Skip Navigation Links

Başkan Savaş Hrt Ekranlarında Gündemi Değerlendirdi

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş 3 Eylül Salı Günü HRT Akdeniz ekranlarında yayınlanan,

Başkan Savaş Hrt Ekranlarında Gündemi Değerlendirdi

Politika   A+a-

sunuculuğunu Can Çapar’ın üstlendiği ‘Yeni Bir Gün’ adlı programın canlı yayın konuğu olarak Hataylı gazeteciler Şehmus Aslan, Mehmet Ali Solak ve Ömer Cihangir’in sorularını yanıtladı.
“BİZİM NAMUSUMUZ BAYRAĞIMIZDIR”
Geçen cuma günü aralarında teröristlerin olduğu bazı Suriyelilerin Bab el-Hava sınır kapısına dayanması ve İdlib’te yükselen tansiyonun Hatay’a etkilerine değinen Başkan Savaş, “Ben muhalefet belediye başkanı olabilirim ama yakılan poster T.C. Cumhurbaşkanı’nın posteriyse ben bu durumun tam karşısında dururum. Türkiye Cumhuriyeti’nin hem bayrağına hem de cumhurbaşkanının posterine zarar verecek hareketlere şiddetle karşı çıkarım. Bizim namusumuz bayrağımızdır. Şehrimiz hem içeriden hem dışarıdan karıştırtılmak isteniyorç Buna rağmen vatandaşlarımız birlik ve bütünlüğünü bozmadı. Misafir ettiğimiz insanların konuk olduğu yere nasıl davranması gerektiğini bilmesi gerekir. Yetkililerimizin kapsamlı bir şekilde önlem almasını bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.
Ülke genelinde 4 milyon Suriyelinin yaşadığının altını çizen Başkan Savaş, bu durumun Türkiye’de özellikle ekonomi ve istihdam alanlarında zorluklara yol açtığının belirterek ülke ekonomisinin daha fazla zora girmemesi adına sınırda önlem alınmasının önemine dikkat çekti.
“50-60 YILLIK SORUNLARI 5 YILDA ÇÖZEMEYİZ”
Göreve geldiği günden bu yana Hatay’a yaptığı hizmetlere değinen Başkan Savaş, 5 yıl önce Amik Ovası’nda bir arıtma tesisi bile olmadığını ve kanalizasyon suları ile tarla sulandığının altını çizerek, “Şu anda 9. arıtma tesisini yapıyoruz. Yol ve kaldırım yapmak, ağaç dikmek işin en kolayı. Hiçbir belediye başkanı seçimden 6 ay önce altyapı yapmaz, ama benim gibi adamlar yapar. Biz hizmet yaparken oy hesabı yapmadan Allah rızası için yapıyoruz. İl genelinde altyapı ve üstyapı için durmadan çalışıyoruz. 50-60 yıllık birikmiş sorunları 5 yılda çözemeyiz. Ekonomik imkânınız ne kadarsa o kadar hizmet yapabiliyorsunuz” ifadelerine yer verdi.
“DEFNE’YE YAPILACAK OLAN ARITMA TESİSİ BUGÜNE KADAR YAPILANLARIN EN BÜYÜĞÜ EN MODERNİ OLACAK”
Defne bölgesine yapılaması planlanan yeni arıtma tesisi ile ilgili gelinen son aşamaya değinen Başkan Savaş, “Bu olay daha çok Aşağıokçular, Turunçlu, Akdeniz, Sümerler ve Armutlu’yu ilgilendiriyor. Turunçlu’daki tesisin taşınması gündemde ama bilim insanı olarak benim de içimin rahat etmesi lazım. Yani bu tesis taşınırsa daha iyi diyebilmem lazım. Bununla birlikte aşağıda koku yapmayan bir sistem yapmak istiyoruz. Büyükçat da olur Turunçlu da olur. Önemli olan efektif olması. En faydalı noktada en faydalı projeyi yapmak benim için önemli. Hem Asi’yi temiz suyla dolduracak olması hem de giderken terfi yapılacaksa koku olmaması gerekiyor. Bu proje şu ana kadar yapılan arıtma tesislerinin en büyüğü en moderni olacak. Buraya harcanacak bütçeye değsin ve insanlarımız da memnun olsun istiyorum” dedi.
BAŞKAN SAVAŞ’TAN SORULARA SAMİMİ CEVAPLAR
Programın ilerleyen dakikalarında Gazeteci Şehmus Aslan’ın, İskenderun’da yaşanan ulaşım sorunları ve dolmuş esnafının talepleri ile ilgili Başkan Savaş’a bazı sorular yöneltti.
Soruya samimiyetle cevap veren Başkan Savaş, “Bu hafta içerisinde İskenderun Ticaret Odası ev sahipliğinde, Büyükşehir temsilcilerimiz, ilçe belediye temsilcisi ve STK temsilcileri ile görüşeceğiz. İskenderun ulaşımını masaya yatıracağız. Sadece İskenderun ‘da değil Ulaşım Master Planı kapsamında tüm ilçelerimizdeki toplu taşıma ve ulaşım sisteminde revizyon işlemleri gerçekleştireceğiz” dedi.
Hafta sonu düzenlenen Aba Güreşi Dünya Şampiyonasının amacına ulaşıp ulaşmadığı sorusuna yanıt veren Lütfü Savaş; “Azerbaycan’dan Yunanistan’a, Pakistan’dan Rusya’ya kadar 42 ülkeden yüzlerce sporcunun katıldığı şampiyonada toplam 5 kategoride müsabakalar gerçekleşti. Şampiyonayı yaptığımız ilk sene 4 ülke katılmıştı şimdi ise 42 ülke katılıyor. Şu anda 30 ülkede federasyonluğumuz bulunuyor” açıklamasında bulundu.
Bir belediye başkanı olarak kendinizi başarılı buluyor musunuz sorusuna Başkan Savaş şöyle yanıt verdi:
“Dış ülkelerde tüm sistem oluştuğu için oradaki belediye başkanlarına kıyasla biz çok daha fazla çalışıyoruz. Ancak Türkiye’deki belediyelerle kıyaslandığımızda geçtiğimiz 5 yıl daha çok çalışabilirdik. Büyükşehir olunca bir kaos ile karşı karşıya kaldık. Ancak buna meclisteki muhalefetin iradesi de biraz engel oldu. Önümüzdeki 5 yıl daha çok çalışacağız. Ben adem-i merkeziyetçiliğe inanan bir insanım. Biz de bu düşünceyle yerelden kalkınma modelini hayata geçireceğiz. Bu dönem daha farklı olacak. Ekonomik olarak Suriye meselesi de bizi çok etkiledi ancak artık kara bulutlar dağılacak. Yerel muhalefetteki arkadaşlarımızı olumlu tutumu devam ederse Hatay özellikle ekonomik anlamda çok kazançlı bir döneme girebilir. Ancak Suriyelilerle ilgili konularda düzenlemeler yapmamız gerekiyor” açıklamalarına yer verdi.
Hatayspor’un şampiyon olacağına inanıp inanmadığı sorusuna cevap veren Başkan Savaş, “Tabi ki inanıyorum. Bugüne kadar inanmadığımız bir işe kalkışmadık. Sporcularımız ve hocamız oldukça başarılı” şeklinde yanıt verdi.
“İSKENDERUN SERBEST BÖLGE İLAN EDİLMELİ”
İskenderun’un serbest bölge ilan edilmesinin Hatay’ın kalkınmasında büyük bir rolü olacağının altını çizen Başkan Savaş, “Hatay Suriyeli nüfusunu hesaba katmasanız bile 5. teşvik bölgesinde olmayı hak ediyor. Suriyeli vatandaşlarımızı da hesaplarsak kişi başına düşen gelirimiz oldukça azalıyor. Türkiye’nin kişi başına düşen gelir ortalaması 8 bin dolar Hatay’da ise kişi başına düşen gelir 6 bin Dolar’a düştü. Bakanlar Kurulu 1956 yılında Hatay’ın serbest bölge olması yönünde bir karar almış. Hatay’ın serbest bölge olması birçok avantajı da beraberinde getirir. Öncelikle kurum ve gümrük vergisinden muaf oluyorsunuz, KDV’den muaf oluyorsunuz, gümrüksüz çıkış imkanı yakalıyorsunuz, istihdam olanaklarınız artıyor, dış yatırımcı çekebiliyorsunuz, teknolojik fabrikalar entegre tesisler kurdurabiliyorsunuz, ihracatınızı arttırıyorsunuz. Tüm bunlar gibi yararlı yönleri var. Singapur ve Dubai dünyanın önemli lojistik üsleri. Neden İskenderun olmasın? İskenderun limanı Orta Doğu ülkelerine en yakın limandır. Biz burayı hem lojistik üs hem de transfer istasyonu olarak seçersek ve gümrükleme sahası yapıp serbest bölge ilan edersek avantaj sağlamış oluruz. İnanırsak ve birleşirsek kalkınmamamız için bir sebep yok” açıklamalarında
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet