Skip Navigation Links

CHP'li Şahin:Kadınlar Neden Mecliste Temsil Edilemiyor?

CHP'li Şahin:Kadınlar Neden Mecliste Temsil Edilemiyor?

CHP'li Şahin:Kadınlar Neden Mecliste Temsil Edilemiyor?

Gündem   A+a-

 
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Av.Suzan Şahin, Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’deki 20 ilde hiç kadın milletvekili çıkmadığını, şuan da parlamentoda 37 ilin kadın vekilinin olmadığını belirterek, ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’ kapsamında kadınlara dönük olarak Siyasi Partiler Yasası'nda düzenleme yapılıp yapılmayacağını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.
 
Türkiye’de kadınların seçme seçilme hakkını kazandığı 1934’ten bu yana 23 genel seçim yapıldığını, bu seçimler sonucunda TBMM’e giren 11.385 milletvekilinden sadece 598’inin kadın olduğunu belirten CHP Hatay Milletvekili Şahin, ‘‘İstatistiklere göre Türkiye’de kadınların seçilme oranı %5.2'de kalmış ve Cumhuriyet tarihi boyunca Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat olmak üzere 20 ilimizde hiç kadın milletvekili çıkmamıştır..’’ dedi. Şuanda da mecliste 37 ilin kadın vekilinin olmadığını söyleyen Suzan Şahin, Cumhuriyetle birlikte kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkının önemine değinerek ‘‘Kadınları ötekileştiren zihniyete karşın son yıllarda gerek muhalefet partileri gerekse sivil toplum kuruluşlarınca kadının toplumdaki yerine ilişkin önemli çalışmalar yapılmakta. Ancak kadınlara tanınan siyasi haklar ve bu hakların istenilen şekilde kullanılıp kullanılmadığı konusu ise tam bir muamma. Söz konusu hakların üzerinden neredeyse 90 yıl geçti, buna rağmen kadının siyasetteki yeri ve siyasal katılımı yönünde hala tartışmalar devam ediyor.’’ dedi. CHP’li Şahin TBMM’ye sunduğu önerge sonrası yaptığı açıklamada ‘‘Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına verdiği önem ve sağladığı bu hak, kadınları siyasal haklar bakımından erkekle aynı konuma getirmiş ve Türkiye Cumhuriyeti’ni daha demokratik bir yörüngeye oturtmuş olsa da siyasal katılımın boyutlarının genişlemesi Siyasi Partiler Yasası'nda yapılacak düzenleme ile getirilecek %50 cinsiyet kotası ve fermuar sistemi ile sağlanabilir’’ ifadelerini kullandı. CHP Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Suzan Şahin’in konuyla ilgili Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’a sorduğu sorular ise şu şöyle; 1. Ülkemizde nüfusun yarısını oluşturan kadınların siyasette yer alma oranları neden düşüktür? Yüzde 50 kota ve fermuar sistemi gibi uygulamaların hayata geçirilmesi yönünde çalışma yapılacak mıdır? 2. 1934 yılından bu yana yapılan 23 genel seçimde hiç milletvekili çıkaramamış 20 ilimizde kadınların siyasete katılmasının önünün açılması ve kadınların bu yönde cesaretlendirilerek siyasete girmesi yönünde çalışmalarınız olacak mıdır?
 
3. Eşitlikçi bir anlayışın hayata geçirilebilmesi için her ilde çıkarılan milletvekili sayısına oranla eşit temsilin sağlanması yönünde kota gibi uygulamalar devreye sokulacak mıdır? Bu konuda siyasi partilere yaptırım uygulanacak mıdır? 2. 2002-2019 yılları arasında seçimle ya da atama ile görev yapan kadın ve erkek sayısı nedir? 3. Kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizliklerin ortadan kaldırılması ve kadınların kalkınma surecine etkin olarak katılımının sağlanması için Siyasi Partiler Yasası'nda düzenleme yapılması gündemde midir?
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet