Skip Navigation Links

Hz. Peygamber Sanatla Anlatılmalı

Mevlid Kandili münasebetiyle İskenderun Teknik Üniversitesi’nde (İSTE) düzenlenen konferansta;

Hz. Peygamber Sanatla Anlatılmalı

Gündem   A+a-

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Yahya Ayaz; “Hz. Peygamber Sevgisi” isimli sunum gerçekleştirdi.
İSTE Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Eski Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kırman, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Programa, İskenderun Paşa Karaca İmam Hatip Lisesi öğrenci ve öğretmenleri de iştirak etti.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kırman’ın Mevlid Kandili’nin anlam ve önemini vurgulayan açış konuşmasının ardından, sunumunu yapmak üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Fatih Yahya Ayaz: ‘’Peygamber Efendimizi (S.A.V.) anlamaya, onun güzel ahlakını, bütün hayatını doğru yaşayarak geçirmesini öğrenmeye bu yüzyılda daha çok ihtiyacımız var. Bununla birlikte, Hz. Peygamberi tanımak, düşünmek, anlamaya çalışmak yerine, ne yazık ki sadece bize anlatılanlarla yetinmek yeterli olmuyor. Kalıplaşmış anlatılar yeterli olmuyor. Misalen, Peygamber Efendimiz’in ömrü boyunca gülümsemediği konusunda yapılan değerlendirmelere katılmak mümkün değil. O peygamberdi, ama tıpkı bizler gibi Allah’ın bir kuluydu. Üzülüyordu, seviniyordu, tebessüm ediyordu, kimi zaman ağlıyordu. O'nun sıfatlarından birisi de Muhammedü’l Emin olmasıdır. “Emin” demek güvenilir, yalan söylemeyen, söz verdiği zaman sözünde duran ve emanete hıyanet etmeyen demektir. Peygamber Efendimiz, kendisi güvenilir olduğu kadar, yanındaki insanlar da güvenilir olurdu. Onların diline, dinine, ırkına bakmaksızın yanında olmalarına müsaade ederdi. Bizim yapmamız gereken de bu olmalıdır. Peygamber Efendimizi kendi zamanıyla anlamaya çalışmalıyız ve gençlerimize onu anlatırken şimdiki zamanın şartlarını göz önünde bulundurmamız gerektiğini unutmamalıyız. O’nu anlatırken en gelişmiş teknolojileri ve özellikle sanatı etkin bir şekilde kullanmalıyız. Peygamber Efendimizin hayatını anlatan, hepimizin bildiği bir film vardır, adı Çağrı’dır. Başrol oyuncusu, Hz. Hamza rolünde Anthony Quinn’dir. Ancak, bunun üzerine bir şey koyabilen olmadı. Bu boşlukların acilen doldurulması gerekiyor. Peygamber Efendimizin az bilinen bir özelliği de, Peygamber Efendimiz affedici idi, en azılı düşmanlarını dahi cezalandırmamıştır. Gençlerimize hadisleri, ezberleterek değil, hadislerin vermek istediği mesajı onların gönüllerine yazarak öğretmeliyiz. Ancak bu şekilde, Mevlid Kandillerimizin ve verdiğimiz derslerin bir anlamı olacaktır. Bizim O’nu anarken yapmamız gereken en önemli şey, O’nu tanımaya çalışmak, O’nun güzel ahlakını, yaşantısını ve vasıflarını öğrenerek, O’nun gibi yaşamaya çalışmak olmalıdır” diye konuştu.
Konferansın ardından İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli teşekkürlerini sunarak Prof. Dr. Fatih Yahya Ayaz’a plaket takdim etti. Program çıkışında misafirlere kandil simidi ikram edildi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet