Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Başkan Şahin'den İskenderun ekonomisine reçete

İTSO Başkanı Şahin İskenderun'un sanayi ve ticaret merkezi konumunda bulunduğunu, Irak'ın Kuveyt'e girmesiyle başlayan süreçte bölgenin zor bir döneme

Ekonomi   A+a-

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, krizin Türkiye’de ekonominin çarklarını durduğu anlamına gelmediğini ifade ederek bir miktar istihdam, ihracat ve ekonomi kaybıyla karşı karşıya kaldığını, alınan tedbirlerle telafi edici trende girdiğini, 2009’un 3. çeyreğinde büyümenin 2010 da istikrarlı bir şeklide devam edeceğini söyledi.

Demir Çelik ile çeşitli yatırımları yerinde görmek, bölge iş adamlarıyla istişarede bulunmak üzere Hatay’da iki gündür bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün İskenderun’da Ticrat ve Sanayi Odası üyeleriyle bir araya geldi. İTSO Başkanı Şahin İskenderun’un sanayi ve ticaret merkezi konumunda bulunduğunu, Irak’ın Kuveyt’e girmesiyle başlayan süreçte bölgenin zor bir döneme girdiğini vurguladı. Şahin, İskenderun Limanının biran önce özelleştirilmesi ya da mevcut haliyle iyileştirilerek GAP’ın dışa açılan limanı konumuna getirilmesi için gerekli alt yapının hazırlanmasını, İskenderun’da 2. OSB olarak belirlenen yaklaşık 500-600 dönümlük bölümün altyapısı mevcut Organize Sanayiye de katılabileceğine dikkat çekti.
2010’da İSTİKRARLI BÜYÜMÜ SÜRECEK
Krizin Türkiye’de Ekonominin çarklarını durduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Ticaret ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün “Bir miktar istihdam, ihracat ve ekonomi kaybıyla karşı karşıya kaldık. Alınan tedbirlerle telafi edici trende girdiğimizde söylemek istiyorum. 2009 üçüncü çeyreğinde büyüme ile karşı karşıyayız. 2010 da istikrarlı bir şeklide büyüme devam edecektir. İhracatımız bugün 132 milyar dolardan % 30’luk daralmayla karşı karşıya, ancak dünyaya sattığımız mal miktarında değişiklik olmamıştır, aynı miktarda mal satıyoruz ama fiyatlar düştüğü için kaybımız, daralmamız var” dedi.
BUNALIMA TAKILIP KALMAYALIM!
Krizin fazlaca lafını yapmaktan ziyade bu sürecin bittiğine savunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün “Bunalıma takılıp kalırsak, tıkanır kalırız. Dünyadaki yerimiz ne olacak nasıl avantajlı konum elde ederiz bu çıkışa bakmalıyız rakamlara takılmayalım. Uçağımız tür plansa girdi, bir hasar ortaya çıktığını biliyoruz. Hasarın tespit çalışması yapıldı. Hükümetin aldığı tedbirler oldu. 2009 un ilk çeyreğinde hasar tespiti çıktı. Bugün konuşulan rakamlar geçmişin bir hasar rakamıdır. Bunu tahmin ettiğimiz için tedbir aldık. Belki atılması gereken yeni adımlar olursa Eylül ayında bakacağız. Yapılanların etki analizlerini topluyoruz. Piyasadaki duruma göre hareket edeceğiz. Belki yeni sektörlerde tedbirler aracağız, belki de bazı sektörlerde düzenleme yapacağız” şeklinde konuştu.

YARGI PİYASA GİBİ DÜŞÜNMÜYOR
Özelleştirme konusunda da bazı sıkıntılar yaşandığını Türkiye’de hangi noktaya güvenileceğini kavrayamadığını vurgulayan Bakan Ergün şöyle devam etti: “Yargı piyasa gibi düşünmüyor. Hukuk camiasının piyasa ile aynı, piyasa ile Türkiye’nin hukukunun yan yana getirmek, neyin nasıl olduğunu onların da görmesini sağlamak lazım. Sanayi üniversite iş birliği nasıl önemli ise buda önemli. Piyasa hukuk ilişkisi geliştikçe piyasada hukuk da gelişecektir. Bakıyorsunuz liman özelleştirilmesi ekonomik karar. Artık piyasa ekonomisi ile Türkiye kalkınacak. İşletmecilikte vatandaş devletten daha başarılıdır. Limanın mülkiyetini vermiyorsunuz ki, işletme hakkını veriyorsunuz. Özel sektör alsın, işletsin, Devlet olarak verginizi alın. Bunda kamu yararı var mı? diye sorgulanmakta, mahkemenin işi bu değil ki, bu yapılan eylem hukuka anayasaya kanunlara uygun mu? Bunlara bakılmalı orda durmalı. Yok! Bunda kamu yararı var mı? Ona göre karar verilir. Türkiye artık sorunları aşsın hepimiz bir araya geldiğimizde meselelere odaklanalım bölgelerin gelişmesine odaklanalım.”
GÜNEY HAVZASI ENTEGRE OLMALI
Hükümet olarak müteşebbisi, sanayiciyi her zaman desteklediklerini ve onlarla kalkınmanın olacağına vurgu yapan Bakan Ergün “Türkiye Avrupa-dünya pazarlarına da cazibe merkezi olma özelliğine sahiptir. İskenderun da yeni sanayi bölgeleri geliştirerek, ciddi gelişme gösteren trendi var. Antakya İskenderun ayrı özellikleri ve potansiyelleri var. Son zamanlarda Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep çok önemli potansiyel, Adana, Mersin Güney havzasındaki illerin birbiri ile enetgere içerisinde olması lazım. Olayı sadece İskenderun olarak düşünmeyin bakmayın Şanlıurfa, Diyarbakır’a kadar olan havzaya bakın. GAP projesini bitirmeyi amaçladık. Enerji ile ilgili çalışmaları tamladık sulama ile ilgili çalışıyoruz. Türkiye gıda anlamında önemli bir merkez üs olacaktır. Sadece kendimiz tüketmeyeceğiz dünya da satacağız. Deniz taşımacılığı ile dünya açılacaktır” diye konuştu.
İSKENDERUN CAZİBE MERKEZİ OLACAK
Bakan Ergün İskenderun’da artık sanayi kültürünün oluştuğunu, bu oluşumun uzun yılar gerektirdiğini, bu bölge yeni yatırımları yapmaya hazır, en iyi şekilde yararlanılacağını kaydederek şunları söyledi: “İskenderun cazibe merkezi olmaya devam edecek. Hereksin elini taşın altına sokramsı lazım. Antakya organizenin bazı sorunları var. Bazı sorunları varken biraz daha desteklere ihtiyaçları olduğu anlaşılıyor. Sanayi Bakanlığı Bayındırlık Bakanlığı işadamları herkes imkan ve desteklerini vererek hep beraber elimizi taşın alıntına sokarak sorunu halledeceğiz. Bir kişinin, babayiğit bir adam bulmak lazım, bulmak da zor olduğundan yapacaksak bunu hep beraber babayiğitlik yapalım, yapabiliriz. İşbirliği bu dönemin en iyi ruhunu oluşturuyor yasal altyapılar da müsait”.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar