Skip Navigation Links

Mersin fuarında Artuğ Tuğla damgası..

Fuarda İskenderun ekonomisinin önemli mihenk taşlarından binaların sağlam yapılarını tuğlalarıyla ören Artuğ Tuğla standı büyük ilgi gördü.

Ekonomi   A+a-

Fuarın ilk gününden itibaren Silifke, Mut, İskenderun ve Osmaniye’den otobüsler ile profesyonel ziyaretçilerin gezdiği Mersin Yapı ve Emlak Fuarı’nı 10.000 binin üzerinde kişi ziyaret etti.

Fuarda İskenderun ekonomisinin önemli mihenk taşlarından binaların sağlam yapılarını tuğlalarıyla ören Artuğ Tuğla standı büyük ilgi gördü.
Yenişehir Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen fuara 120’ye yakın kurum, kuruluş ve firma katıldı. Biletli 2745, davetiyeli ve VIP 5055 olmak üzere toplam 7800 ziyaretçinin gezdiği fuar, krizin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği yapı ve emlak sektörüne hareket getirdi.
Yapı sektöründen çok sayıda üretici ile tüketiciyi bir araya getiren fuar, önde gelen emlak firmalarını ağırladı. Özellikle inşaat yapan firmalarla inşaat malzemesi satan firmaları bir araya getiren Mersin Yapı Fuarı, Türkiye’de yaşamak isteyen, ev almak isteyen yabancılara da bir fırsat sunma bakımından katkısı olduğundan önemli bir organizasyondur.

Forza Fuarcılık ve Organizasyon A.Ş.’nin Mersin Yenişehir Fuar Merkezi’nde MTSO işbirliği ile düzenlediği fuarın açılış törenine Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut katıldı.

“Mersin tercih edilen ve yaşanabilir bir kent”
Mersin’de, yapı ve emlak sektörü için önemli bir yatırım ve buluşma noktası olan Yapı ve Emlak Fuarı’nın açılışında bir konuşma yapan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin’in doğal güzelliği ve diğer özellikleri ile yaşamak için arzu edilen önemli illerin başında geldiğini vurguladı. Mersin’de yapı sektöründe yıllar içinde çok sayıda nitelikli binaların yapıldığını ve Mersin genelinde toplam 732 bin 422 binanın bulunduğunu belirten Vali Aksoy, Türkiye geneli ve Mersin’in bina sayısı artışı karşılaştırıldığında, Türkiye’de %78’lik bir artış varken Mersin’de %123’lük bir artışın olduğunu, konut sayısı karşılaştırıldığında ise, Türkiye’de %128’lik artış varken Mersin’de %212’lik bir artışın ortaya çıktığını söyledi.
Bu durumun özellikle son yıllarda Mersin’in cazibe noktası olduğunu da ortaya koyan bir gelişme olduğunu dile getiren Aksoy, “Bu rakamlar Mersin’in tercih edilen ve yaşanabilir bir kent olduğunu ortaya koyan bir veridir. Mersin’de bu çalışmaları yaparken Mersin’in doğal güzelliğine de zarar vermeden bu çalışmaları sürdürebilmek ve yaşanabilir bir kent olma özelliğini bozmadan bunu sağlamak oldukça önemli. Bu konuda da belediyelerimizin üzerine önemli görevler düşüyor. Bu bakımdan yeni yerleşimler açılırken buraların planlanması ve değerlendirilmesi çok önemli” dedi.
İnşaat teknolojisinin de sürekli geliştiğini belirten Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, “Fuarın bir başka özelliği de inşaat teknolojileri bakımından burada satıcılarla alıcıların, üreticilerle tüketicilerin bir arada olacağı bir ortamı yaratmasıdır. Yeni teknolojileri kullanma sürecinde yatırım maliyetlerini azaltmak gibi birçok konu gündeme gelecek. Yeni teknolojileri burada görmek önümüzdeki süreçte kullanmak suretiyle ziyaretçilerin bundan daha fazla yararlanmaları için fırsat sağlamış olacağız. Bu boyutuyla baktığımızda da fuarın özellikle inşaat yapan firmalarla inşaat malzemesi satan firmaları buluşturan bir organizasyon olduğu görülmektedir” diye konuştu. Mersin’in ikinci konut bakımından tercih edilen ve sürekli yaşamayı düşünen yabancılar için de bir cazibe noktası olduğunu belirten Aksoy, ikinci konut olarak yapılmış, ama sürekli kullanılmayan binaların yabancılara bu boyutuyla pazarlanmasının boş olan binaların değerlendirilmesi açısından oldukça önemli olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu organizasyonun bu boyutuyla Türkiye’de yaşamak isteyen ev almak isteyen yabancılara da bir fırsat sunma bakımından katkısı olacaktır”
“Mersin konutta ivme kazandı”
Bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen Mersin Yapı ve Emlak Fuarı’nın açılışından mutluluk duyduğunu dile getiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız 1/25 binlik plan ve ona bağlı olarak şu anda yapılan 5000’lik planlarla, Yenişehir’in üst bölgesi olan Kuzey Mersin dediğimiz alanda, 250 bin kişilik yeni bir kent planlandı. Bu bölgede projesi ile, inşaat kalitesi ile gerçekten süper diyebileceğimiz güzel inşaatlar yapılmaktadır. Bu da Mersin’de konutta bir ivme kazandı. 250 bin kişilik planladığımız Mersin’in kuzey bölgesinde en geç 10 sene içerisinde altyapısı yapılmış, yolları yapılmış ve kaliteli binalar yapılmış yepyeni bir Kuzey Mersin şehrine kavuşacağız” diye konuştu.
Yeni düzenlemelerle özellikle Lojistik Merkez ile ilgili 100 bin dönümlük arazinin Çevre Bakanlığı tarafından plana işaretlendiğini ve tasdik edilen bu planın Mersin için, işadamlarımız için ve sanayicilerimiz için çok önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Özcan, “Mersin’de her şey yeniden yapılandırılıyor yeniden planlanıyor. Biz de bu çalışmalar arasında yerimizi alıyoruz” dedi.
“Yapı malzemeleri sektörü bölgenin en önemli gücü durumunda”
Oldukça konforlu ve kolay yaşanabilen bir kent olan Mersin’in yapı ve emlak sektörüne ilgiyi artırdığını dile getiren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye’nin küresel pazar daralmasından refaha çıkma sürecinde inşaat sektörünün önemli rol oynayacak sektörlerden biri olduğunu söyledi. Önemli bir istihdam kaynağı olan inşaat sektöründe yapı malzemeleri üretimi açısından Türkiye’nin, birçok noktada dünya liderlerinden biri olduğunu belirten Aşut, “Müteahhitlerimiz bölgede birçok riski alarak avrupalı ve uzak doğulu müteahhit firmalarla rekabet ederek pazardan pay alıyorlar. Türkiye, çimento sektöründe Avrupa’nın ve dünyanın sayılı üreticilerinden. Ayrıca seramik, cam sektöründe, plastik üretiminde, doğaltaş üretiminde de lider durumdadır” diye konuştu.
Bölgenin üretim üssü olma yolunda ilerleyen yapı sektörünü çalışmalarla desteklemek zorunda olduklarını söyleyen Şerafettin Aşut, yapı sektörünün en önemli lokomotifinin konut sektörü olduğunu ve peşinden 200 sektörü sürüklediğini vurguladı.
Türkiye’nin konut artış hızı en fazla olan illerin başında gelen Mersin’de üçüncüsü düzenlenen Yapı ve Emlak fuarı’nda ülkenin önde gelen inşaat firmalarının ağırlandığına dikkat çeken MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “Komşu ve bölge ülkelerle ticaretin gelişmesine katkı sağlayacağına inandığımız yurtiçi ve yurtdışı ziyaretçi çalışmasına ağırlık verilerek fuarda, Suriye, Ürdün, Irak, İran ve Kuveyt’ten sektör temsilcileri bizlerle olacak. Hollanda, Belçika ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin, yazlık alımları konusunda yoğunlaştığı Mersin’e Suriye’den de ilgi büyük. İklimi ve turizm potansiyeli ile son yıllarda dikkatlerin çevrildiği Mersin’in sahip olduğu ulaşım olanakları da yabancılar için özellikle tercih nedenidir” şeklinde konuştu.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet