Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

CHP’Lİ Şahin: 54 Bin Esnaf İflas Bayrağı Çekti !

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, ekonomideki kötü gidişatın toplumunun birçok kesimini

CHP’Lİ Şahin: 54 Bin Esnaf İflas Bayrağı Çekti !

Politika   A+a-

derinden etkilediğini ve özellikle esnafların artan maliyetler, borçlarını döndürememe, döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle iflas bayrağını çektiğini söyledi.
 
 
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Türkiye’de son 5,5 yılda kepenk kapatan esnaf sayısının 570 bine geldiğini, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu verilerine göre 2019 yılının ilk 6 ayında toplam işyeri sayısının 1 milyon 910 bine gerilediği ve geçen yıla göre %43’lük artışla 53 bin 420 esnaf iflas ettiğini belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı. Suzan Şahin, TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede, ekonomideki kötü gidişatın toplumunun birçok kesimini derinden etkilediğini ve özellikle esnafların artan maliyetler, borçlarını ödeyemem, döviz kurundaki dalgalanmalar ve kredi borçları nedeniyle iflas bayrağını çektiğini söyledi.
 
CHP’li Şahin’in Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, ‘‘Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) borç yükü artmakta, KOBİ müşteri sayısı bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 79 bin 872 kişi azalarak borç miktarı fazlalaşmıştır. Buna göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Mayıs 2018’de KOBİ’lerin kullandığı kredi yaklaşık 551 milyar TL civarındayken 2019’un aynı döneminde bu miktar 629 milyar TL’ye çıktı. Batık KOBİ kredisi sayısı %91’lik artışla 51 milyar 396 milyon liraya yükselmiştir. Takipteki KOBİ sayısı ise bir yılda 351 bin 453’e çıkmıştır. Yaklaşık 54 bin esnaf kepenk kapatarak iflas bayrağı çekti. Tüm ülkeye yayılan Suriyeli Mülteci iş yerleri de esnaflarımızın işini olumsuz etkiliyor. Suriyeli mültecilere AKP hükümeti tarafından ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti sunulması yetmezmiş gibi, bir de bununla yetinmeyip ruhsatını alan, sicile kayıt olan, maliyeye hesap veren yerli esnafımızın karşısına dükkan açıp, rakip oluyorlar. Suriyelilerin vergisi, ruhsatı, sigortası ya da maliyeye kaydı yok. Bu da yerli esnafa göre büyük bir maliyet avantajı oluşturuyor. Suriyeli sattığı ürünü 1 liraya satıyorsa benim vatandaşım vergisi, ruhsatı, sigortası derken aynı ürünü 3 liraya satmak zorunda kalarak zarar ediyor.’’ dedi.
2002-2019 yılları arasında Hatay’da iflas eden esnaf sayısını ve KOBİ’lerin takipte olan kredi borçlarını Ticaret Bakanı’na soran CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, borç batağında olan esnafa devletin destek olması gerektiğini ve kredi borçlarının yapılandırılarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş