Skip Navigation Links

Özel sektör bitme noktasına geldi..

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Şahin, küresel krizin doğru okunmaması ve siyasetin ekonominin önüne geçmesi nedeniyle 2008 Ekim ayı

Ekonomi   A+a-

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Şahin, küresel krizin doğru okunmaması ve siyasetin ekonominin önüne geçmesi nedeniyle 2008 Ekim ayı ile 2009 Mart ayı arasındaki 5 ayın değerlendirilemediğini söyledi.

Halil Şahin, “krizi görmezden gelmek, küçümsemek, problemin daha da büyümesine neden olmuştur” diyerek, ekonomi ile ilgili değerlendirmelerini sürdürürken, “Dolayısıyla son çeyrekte aralıksız büyüdükten sonra ilk kez şiddetli bir şekilde daralmıştır.
Bu rakam istisna da değildir.2009’un ilk çeyreğinde de benzer boyutta bir küçülme yaşanacaktır.
Biliyorsunuz sanayi üretim hacmimizin dörtte birini kaybettik.
Şubat ayında sanayi üretimi % 24 geriledi, imalat sanayi üretimi %26 düştü
Türk sanayisi Şubat 2009 itibariyle,7 ay üst üste küçülmeye devam etti.
İç piyasada ve yatırımlardaki daralma, işsizlik problemini büyütüyor” dedi.

Ekonomideki kötü gidişata paralel işsizlik rakamlarına da değinen İTSO Başkanı Halil Şahin, “Türkiye’de işsiz sayısı da geçen senenin aynı ayına göre tam 1 milyon 59 bin kişi artışla 3 milyon 650 bin kişiye yükseldi.
İş bulma ümidini kaybedenleri de bu sayıya eklersek Türkiye’nin % 30 u işsiz olma noktasında.
Sadece 2008 in son 3 ayında sigortalı çalışan sayısı 360 bin kişi azaldı.
Türkiye’nin en rekabetçi sektörlerindeki kayıtlı çalışan sayısı oranı, diğer sektörlere göre daha yüksek olduğundan aslında en kalifiye çalışanlarımızı ve dolayısıyla rekabet gücümüzü kaybediyoruz” diyerek karanlık bir tablo ortaya koydu.


Krizin patlak vermesi sonrası bankaların tavrını da eleştirerek daha sorumlu davranmaları gerektiğini ve özel sektörün yıkıldığı bir ortamda bankaların da yaşayamayacağına dikkat çeken İTSO Başkanı Halil Şahin, “öte yandan bankaların kendileri koruma içgüdüsüyle daha fazla içe kapanması da krizin ekonomi üzerindeki etkisini arttırmaktadır.
Mevduat krediye dönüşüm oranı % 87 den 80 e geriledi. Bankalar kredi musluklarını keserek, devlet garantisindeki hazine bonosuna yöneliyorlar.
Bankalar topladıkları düşük faizli mevduatları güven duygusu oluşmadığı için yüksek fiyatlarla krediye dönüştürmeye çalışmaktadır. Bu da ekonomide çarkın dönmesini zorlaştırmaktadır.
Hatırlatmak isterim, özel sektör yıkılırsa, bankalar ayakta kalamaz.
Bankaların daha sorumlu bir tutum takınmaya davet ediyorum. Bu konuda da TOBB hükümetimizle ve bankalar birliği ile görüşmeler yapmaktadır. Umarız bu görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkar” dedi.

Hükümetin bütçe hedeflerini revize etmesini çok olumlu karşıladığını belirten İTSO Başkanı Şahin, “Artık hükümet kriz ile ilgili doğru bir algılamaya kavuşmuştur.
2009 bütçesi zaten daha meclise onay için sorulduğunda sanal bir bütçeydi, ekonominin gerçeklerini yansıtmıyordu.
Zira ekonomik krizin artık belirginleştiği 2009 için % 4 gibi yüksek bir büyüme ve vergi gelirleriyle % 20 civarında artış öngörüyordu.
Gerçekçi bir 2009 bütçesi yaparak durgunluk döneminde maliye politikasını kontrol altında gevşetme fırsatı, bütçe mecliste görüşülürken vardı.
Böylece daha kapsamlı, tutarlı ve güven veren bir tedbirler paketinin ilk adımı da atılacaktı.
Ama ne yazık ki bu fırsat kaçtı. Bugün ekonomik rakamlar bu kadar kötü gelmesi kaybedilen vaktin ve geciken tedbirlerin karşılığıdır” dedi.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet