Skip Navigation Links

Nitelikli Eleman Yetiştirilmesinde Toplu Hareket Edilecek

Demir Çelik Sektörüne Genç İşgücü Yetiştirme Projesi kapsamında, ilki Mart ayında gerçekleştirilen Demir-Çelik sektörü Mesleki Eğitim ve İstihdam Plat

Ekonomi   A+a-

Demir Çelik Sektörüne Genç İşgücü Yetiştirme Projesi kapsamında, Demir-Çelik sektörü Mesleki Eğitim ve İstihdam Platformu toplantısının 2.si dün gerçekleştirildi…
Demir Çelik Sektörüne Genç İşgücü Yetiştirme Projesi kapsamında, ilki Mart ayında gerçekleştirilen Demir-Çelik sektörü Mesleki Eğitim ve İstihdam Platformu toplantısının 2.si dün Ontur Otelde gerçekleştirildi. Toplantıda ‘nitelikli işçiye nasıl sahip olunabilir, nitelikli işçiyi seçerken ya da elerken hangi koşullara dikkat edilmelidir’ gibi sorulara yanıtlar verildi.
Toplantıya Proje ekibi adına, Proje Koordinatörü Şahin Serim, Proje Asistanı Zeynel Abidin Görgen, Mesleki Eğitim Uzmanı Tuğba Balcı, Endüstri İlişkiler Uzmanı Bora Kutan, Çelik Sendikası İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özdemir, Hak-İş Konfederasyonuna Bağlı Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanlığı Adına Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Altun, Dörtyol Payas Endüstri Meslek Lisesi Adına Okul Müdür Yardımcısı Yusuf Yıldırım, Branş Öğretmenleri İrfan Gönüllü, Mehmet Pancar, İşletmelerin İnsan Kaynakları Adına İsdemir İnsan Kaynakları Başmüdürü Hakan Onur, Hatay Türkiye İş Kurumu Adına Mehmet Yüksel katıldı.
Toplantıda, gündem çerçevesinde tartışılan konularda, proje kapsamında düzenlenmesi gereken kursların ve faaliyetlerin genel kapsamı (aday kursiyerlerin eğitim düzeyi, beceri seviyesi, yaşları, askerlik, durumu vb) konusunda paydaşların görüş ve önerileri alındı. AB destekli projelerin bölgeye nitelikli iş gücü kazandıracağını ve bununla birlikte bölgenin refah seviyesinin yükseleceği vurgulandı.
Proje kapsamında eğitime katılacak kursiyerlerin kriterleri ise, katılımcılar tarafından, “Kursiyerlerin, en az lise mezunu olması, 29 yaş altı olması ve erkek kursiyer adaylarının vatani hizmetini yerine getirmiş olması, ailenin gelir durumunu göz önünde bulundurması ve İŞKUR’a kayıtlı işsiz olunması” şeklinde belirlendi. Katılımcılar, mesleki eğitim konusunda işçi ve işveren sendikaların birlikte çalışması ve bilgi alış verişi içinde olması gerektiğini de vurguladı.
İşçi İhtiyacınızı Lütfen Birlikte Eğittiğimiz Elemanlardan Karşılayalım…
“İskenderun’un tanınırlığını eğitim ve kalifiyeli işçi ile yapalım” diyen proje Koordinatörü Şahin Serim, meslek standartları konusunda mesleki eğitim sisteminin yeniden ele alındığını dile getirdi. Serim; “Kurumlardan proje almak ve bilgi alışverişinde bulunmak için bu toplantıyı düzenlemekteyiz. Siz işverenden tek bir isteğim var. İlk işçi ihtiyacınızı lütfen birlikte eğittiğimiz elemanlardan karşılayalım. Bizim eğiteceğimiz işçiler hakkında veri tabanı oluşturarak, www.demircelikistihdam.org adresindeki internet sitemizde yayınlayacağız. Sitemizde Kursa devam edenler, kursu bitirenler ve işe yerleştirilenlerin CV’leri web sayfamızda yayınlanacak. Sanal ortamda rekabet sunacağız. Yani özel istihdam ofisi gibi olacak. Ama kurumlarda işçi taleplerini siteye girmeliler. Tabiî ki istihdam alanı bu masadakilerle sınırlı değil. Tüm kurumları bir araya getirip, birlik içerisinde hareket edelim” dedi.
Bu girişim ile kalifiyeli eleman yetiştirilmesine katkı verildiğini dile getiren Çelik-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Altun ise, bu projelerin yeni projeler ile desteklenmesi gerektiğinin önemini de belirtti. Altun; “Yaşadığımız kriz nedeni ile zor dönem yaşıyoruz. En büyük sorunu ise demir sektörü yaşamaktadır. Sadece bölgemizde binlerce kişi işsiz kaldı. Çalışanların işini kaybetmemesi adına ücret indirimine gitmesi de bu konuda önemli bir gelişmedir. Krizin ucu açık! 2010 yılında toparlanması bekleniyor fakat o toparlanma ile eskiye dönüş ne zaman olur belli değil” dedi.
Herkesin idealinde iş sahibi olmak olduğunu belirten Çelik-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özdemir ise; “Bu girişim işçiler üzerinde olumlu yönde ciddi motivasyon vermektedir” diye konuştu.
İTSO Yönetim Kurulu Üyesi Müfit Tennioğlu da, eğitimin olduğu yerde, işsizlik olmayacağını kaydederek; “Tüm işyerleri nitelikli eleman arıyor. Bizde nitelikli eleman sayısını artırdığımızda kaliteyi ve üretimi artırmış olacağız. Bu sayede de işsizliği azaltmış olacağız. İş konusunda eğitim en önemli konudur! İTSO olarak o insanları yetiştirmek için çaba sarf edeceğiz” dedi.

Ekonomik Kriz Yatırımları Askıya Aldırttı!
Toplantıya katılan kuruluş temsilcileri de; “İşe alınacak işçilerin, oluşabilecek arızaları bulabilme, tamir etme değil ama en azından arıza konusunda fikir üretebilecek beceriye sahip olmaları, bizim beklentilerimiz arasındadır. Ayrıca işe adaptasyon süreleri de kısa sürecektir. Eğitimli olmadığı zaman yeni eleman 5–6 ay bizlere iş kazandırmıyor. Yaşanan ekonomik kriz nedeni ile istihdam konusunda fazla hızlı hareket edemiyoruz. Bu konuda sektörün zorluklarını hep birlikte yaşıyoruz. Yatırımları askıya aldık. Üretim ise kısmen yapılıyor” dediler.
Dörtyol Payas Endüstri Meslek Lisesi adına katılan katılımcılar ise, sistemin mantığını anlayabilen bir eleman yetiştirdiklerini söyleyerek; “Kuruluşların hangi konuda olursa olsun, işçi talep etmeleri halinde, talepleri doğrultusunda gereken eğitim verilmektedir. Atölyemiz eğitim vermeye müsaittir ve her eğitimi verebilecek konumdayız” diye konuştular.
Hak-İş Konfederasyonu ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla MEB Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü iştirakiyle yürütülmekte olan, Demir-Çelik Sektörüne Genç İşgücü Yetiştirme Projesi 2. toplantısı sonunda, nitelikli eleman yetiştirilmesinde toplu hareket edilmesi kararı alındı.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet