Skip Navigation Links

Yazıcı-Nursan ve Ekinciler'den önemli çevre yatırımı..

Protokolü imzalayan Ekinciler, Nursan ve Yazıcı ile MÇT şirket yetkilileri oldukça gururluydular..

Ekonomi   A+a-

  İskenderun Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda düzenlenen törene Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, protokol imzalayacak Ekinciler, Nursan ve Yazıcı ile MÇT şirket yetkilileriyle birlikte kalabalık sanayici topluluğu katıldı. İskenderun OSB Başkanı ve Ekinciler Demir Çelik Fabrikası Genel Müdürü Çetin Kaya, Demir Çelik üretimi sırasında ortaya çıkan cürufun bölgede vahşi depolama yöntemiyle bertaraf edildiğini ancak bu malzemenin dünyada dolgu malzemesi ve özellikle yol yapımlarında kullanıldığını söyledi.
OSB Başkanı Kaya, bölgede yaklaşık 3 milyon ton Demir Çelik üretimi gerçekleştirildiğini, üç elektrikli ark ocaklı Çelik üreticisi Ekinciler, Nursan ve Yazıcı’da yıllık 500 milyon ton cürufun işlenerek yeniden ekonomiye kazandırılacağını vurgulayarak “Payas bölgesinde MÇT firması tarafından 1 milyon ton kapasiteli kurulacak olan cüruf işleme ve geri dönüşüm tesisi sayesinde İskenderun OSB’de faaliyet gösteren Ekinciler ve Yazıcı Demir Çelik ile Payas OSB’de bulunan Nursan firmasının her yıl ürettiği yaklaşık 400-500 bin ton cürufları işlenerek ekonomiye geri kazandırılacaktır” dedi.
Dünya genelinde yıllık ortalama 1.2 milyar ton ham çelik yaklaşık %35 EAO tesisleri tarafından üretildiğini bunun yanı sıra üretimden ortaya çıkan 650 milyon ton çelik hurdası demir çelik tesisleri yardımıyla ekonomiye yeniden kazandırıldığını, ifade eden Kaya şöyle devam etti: “Yıllık ortalama 500 milyon ton çelik hurdası EAO tesisleri tarafından yeniden ekonomiye kazandırılmaktadır. Aynı zamanda global ham çelik üretiminin yaklaşık %65’ni üreten BOF bazılı entegre tesislerden hurda kullanımı yaklaşık ortalama %20 olduğu varsayımından hareketle yılda 150 milyon ton çelik hurdası yeniden ekonomiye kazandırılmaktadır”
Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan da, Türkiye’de elektrik ark ocaklı üreticilerin ham çelik üretiminin 2008 yılında 19.7 milyon ton seviyesinde gerçekleştirildiğini kaydederek “İskenderun’daki elektrik ark ocaklı üretirlerin payı ise söz konusu üretim içerisinde %12.6 seviyesinde bulunmaktadır. Derneğimiz yönetim kurulu kararıyla Alman sermayeli MTÇ Makine Çevre Taşıma Teknolojileri Ltd Şti. ile yapılan anlaşma üzerine bir süredir sürdürdükleri cüruf geri kazanımına yönelik çalışmalar, son aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Yıllık 1.5 milyon ton kapasiteli tesiste her yıl üretimden çıkan cüruf yanında birikmiş cürufun ve kullanılmakta olan yeni tesislerden çıkacak cürufun da geri kazanımı söz konusu olacaktır” diye konuştu.
Genel Sekreter Yayan Cüruf geri katanım tesisinin Türkiye’de ilk kez İskenderun bölgesinde uygulamaya geçileceğini daha sonraki aşamalarda aynı tesisten İstanbul Tuzla’da da yapılmasının düşünüldüğünü sözlerine ekledi.
Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Nursan Finans Müdürü Halik Şen, Yazıcı Demir Çelik Genel Müdürü Osman Gözkara, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Menteşoğlu, Ekinciler Genel Müdürü ve İskenderun OSB Başkanı Çetin Kaya, MÇT Genel Müdürleri Andraes Rephan ile Yasen Çam Genel Müdür Yardımcısı Erkan Yüksel törenle protokole imza attı.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet