Skip Navigation Links

Öğrenciler Yurt Sorununun Çözümünü Bekliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, 2019-2020 öğretim yılı başlarken üniversite öğrencilerinin

Öğrenciler Yurt Sorununun Çözümünü Bekliyor.

Eğitim   A+a-

 yurtlara yerleşme konusunda sorunlar yaşadığını, binlerce öğrencinin yedekte sıra beklerken kontenjandan yerleştirmeler yapıldığı ve merkez ilçelerde yığılmalar yaşanırken ilçelere kapasitenin üzerinde yurt yapılarak yandaşlara rant sağlandığını belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı.
 
 
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, üniversite yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerdeki doluluk oranının %90’a ulaştığını, her 100 adaydan 81’inin üniversiteye girmeye hak kazandığını ve Türkiye’de üniversite öğrencisi sayısının 7,5 milyona geldiğini belirterek, öğrencilerin yurtlara yerleşme konusunda sorunlar yaşadığını, binlerce öğrencinin yedekte sıra beklerken kontenjandan yerleştirmeler yapıldığı ve merkez ilçelerde yığılmalar yaşanırken ilçelere kapasitenin üzerinde yurtlar yapılarak yandaşlara rant sağlandığını iddia etti.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Şahin, önerge gerekçesinde üniversite ve öğrenci sayısındaki hızlı artışla birlikte Türkiye’de öğrencilerin en önemli sorunlarının başında barınma sorununun geldiğine dikkat çekti. Şahin, işsizlik, enflasyon ve hayat pahalılığının giderek daha da artmasıyla birlikte içinde bulunduğu ekonomik koşulların önceki yıllara göre daha da kötüleşmesinin birçok aileyi, çocuklarının barınma masraflarının karşılanması konusunda büyük sıkıntıya soktuğunun altını çizen Şahin, ‘‘2019 yılı itibariyle Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtların %20’ye yakın zamlanması sonucunda en düşük 168 TL olan yurt ücreti 224-273 TL’ye çıkmış, bunun yanında özel yurt ücretleri de büyük oranda artmıştır. Yurtlara yerleşemeyen öğrenciler ev kiralamak istese bile birçok ilde ev kiralarının en iyi ihtimalle 600 TL’den 2.000 TL aralığında olması bu seçeneği de zorlaştırmaktadır. Bu kiralarda olan evlerin nitelikleri düşük olmakla birlikte okula olan mesafelerinin uzak olması nedeniyle ulaşım masrafı gibi unsurları da artırmaktadır. Ev kiraları başta büyükşehirler olmak üzere birçok ilde asgari ücret düzeyine yaklaşmakta ya da bunun çok üzerine çıkmaktadır. Geçmiş yıllarda da sıkça örneğini gördüğümüz üzere bu koşullar altında birçok öğrenci barınamadığı için okullarını bırakmak zorunda kalmaktadır. Bu durum hem sosyal huzurun bozulmasına hem de öğrencilerin Anayasamızda da belirtilen en temel hakkı olan eğitim hakkından mahrum kalmalarına neden olmaktadır.’’ dedi.
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin yaptığı yazılı açıklamada yedekte binlerce öğrencinin sıra beklemesine rağmen Gençlik Spor Bakanlığı ve KYK Genel Müdürlüğü kontenjanı adı altında yerleştirmelerin yapıldığını, bu kontenjanlara göre yerleşen öğrencilerin hangi kriterlere göre belirlendiğinin de şaibeli olduğunu ve merkezi yerleştirme ile yapılmayan bu uygulama ile ihtiyaç sahibi binlerce ailenin mağdur edildiğini ifade etti. Merkez ilçelerde yığılmalar yaşanırken ilçelere öğrenci kapasitesinin üzerinde yurt yapılarak yandaşlara rant sağlandığını iddia eden CHP’li Şahin ‘‘Bazı ilçe yurtları, o ilçede olan öğrenci kapasitesinin çok üzerinde yapılmakta, merkez ilçe yurtlarında öğrenciler sıra beklerken yatırımlar ilçelere yurt inşaasına veya kiralamasına ayrılmakta! Örnek vermek gerekirse bir ilçede 300 öğrenci kapasiteli meslek okulu için 2000 kişilik yurt yapılıyor. O bölgenin AKP milletvekili ve yandaşların arsası veya arsa üzerindeki binası fahiş fiyatlarla kiralanıyor. Merkezde binlerce öğrenci sıra beklerken ilçe yurtları boş boş orada duruyor. Bu yurtlardaki kantin ihaleleri de mide bulandırıcı! Üzerinde çalışıyorum. Yakın zamanda bu kantin ihaleleri ve AKP milletvekillerinin ilişkilerini de kamuoyu ile paylaşacağım!’’ dedi.
 
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na yönelttiği sorular ise şu şekilde;
1. 2012-2019 yılları arasında devlet yurtlarına başvuran öğrenci sayısı nedir? Bu öğrencilerin kaçı yurtlara yerleştirilebilmiştir?
2. Yurtlara başvurup da yerleştirilemeyen öğrenci sayısı nedir?
3. Devlet yurduna başvurduğu halde kontenjan yetersizliği gibi sebeplerle yerleştirilemeyen, işsizlik ve hayat pahalılığı karşısında maddi olarak zorlanan ailelere ve onların çocuklarına eğitim hakkından yararlanabilmeleri için barınma desteği sağlanacak mıdır?
4.  hangi ilde kaç tane öğrenci yurdu bulunmaktadır? Bu yurtların kapasitesi nedir? Bunların kaçı devlet yurdu, kaçı özel yurttur?
5. Devlet yurtlarının olanakları öğrencilerin barınmaları için yeterli midir? Hijyen koşulları açısından herhangi bir denetim yapılmakta mıdır?
6. Yeni yapılması planlanan yurtlar var mıdır? Bu yurtların yapımı konusunda son durum nedir?
7. Üniversite ve öğrenci sayısındaki artışa uygun yurt planlaması yapılmakta mıdır?
8. Bakanlığınız öğrencilerin yurt sorununu çözmek için hangi çalışmaları yürütmektedir?
9. Toplam yatak kapasiteniz içerisinde Bakanlık/Genel Müdürlük kontenjanı vb. adlandırmaları adı altında ayırdığınız yatak sayısının yüzdesi nedir? Bu kontenjandan yararlanan öğrenciler hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
10. Neden merkezi yerleştirme değil de kontenjanla yerleştirme yoluna gidilmektedir?
11. Merkez ilçe olmayan ilçelerde bulunan yurt yatak sayısı nedir? 2018-2019 yılı döneminde bu ilçe yurtlarının doluluk oranı nedir?
12. Neden ilçelerdeki öğrenci sayısının çok üzerinde kapasiteye sahip yurtlar inşa edilmekte, kiralanmaktadır? Merkezde sıra bekleyen öğrenciler göz önüne alındığında ilçe yurtlarının bütçeleri neden merkez yurtlarına aktarılmamaktadır?
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet