Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Tarımda Kullanılan Pestisitler Soluduğumuz Havayı Kirletiyor !

CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, toprak ve su kaynaklarının kirlenmesine neden olan etkenlerden,

Tarımda Kullanılan Pestisitler Soluduğumuz Havayı Kirletiyor !

Politika   A+a-

en önemli olan pestisitleri TBMM gündemine taşıdı. Bilinçsizce kullanılan pestisitlerin toprak, su kaynakları ve soluduğumuz havayı kirlettiğinin altını çizen Şahin, kimyasalların tarımsal faaliyetlerde kullanımları bazı kurallarla sınırlandırıldığını ancak buna rağmen alınan önlemlerin yeterli olmadığını söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, dünyada ve Türkiye’de tarımsal faaliyetlerde zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını en aza indirmek için kullanılan kimyasallar, virüs, bakteri formundaki biyolojik ajanlar ya da anti mikrobik ve dezenfektan olarak karşımıza çıkan Pestisitlerin kullanım şekilleri ve zararları konusunda gerekli denetim ve önlemlerin alınmadığını belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevini yapmadığını belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yazılı olarak cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP’li Şahin, ‘‘Türkiye’de 2009 yılında 37 bin altı yüz elli bir ton olan toplam pestisit yani tarım zehri kullanım miktarı son 10 yıl içinde %57 oranında artarak 59 bin tona ulaşmış durumda. Bu durum özellikle sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşım açısından risk oluşturmaktadır. Bilinçsizce kullanılan pestisitler toprak, Su kaynaklarımızı ve soluduğumuz havayı kirletmektedir. Pestisitlerin yararlarının yanı sıra uzun süreli kullanımları sonucunda ekosisteme ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiği saptanmış bir gerçektir.’’ dedi.
Tarımsal faaliyetlerde kullanılan kimyasalların bazı kurallarla sınırlandırıldığın ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nca alınan önlemlerin yeterli olmadığının altını çizen Şahin, yoğun ve bilinçsiz kullanımlarda toprak başta olmak üzere sularda ve hatta havada pestisit kalıntılarına rastlandığının yapılan bilimsel çalışmalarda kanıtlandığını, pestisitlerin insanlar üzerindeki etkilerine ek olarak, zararlı faktörleri doğada baskı altında tutan faydalı böcekleri de olumsuz etkilediğini söyledi.
Endüstriyel tarımda kimyasal gübre ve kontrolsüz pestisit kullanımının en büyük çevresel sorunları oluşturduğu, ayrıca bu uygulamaların yüksek girdi kullanımı maliyetlerini de artırmakta oluğu, böylece çiftçinin kazancının da azaldığı belirtilen
önergede, iyi tarım uygulamalarıyla üretimin her aşamasının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol edilmesinin yanında çiftçinin bilgi birikiminin de artırılması gerektiği ifade edildi. Güvenli ve sağlıklı gıda üretimi konusunda her vatandaşın duyarlı olması ve bu bilincin devlet tarafından sağlanması gerektiğini söyleyen Şahin, ‘‘Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 3,5 milyon insan pestisitlere bağlı olarak zehirlenme yaşıyor. Bu zehirlenme vakalarının 335 bini ise ölümle sonuçlanıyor. Türkiye istatistiklerinde de tarım kimyasallarına bağlı
ölümlerde en etken neden pestisit kullanımı. Bu nedenle bu kimyasalların doğru kullanımı, çiftçi ve tüketicinin bilinçlendirilmesi çok önemli bir konu. İnsan ve doğa yaşamına karşı büyük bir düşman olan pestisitlere direk maruz kalma neticesinde yaşanan akut zehirlenmeleri engelleyebiliriz ancak kanser, üreme problemi, otizm olarak karşımıza çıkan kronik toksite kimyasallar için gerekli tedbirlerimizi almalıyız. Bunu da Tarım ve Orman Bakanlığı yapmalı, ancak denetim ve önlemler maalesef çok yetersiz. AKP’nin tarım politikaları Türkiye’de insan hayatı çok ucuzlaştırdı. Hiçbir şey insan ve doğayı korumaktan daha önemli değildir.’’ dedi. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sorduğu sorular ise şu şekilde;
1. Türkiye’de tarımsal üretimde kullanılan pestisit oranı nedir?
2. Hatay il ve ilçelerinde tarımda kullanılan pestisit oranı nedir?
3. Türkiye’de kişi başına düşen pestisit miktarı nedir?
4. Pestisitlerin sağlık zararlarının boyutları, çevresel maliyeti ve toplumdaki hangi grupların bu konuda daha kırılgan olduğu konusunda gerekli araştırmalar yapılmış mıdır?
5. Pestisit kullanımı toprağa, havaya, suya ve doğada canlılarla birlikte insanların sağlıklı ve güvenliği gıdaya ulaşması açısından da bir risk oluşturmuyor mu?
6. Pestisit kullanımının azaltılması yönünde Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar