Skip Navigation Links

'Gelecek Nesillere Solunabilir Hava Yenilebilir Ürün Projesi'

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Dörtyol Belediye Meclis Üyesi Celal Türker, ürettiğimiz ve doğal halde bulunan bitkisel ürün türlerinin

'Gelecek Nesillere Solunabilir Hava Yenilebilir Ürün Projesi'

Dörtyol   A+a-

gelecek nesiller tarafından daha güvenle tüketilmesi ve pazarlama konusunda önümüze çıkacak engellerin aşılması amacıyla sunduğu projede Hava Kalitesinin düzenli olarak ölçülmesi için mobil bir cihazla genel bir tarama yapılmasının faydalı olacağını belirtti.
Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Dörtyol Belediye Meclis Üyesi Celal Türker Hatay Büyükşehir Belediyesine, Hava Kalitesinin düzenli olarak ölçümünü içeren projesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; "2014 yılında Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği tarafından başlatılan bu proje aynı dönemde Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul görerek yürütülmeye başlanmıştır. Sonrasında proje gereğinden daha kapsamlı hale getirilmeye çalışılınca yürütülememiş; ürün gereği olan projemiz rafa kalkmıştır.
Yapılması için Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne sunduğumuz projemizin ilgisi bölgedeki diğer ürünlerle birlikte özellikle ‘Narenciye ve Endemik Bitki Türleri’dir. Bu bitkilerin gelecekte kendi pazarlarında, bölgemizdeki sanayi alanlarının fazlalığı dolayısıyla eleştirilmesi, yanlış yayınlara konu olması, bölge dolayısıyla karalanması işine karşı bir kalkan oluşturacak olan projemiz; EXPO ve gastronomi şehri Hatay’ımızın zeytin, narenciye, tarla bitkisi vb., dağ ve orman alanlarımızda yoğun bulunan özellikle endemik bitki türlerinin yenilebilir olduğunu ve sanayi alanlarımızın yakınında kendi ürünlerimizle ilgili sürdürülebilir şekilde sağlıklı ürün yetiştirildiğinin kanıtı olacaktır.
Hatay Büyükşehir Belediyemizin paydaşlığı ile ölçüm cihazı alınarak bu cihaz gezer halde il ve ilçelerimizin değişik yerlerinden veri alacaktır. Bu veri akışı değişik araştırma işlerinde kullanılabilecek ve dahi veri ihtiyacı olan çevre ile ilgili diğer alanlarda da kullanılacaktır. Proje yürütücüsü Hatay Büyükşehir Belediyesi olup; Mustafa Kemal Üniversitesi hocalarımızda sırayla yürütücü olarak görev alacaklardır." dedi.
Proje Nasıl İşleyecek
Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Dörtyol Belediye Meclis Üyesi Celal Türker projenin işleyiş şekli ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunarak; "Projemizin işleyişi şu şekilde gerçekleşecektir; Araç üzerine konulacak olan Mobil Hava Kalitesi İzleme Cihazı sanayi baskısından en çok etkilenen alanlar olan Dörtyol, Erzin, Payas, İskenderun ve Kırıkhan ilçesi, yine Bakras Köyü tarım alanlarında; bu ilçelerin dayalı olduğu Amanos Dağı eteklerinin fazla olmasını beklediğimiz hava kalitesi sorunlarını, buradaki endemik bitkilere etkisinin ortaya konulacağı proje ve araştırmalara kaynak oluşturacak, saydığımız ilçelerde yetiştirilen, özellikle çok yıllık bitki yetiştiriciliğinde (Zeytin, Narenciye, Kayısı v.b.) gelecekte karşılaşılabilecek ürün yetiştirme, ürün kirliliği ve tüketim bölgelerinde ürünlerimize bakış açısı sorunlarına karşı sanayimizi ve ürünlerimizi aklamamızda yardımı olacak; ayrıca hava ile ilgili kirletici unsurların kontrol ve düzenlenmesinde Hatay geneline yardımcı olacak bir projedir.
İlgi Proje, ürettiğimiz ve doğal halde bulunan bitkisel ürün türlerimizin gelecek nesiller tarafından daha güvenle tüketilmesi ve pazarlama konusunda önümüze çıkacak engellerle mücadelede birikim oluşturması açısından önemlidir. Bu kapsamda geçmişte Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak önemle üzerinde durduğumuz bu projenin doğru ve kapsamı net haliyle yürütücüsü olmaya devam etmemizin gereğini arz ederim." açıklamasında bulundu.
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet