Skip Navigation Links

Arsuz'da '4 Ekim Hayvan Hakları Günü' Semineri

Arsuz'da '4 Ekim Hayvan Hakları Günü' Semineri

Arsuz'da '4 Ekim Hayvan Hakları Günü' Semineri

Arsuz   A+a-

 Arsuz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü “4 Ekim Hayvan Hakları Günü” münasebetiyle ilçede bulunan çeşitli okullarda hayvan hakları ile ilgili bilgilendirme seminerleri düzenledi.
Arsuz’da bulunan bazı okullarda düzenlenen “Hayvan Hakları Bilgilendirme Seminerleri’nde” konuşan Arsuz Belediyesi Çevre ve Kontrol Müdürü Veteriner Hekim Şerif Akçalı, özellikle çocuklara hayvan sevgisinin aşılanması gerektiğini vurguladı. Şerif Akçalı, “ 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nü bu yılda buruk bir şekilde kutluyoruz. 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü, hayvan hakları ve refahı için kutlanan uluslararası bir eylem günüdür. Hayvan haklarını korumak isteyen kişiler 1822 yılında İngiltere’de bir araya gelerek ilk hayvan koruma birliğini kurarlar. Aynı amaçla Hollanda da Hayvan Koruma Federasyonu kurularak, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü ilan etmişlerdir. Ancak Avrupalı ülkeler haricinde, baktığımızda kutlama yapılacak seviyeye ne yazık ki gelinememiştir. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü bu günde buruk bir şekilde kutlanıyor.
Hayvan hakları evrensel bildirisine göre genel olarak;
Bütün hayvanlar sevgi ve saygı görme hakkına sahiptir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, beslenme, bakılma ve koruma hakkına sahiptir.
Bütün hayvanlar doğada yaşama hakkına sahiptir.
Hiçbir canlıya kötü davranılmaz, ona zalimce eylemde bulunulmaz, bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda acı çektirilmeden yapılmalıdır.
Yabani hayvanlar, kendi doğal yaşamlarında yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
Çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğun sınırlandırılması ve dinlenme hakkına sahiptir.
Sahiplenen hayvanlar doğal ömür süreleri boyunca sahiplenilmeli ve terk edilmemelidir.
Hayvanlara fiziki ve psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır.
Hayvanları kısa süreliğine sahiplenilmez ve sokağa terk edilmez.
Gelişigüzel, bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı bir suçtur. Çok sayıda hayvan öldürmek, bir soykırımdı, gibi bazı maddelerinden bahsedebiliriz. Hayvan hakları da insan hakları gibi bir yasa ile korunmaktadır.
Sokakta yaşayan canlılara, evde tabaklardan artan yemeklerimizi temiz bir kabın içerisine koyarak, ya kapının önüne ya da uygun bir alana koyabiliriz. Su koyarak onlara yardım edebiliriz. Onlara zarar veremeyerek sevgimizi gösterebiliriz. Eğer bir köpek hırlıyorsa ya da kuyruğunu dik tutmuşsa yaklaşmayalım. Bizden, başka şeylerden korkmuş ya da bir şeyi koruyor da olabilir. Korkan ya da koruyan bir köpek bize saldırabilir. Özellikle bekçi köpekleri belli bir alanı koruyan köpeklerdir. Bir yabancının o alana yaklaşmasını engellemek amacıyla saldırabilir. Kuyruğunu sallayan bir köpeğin keyfi yerindedir. Sizinle tanışmak veya oynamak istiyor olabilir. Bir köpek size kuyruğunu sallayarak koşuyorsa ondan korkmayın. Eğer sizde onunla tanışmak istiyorsanız onun sizi koklamasına izin verin. Ama unutmayın ki onlarla oynarken sakin canlarını yakmayın. Yüksek sesle konuşup ani harekette bulunmayın. Son olarak ‘Çocuklara hayvan sevgisi ile büyütelim ki o sevgi tüm dünyayı güzelleştirsin’ diyorum” ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet