Skip Navigation Links

ÇEAŞ-KEPEZ Mağdurları 16 Yıldır Haklarını Arıyor!

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 16 sene önce Uzan Grubu’na ait olan Çukurova ve Kepez Elektrik’ten hisse satın alan küçük yatırımcıların,

ÇEAŞ-KEPEZ Mağdurları 16 Yıldır Haklarını Arıyor!

Politika   A+a-

bu şirketlerin faaliyetlerinin Bakanlar Kurulu tarafından iptal edilmesi ve şirketlere devletin el koyması sonrası büyük zarara uğradığını belirterek, Hükümet-Uzan kavgasında arada kalan küçük yatırımcıların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.
 
 
2003 yılında yönetimine el konulan, ardından 2004 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla lisansı iptal edilen Çukurova ve Kepez Elektrik’te hissesi olan yaklaşık 17 bin yatırımcının ellerinden alınan haklarını geri istediğini belirten CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ‘‘Borsada işlem gören ve halka açık bu şirketlerde hissesi olan yatırımcıların 2058 yılına kadar olan elektrik üretim, dağıtım ve iletim lisanslarının Bakanlar Kurulu kararı ile iptal edilmesiyle birlikte hisse senetlerinde aşırı değer yitimi oldu. ÇEAŞ ve Kepez yerine faaliyet gösteren şirketlerin ise bugünkü piyasa değerinin 20 milyar doların üzerinde olduğunu ifade eden yatırımcılar, lisansların iptali yüzünden maddi zararlarının 3 milyar doları bulduğunu belirtiyor. Şirketler üzerinde hiçbir yönetim tasarrufu olmayan küçük yatırımcılar mağdur edildi; devlet o dönemde, bu şirketlerden hisse alınması için halka teşvikte bulundu. Daha sonra hükümet-Uzan Holding kavgasında arada kalan binlerce vatandaşımız mağduriyet yaşadı. Yıllardır biriktirdikleri üç kuruş da heba olup ellerinden gitti. Devlet devletliğini yapıp kendi teşviğiyle bu yola girip evinden, arabasından olan yurttaşlara artık sahip çıkmalı, mağduriyetlerini gidermelidir.’’ dedi.
 
Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede ‘‘Uzan Grubunun, Çukurova ve Kepez Elektrik’e Enerji Bakanlığı tarafından el konulması nedeniyle elektrik şirketlerinde hisseleri bulunan küçük yatırımcılar mağdur edilmiştir. Çukurova Elektrik’te 12 bin 500, Kepez’de ise 4 bin 500 olmak üzere 17 bin küçük yatırımcının haklarının iade edilmesi konusunda sözler verilmesine rağmen, söz verilen hiçbir düzenleme hayata geçirilmemiştir. Özelleştirme öncesi Hazine’ye ödeme yükümlülüğü getirmeden küçük yatırımcıların mağduriyetlerinin ortadan kaldırılmasına ilişkin yapılan düzenlemeler iki bakanlık arasında çözülmeden bırakılmıştır. Bu durum yerli ve yabancı potansiyel yatırımcılar için de olumsuz etki yaratmaktadır.’’ ifadelerini kullandı.
 
Borsa’da riskin, hissedarı olunan şirketin zarar etmesi veya batması olduğunu fakat Çukurova ve Kepez Elektrik’te böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen CHP’li Şahin, ‘‘Hükümet ile Uzan Grubu arasındaki kavga neticesinde sadece idari bir işlemden dolayı binlerce yatırımcı mağdur oldu. Hükümet üyeleri mağdurlara ‘Şirket orda duruyor, başka işkolunda faaliyet gösterin’ dedi. Bu tutum devletin kendi vatandaşı olan yatırımcısıyla dalga geçmektir. Bu işte tek suçlu vardır; o da ÇEAŞ ve KEPEZ ile ilgili gerekli denetimleri yapmayan idaredir. Ani bir kararla bu şirketlere el koyan da yine aynı idaredir. Yani hükümettir.’’ dedi.
 
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’ sorduğu sorular ise şöyle;
 
 
1. Söz konusu yatırımcıların mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda bugüne kadar neler yapılmıştır? Yapılan çalışmalar neden rafa kaldırılmıştır?
2. Devletin denetim ve kontrolü altında hisse senetleri borsada işlem gören ve devletin gözetim ve denetiminde olduğu için devlete güvenerek bu hisse senetlerinin yaptıkları birikimlerle yatırım yapan kişilerin devlet kurumları tarafından el konulan malvarlıkları ve işletme haklarının devredilmesi gibi mağduriyetleri giderilecek midir?
3. Çukurova ve Kepez Elektrik A.Ş. yöneticilerinin dahi nasıl bir suç işlendiğinden haberdar olmadığı olay hakkında küçük yatırımcılara bugüne kadar neden hiçbir açıklama yapılmamıştır?
4. Bu şirketleri denetlemekle görevli olan devlet görevlileri hakkında gerekli denetimleri yapmamaları sebebiyle görevi ihmal ya da kötüye kullanma suçlarından dolayı haklarında herhangi bir cezai ya da idari işlem yapılmış mıdır? Yapılmışsa ne aşamadadır?
5. Şirket yöneticilerinin fiil ve eylemleri suç teşkil ediyorsa bu sebeple şirketin el konulan tüm malvarlıkları ve işletme hakları hangi kuruluşa ya da kuruluşlara devredilmiştir?
6. 17 bin yatırımcının mağduriyeti giderilecek midir?
7. Küçük yatırımcılarının hisselerinin ve haklarının geri verilmesi için bir çalışmanız var mıdır?
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet