Skip Navigation Links

Gümrükler ülkenin aynasıdır

Müstakil Sanayici İşadamları (MÜSİAD)ın, iki ayda bir gerçekleştirdikleri Genel İdare Kurulu Toplantısı bu kez İskenderun'da gerçekleştirildi.

Ekonomi   A+a-

Müstakil Sanayici İşadamları (MÜSİAD)ın, iki ayda bir gerçekleştirdikleri Genel İdare Kurulu Toplantısı bu kez İskenderun’da gerçekleştirildi. Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Hatay AK Parti Milletvekilleri Sadullah Ergin ve Orhan Karasayar, Hatay Valisi Nusret Miroğlu, İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, İskenderun Emniyet Müdürü Yusuf Cinel, Müsiad Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Müsiad genel başkan yardımcıları Ali Gür ve Mehmet Develioğlu, Müsiad Hatay Şube Başkanı Fatih Tosyalı, Müsiad 29 Şube Başkanı ve çok sayıda misafir katıldı.
Toplantının ev sahipliğini ve açılış konuşmasını yapan Müsiad Hatay Şube Başkanı Fatih Tosyalı, toplantıya katılan herkese teşekkür etti.
Gümrüklerde sorunlar ve çözüm önerileri raporu Yazıcı’ya teslim…
Daha sonra söz alan ve gümrük kapıları ve gümrük idarelerinin bir ülkenin dış ticaretinin, mal ve hizmetlerinin ve insanların giriş çıkış yaparak dünyaya açıldıkları en önemli kanallardan biri olduğunu ifade eden MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Bu kanalın iyi işlemesi, iyi çalışması, o ülkenin dış ticaretinin gelişimine olumlu katkı sağlamakta, uygulamalarda yaşanan eksikler veya yanlışlıklar da gelişmeyi olumsuz etkileyebilmektedir. Bugün eğer ülkemiz küreselleşmiş dünya entegre olmayı başarabilmişse, dünyanın 17., Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi haline gelebilmişse, bunda dış ticaretimizin etkisi oldukça fazladır. 2008 yılı sonu verilerine göre 334 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen dış ticaret hacmimizde gümrüklerin ve bunların işleyişinin katkısı yadsınamaz. Sınır kapılarının etkin ve verimli hale getirilmesi için yapılacak her türlü iyileştirmenin ülke ekonomisine, rekabet gücüne ve tanıtımına getireceği fayda açıksa görülmektedir. Artık ülkeler sadece mal ve hizmet değil ama bununla birlikte insanların giriş çıkışlarını dahi bir rekabet, bir üstünlük aracı olarak kullanmaktadırlar. Bu nedenle gümrük kapılarının ve idarelerinin modernize edilmesi, şartların iyileştirilmesi, modern imkanlarla donatılması dış ticaretimizin gelişmesine doğrudan olumlu katkı sağlayacaktır.” dedi.
Vardan, sorunlar ve çözüm önerilerinin ortaya konduğu içerisinde gümrük kapılarında yaşanan sıkıntıların yer aldığı, hem genel hem bölgesel sorunlar ve değerlendirmelerin yazıldığı raporu da Bakan Hayati Yazıcı’ya teslim etti.
SARP Gümrük kapısı yeniden gündemde!
Toplumlarda mesleki ve sektörel açıdan gelişmiş örgütlerin fonksiyonlarının önemli olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, “ Türkiye’nin örgütsel yapıya kavuşması ve belli periyotlarla konuların masaya yatırılmasını takdir ediyorum. Çünkü ülkemiz için yapılacakları birlikte, tartışarak yapmalıyız. Bunu birlikte yaptıkça çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur. Gümrükler ülkenin aynasıdır. Sadece pasaport ve vizelerin geçtiği yerler değildir. Özellikle kara gümrük kapıları yardımlaşma ve dayanışmanın temel zemin oluşturduğu yerler olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden gümrük kapılarını daha modern ve çağdaş bir yapıya getiriyoruz. Kapılarla bağlantılı ilişkide olduğumuz ülkelere daha güven verici bir zemin hazırlıyoruz. SARP Gümrük kapısını tek kapı şeklinde iki gümrük idaresi şeklinde yeniden gündeme getireceğiz. Bunun müjdesini ilk kez İskenderun’da veriyorum. Özellikle ihracat yapan kesimde iki önemli nokta yer alır. Biri maliye biri güvendir. Ürünün en az maliyetle tüketiciye yansıması gerekir. Gümrük işlemlerini ve üreticiye ulaşmada geçen zamanda ürünün alıcıya ulaşması ve bunun güven içerisinde sağlanması çok önemlidir.” dedi.
1996 yılında Avrupa Birliğine ilk giriş şartlarının Gümrük kapılarının iyileştirilmesi olduğunu ifade eden Yazıcı, bu gerekçe nedeniyle 17 maddesi AB giriş için gümrüklerle ilgili maddelerin yer aldığı 63 maddeden oluşan bir paketle en kısa zamanda değişiklik yapılacağını ifade etti.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet