Skip Navigation Links

Krizde umutlar tarımda.

Mersin 4. Uluslararası Tarım Fuarı 1 Nisan'da ziyaretçilerine kapılarını açtı. Forza Fuarcılık A.Ş.'nin Mersin Yenişehir Fuar Merkezi'nde MTSO işbirli

Ekonomi   A+a-

Mersin 4. Uluslararası Tarım Fuarı 1 Nisan’da ziyaretçilerine kapılarını açtı. Forza Fuarcılık A.Ş.’nin Mersin Yenişehir Fuar Merkezi’nde MTSO işbirliği ile düzenlediği fuarda 10 ülkeden toplam 200 firma yer aldı. Mersin’de 1-4 Nisan tarihleri arasında dördüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Tarım Fuarı kapsamında, sektörün en önemli sorunlarından olan finansman konusu tartışılırken, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile kamu ve özel bankaların temsilcilerinin yer aldığı toplantıda, çiftçilerin sorularına ve sorunlarına yanıtlar arandı.
Açılış törenine Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, TOBB Başkanvekili Nejat Koçer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, İskenderun Ticaret Ve Sanayi Odası üyeleri katıldı.
Krizde ihracat artışı sağlayan tek sektör”
Mersin bölgesinde tarım sektörünün en önemli buluşma noktası olan Mersin 4. Uluslararası Tarım Fuarı’nın açılışında bir konuşma yapan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin 2009 yılı Mart ayı ihracat rakamlarının bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında %25 gibi ciddi bir düşüş görüldüğünü söyledi. Dünyanın en büyük ihracatçıları arasında yer alan Japonya’nın ihracatındaki düşüşün %50’ye ulaştığını hatırlatan Tüzmen, “Daha iyi çalışırsak krizin yaratacağı hasar daha az olacaktır. Bu durum global krizi Türkiye’nin daha rahat atlatabileceğinin bir göstergesidir” dedi.
Dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik kriz ortamında Türkiye’nin ihracat artışı sağlayabileceği tek sektörün tarım sektörü olduğunu savunan Tüzmen, tarım sektörüne ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi. İhracattaki düşüşe karşın tarım sektöründe yaşanan gerilemenin % 4 seviyesinde kaldığına dikkat çeken Tüzmen, “2009 yılı Haziran ayından sonra sektördeki ihracat artışının geçtiğimiz yıllarla aynı seviyeye ulaşacağını tahmin ediyoruz ve bu artışta Mersin önemli bir misyon yüklenecektir. Mersin’in ihracatında %33’lük bir artış yaşanırken yaş sebze meyvede %35’lik bir artış söz konusudur” diye konuştu.
Tüzmen, narenciye ihracatında yaşanan artışın nedeninin açılan yeni pazarlar ile komşu ve çevre ülkelerle sağlanan bağlantılar olduğunu söyledi. Tüzmen, ayrıca anavatanı Güney Amerika olan ve Türkiye’de ilk kez Mersin’de yetiştirilen “yer kirazı”nın, ihracat artışında tetikleyici rol oynayacağını da belirterek organik tarıma ağırlık verilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
“Mersin’de yaşayanların %57’si tarım sektöründe çalışıyor”
Modern bir fuar merkezinin uluslar arası fuarlara ev sahipliği yaptığını söyleyen Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin’in önemli bir tarım kenti olduğunu, kentte yaşayan insanların yaklaşık %57’sinin tarım sektöründe çalıştığını ve tarım ürünlerinin önemli bir bölümünün ihraç ediliyor olmasının önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.
“Mersin hızlı giden bir araba gibi…”
Mersin’de fuar çalışmalarının çok iyi bir noktaya geldiğini söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, “Yenişehir Belediye Başkanımızın yaptığı bu fuar alanı, Mersin’e bir ivme kazandırdı. Mersin hızlı giden bir arabaya benzemektedir. O yüzden el ele vererek bu hızlı giden arabayı durdurmadan devam ettirmek zorundayız” dedi.
“Avrupa’da ve dünyada pek çok ürünümüz piyasa…”
Bu yıl 4. sü düzenlenen bu fuarın tarım sektörünün önemli buluşma noktalarından biri haline geldiğini, yabancı katılımcı ve ziyaretçi sayısında yakaladığı başarı sayesinde uluslararası bir fuar olma niteliği kazandığını da vurgulayan TOBB Genel Başkanvekili Nejat Koçer, “Ülkemizde tarımsal sanayinin gelişmesine yönelik önemli atılımlar yapılıyor. Özellikle Avrupa’da ve dünya çapında pek çok ürünümüzün piyasada yer alması önemli bir şey. Ancak özellikle bu tip fuarlarla tarım sektörünü desteklememiz özellikle Mersin gibi illerimizin öne çıkarılması çok önemliydi. İhracat anlamında bölgenin en önemli ihracat merkezi olma yolundadır bu fuarlar. Bugünkü rakamlara göre Türkiye ihracatta gerileme yaşamaktadır. Türkiye’nin ihracatına göre bölge ihracatının artıyor olması çok önemli” diye konuştu.
“Mersin, Türkiye’nin Akdeniz’den dünyaya açılan kapısıdır”
Mersin Tarım Fuarı’nın, Mersin için önemli konuları gündeme getirdiğini söyleyen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin’in Türkiye çapında 20 milyon dolar ihracat yapabilme potansiyeli olduğunu söyleyerek “Bu yılın ilk 2 ayında geçen yılın Nisan ayına göre değer olarak %26 artış gerçekleştirmiş bulunuyor. Ayrıca ilk 3 ay gerçekleşme oranı %31 ile artış göstermiş bulunuyor. İsrail, Güney Afrika, Almanya, Türkiye, İtalya, Hollanda, Bulgaristan, Hindistan ve İngiltere’den bir çok katılımcı fuarımızdan stand almış bulunuyor. Mersin Türkiye’nin Akdeniz’den dünyaya açılan kapısıdır. Sanayicimizin, tüccarımızın, esnafımızın bu şehir ve bu ülke için çalışmaya devam etmesi gerekmektedir. Pazar daralmasının en yoğun yaşandığı bu süreçte yatırım yapmak için en uygun zamandır” dedi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet