Skip Navigation Links

Dolara Merkez Bankası müdahalesi istendi..

TİM Yürütme Kurulu Üyesi ve AKİB Başkanı Bülent Aymen, dolar paritesindeki düşüşe işaret ederek, Merkez Bankası önlem almazsa %32'lik düşüşle hedefled

Ekonomi   A+a-

TİM Yürütme Kurulu Üyesi ve AKİB Başkanı Bülent Aymen, dolar paritesindeki düşüşe işaret ederek, Merkez Bankası önlem almazsa %32’lik düşüşle hedefledikleri 100 milyar doları bile yakalayamayacaklarını söyledi.
TİM Yürütme Kurulu Üyesi ve AKİB Başkanı Bülent Aymen dolar paritesinin düşerek Türk Lirası’nın aşırı değer kazanması ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Dolar sadece Türk Lirası karşısında değil, tüm para birimleri karşısında değer kaybediyor. Bu, ABD’nin likidite sıkıntısına çare bulmak için, ihracatını artırma stratejisinin bir tezahürüdür. Bu durumun sadece bizim değil tüm dünyanın sorunu olduğunun farkındayız. Bu durum, son bir aydır düşük de olsa yukarıya doğru ivme kazanan dünya ekonomisi parametrelerinin tekrar aşağıya dönmesi yönünde de çarpan etkisi yaratacaktır” dedi.
Tüm dünyada krizin boyutunun küçümsenmediğini ve etkilerini azaltabilmek için çok ciddi politikalar geliştirildiğin de vurgulayan Aymen “Tüm dünyada doların değer kaybının devam edeceği ile ilgili bir öngörü ve bunla ilgili önlem paketleri var. Ülkemizde ise, 2009 çoktan kayıp yıllar hanesine yazıldı. Dünya ticareti can çekişirken ve Türkiye'nin ihracat hacmine ülkemizin bu kadar ihtiyacı varken, dolar-TL kurunun durumu ihracatımız için tehlike çanlarının çaldığının göstergesidir” diye konuştu.
Döviz fiyatlarındaki gerilemenin, ihracatı da olumsuz yönde etkilemeye başlayacağına dikkat çeken Aymen şöyle devam etti: “Zaten talep yönünde sıkıntı yaşayan ihracatçılar bu kez döviz kurundan da bir darbe yiyecekler. Bu da reel sektörü sıkıntıya sokacak. Reel sektörün sıkıntıya girmesi demek; üretimin düşmesi ve buna bağlı olarak işsizliğin artması demek. Bu düşüş, hükümetin ucuz kaynaklı sıcak para girişi sağlamak için IMF ile yeniden bir anlaşma yapması ihtimali ile ivme kazanacaktır.”
Aymen, İhracatçılar olarak kısa vadede, 2009 yılı için %32’lik bir düşüşle hedefledikleri 100 milyar doları bile yakalayamamaktan korkarken, uzun vadede ise pazar kaybetme, müşteri kaybetme, fabrika kapatma, işçi çıkarma senaryoları söz konusu iken, son dönemde faiz indirimleri ile ekonomiye moral veren Merkez Bankası’nın dolar düşüşüne acilen müdahale etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet