Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Toprağın Üst Kısmı Korunmalı

Toprağın Üst Kısmı Korunmalı

Toprağın Üst Kısmı Korunmalı

Dörtyol   A+a-

 MHP Dörtyol ve Hatay Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Celal Türker, Belediye sorumluluk alanlarında yapılan her türlü kazı ve çalışma sırasında heder edilen toprağın kıymetli kısımlarının sıyrılarak bir alanda toplanması gerektiğini belirtti.
Hatay Büyükşehir Belediyesine yapılan her türlü kazı ve çalışma sırasında ‘Toprağın Üst Kısmının Korunmasını’ sağlamak adına bir proje sunduğunu belirten MHP Dörtyol ve Hatay Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Celal Türker; "Dünya üzerinde ürün yetişmesini ve canlılara tüm besin kaynaklarını sağlayıcı yegane ortam ‘TOPRAK’dır. Alt katmanlarda bulunan kayaç ve henüz oluşumunu tamamlamamış ham toprak kademeleri yüksek bitkiler için yalnızca ayakta durma ortamı olarak karşımıza çıkmaktadır. Alt katmanlara gönderilen kökler, ham toprak kısımlarında elementlerin açığa çıkarak bitkiler tarafından alınacak forma dönüşmesi tamamlanmadığı için besin alımı anlamında bu katmandan faydalanma çok azdır. Toprağın yakın yüzeyi (Üst Katmanı) ise bitkilerin asıl besin ve istedikleri ortam kaynağıdır. Çünkü toprağın üst yüzeyinde her türlü mikroorganizmal faaliyet gerçekleşerek besin elementlerinin kayaç durumundaki yüzeyden ayrılmasını ve solucan gibi canlıların da toprağı havalandırarak organik yapısını düzenlediği nokta olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple toprağın üst yüzeyi bitki yetiştirme ve besin elementlerinin alımını sağlayan en önemli kısım olarak karşımıza çıkar.
Çiftçilerimizin ve özellikle sera üreticilerinin de bildiği üzere, yoğun kullanımdan ve bazı olumsuz koşullar sebebi ile üst katmanın kullanılamaz hale geldiğini anladığımızda, özellikle sera üreticisi için bu katmanı değiştirebilmek en büyük vazgeçilmez unsur olarak karşımıza çıkmaktadır." dedi.
Türkiye'deki tüm yerel yönetimlere bu konuda sorumluluk düştüğünü belirten MHP Dörtyol ve Hatay Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Celal Türker, Hatay Büyükşehir Belediyesinin bu konuda öncü ve örnek olabileceğinin de altını çizerek; " Belediye sorumluluk alanlarında yapılan her türlü kazı ve çalışma sırasında bu kazı ile ilgi kurulamayan ve heder edilen toprağın üst 30-40 cm’lik kısmının sıyrılarak bir alanda toplanmasını sağlamak, bu konuda bilinç geliştirmek ve bunu yaygınlaştırmak; bünyesinde bulunduğumuz belediyemiz için bir önem ve değerdir. Bu sebeple her türlü kazı sırasında ‘Toprağın Üst Kısmının Korunmasını’ sağlamak adına yapılacak çalışma ve bu amaçla ihtiyacı olan çiftçilere bu değerli toprağı sunabilmek milli bir değeri korumak ve bu alanda ihtiyacı olan çiftçilerimize önemli bir hizmet sunmak olarak görülmeli, bu hassasiyetin tüm Türkiye’de gösterilmesi için gerekli çalışma yapılmalıdır.
Tüm Türkiye ve Hatay Büyükşehir Belediye sınırlarında yapılan kazı ve çalışmalar sırasında ilk toprak kazılmasından önce toprağın üst 30-40 cm’lik kısmının kazınarak ayrı bir alanda depolanması işinin, bu kazı işlemlerinde ön şart halinde istenilmesi öneminin gereğini belirttiğimiz projemizi Hatay Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte Türkiye Belediyeler Birliği ve Tarım ve Orman Bakanlığımıza sunduğumuzu belirterek normal tarla yada tarım topraklarından elde edilemeyecek olan bu ‘üst toprağın’ mutlaka tüm Türkiye’de önemle toplanarak yine Türkiye Tarımına kazandırılmasını belirttik." açıklamasında bulundu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar