştu

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak Hatay’ı konuştu.

Mehmet Güzelmansur Mecliste Hatay’ı Konuştu

Gündem   A+a-

 GÜZELMANSUR MECLİS’TE HATAY’I KONUŞTU
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak Hatay’ın güvenlikten, ekonomiye, ihracattan tarıma tüm sorunlarını Gazi Meclis’te tek tek anlattı.
 
BM RAPORU: İDLİB DÜNYANIN EN BÜYÜK TERÖR ÇÖPLÜĞÜ
Sözlerine Hatay’la 130 km sınırı olan İdlib’de yuvalanan terör örgütleri konusu ve bunun yarattığı güvenlik kaygılarıyla başlayan Güzelmansur Birleşmiş Milletler raporundan da bahsederek şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi geçtiğimiz haftalarda ABD, Bağdadi’yi Hatay’a 5 km mesafedeki İdlib’in Barişa köyünde ölü olarak ele geçirdi. Bu olayla bazı gerçekler de su yüzüne çıktı. Mesela öngörüsüz, maceraperest, Suriye politikanız sonucunda Hatay’la 130 km’lik sınırı olan İdlib’in, dünyanın en büyük terörist çöplüğüne dönüştüğü gerçeği ortaya çıktı. İdlib için dünyanın en büyük terörist çöplüğü tanımlamasını ben değil, Birleşmiş Milletler yapıyor. Nerede yapıyor? 15 Temmuz 2019 tarihli raporunda yapıyor. Bu rapora göre, 130 km sınırımız olan İdlib’de 40 bin civarında radikal silahlı terörist bulunuyor. Dolayısıyla Hataylılar güvenlik kaygısı yaşıyor, can korkusu taşıyor. Bu nedenle de Türkiye’nin en mutsuz 4. ilidir Hatay.”
 
HATAY’A ADALETSİZ KAYNAK AKTARIMI
Hatay’ın üretkenliği, çalışkanlığı, ödediği vergi miktarı, 50 bin Suriyeliye ev sahipliği yapmasıyla örtüşmeyen kamu kaynağı aktarıldığını söyleyen Güzelmansur: “8 yıldır 500 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan ve 2,1 milyon kişinin yaşadığı Hatay’a Hükümet 1,6 milyon kişilik kaynak gönderiyor. Hataylılar çalışıyor, üretiyor devletin vergi gelirleri açısından illerini 9. sıraya taşıyor, ama gel gelelim ki Hatay kamu yatırımlarında 56. sırada! Hatay’a bunu mu reva görüyorsunuz? Vicdanınıza sığıyor mu bu durum? Buna adalet mi diyorsunuz? Olmaz olsun böyle adalet” dedi.
 
BÖYLE DIŞ POLİTİKA OLMAZ OLSUN
Hükümetin yanlış dış politika hamlelerinin ve özellikle Suriye politikasının Hatay’da her kesimi perişan ettiğini dile getiren Güzelmansur şöyle devam etti: “Suriye iç savaşı sonrası 14 Ortadoğu ülkesine açılan sınır kapılarımızı kapattınız. Bununla Hatay’da her kesime çok ciddi zarar verdiniz. Sadece yaş-sebze meyve ihracatımızın %21,4 düşmesine sebep oldunuz. Bununla da yetinmediniz nakliyeciyi iş yapamaz duruma getirdiniz. Türkiye’nin İstanbul’dan sonra 2. büyük TIR filosuna sahip Hatay’ı, 3. sıraya gerilettiniz. Bavul ticaretini bitirdiniz. Hatay’da bavul ticaretinin kalbinin attığı yer olan Uzun Çarşı’nın 750 bin dolarlık cirosunu 50 bin dolara düşürdünüz. Hataylı esnafı, tüccarı bitirdiniz. Hatay’da, 2010 yılında, takipteki kredi miktarı 177 milyon TL iken 2019 yılının Mart ayında bu rakamın 2,3 milyar TL’ye yükselmesine yol açtınız. Türkiye’de takipteki krediler 2010 yılına kıyasla 5 kat arttı, Hatay’da ise 13 kat arttı. İhracatçısını, nakliyecisini, esnafını gerileten, vatandaşını borç harç içinde yaşamaya sürükleyen, kendi vatandaşının istikbalini değil, dış güçlerin emellerini önceleyen, böyle dış politika da olmaz olsun.”
 
İKTİDAR HATAYLI İŞSİZE DEĞİL, SURİYELİ İŞSİZE PROJE ÜRETİYOR
Hatay’da işsizlik oranının son 9 yılda Türkiye ortalamasının çok üstünde seyrettiğini hatırlatan Güzelmansur “Hükümet yanlış politikalarının kurbanı olmuş Hataylı işsize çare arayacağına, güvenli bölgede 2 milyon Suriyeliye iş bulma derdine düştü. Bu nasıl hak, bu nasıl eşitlik? Yere batsın böyle haksızlık, yere batsın böyle eşitsizlik” dedi.
 
SÖYLEMDE MİLLİ, EYLEMDE YABANCI TARIM POLİKASININ ADI BATSIN
Hatay tarımında yapılan yanlışları ve çiftçinin geldiği durumu bir bir sıralayan Güzelmansur şunları söyledi: “Hatay’da yılan hikâyesine döndürdüğünüz barajlar, bir türlü bitiremediğiniz sulama projeleri de; ithal ilaç ve tohuma mahkûm etmeniz de Hataylı çiftçiyi perişan ediyor. Tarımsal sulama sübvansiyonlarını kaldırmakla, desteklemeleri zamanında açıklamamakla Hatay tarımını yok ediyorsunuz. Desteklemeleri azaltmanız, bunu da yarım yamalak ödemeniz nedeniyle çiftçi ekemiyor. Ekse sulayamıyor, sulasa hasat edemiyor. Çiftçi evine, traktörüne, tarlasına gelen hacizlerle boğuşuyor. Çiftçinin borçları ertelensin diyoruz, kanun teklifi veriyoruz görmezden, duymazdan geliyorsunuz. Nerede kaldı yerlilik, nerede kaldı millilik söylemleriniz? Söylemde yerli çiftçinin, eylemde yabancı kartellerin yanında olan ikiyüzlü politikaların da adı batsın”
 
Konuşmasıyla Hükümetin bugüne kadar Hatay’a yaptığı yanlışları düzelteceğini umduğunu söyleyen Güzelmansur “ yoksa syapılacak ilk seçimde Hataylılar tercihini kendilerine üvey evlat muamelesi yapmayacak, ilerlemesi için çaba sarf edecek Cumhuriyet Halk Partisi’nden yana kullanacaktır” diyerek sözlerine son verdi.
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş