Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Ekinci, Organik Beslenmeyi Teşvik Etmeye Devam Ediyor

Dersimiz İstiridye Mantarı

Ekinci, Organik Beslenmeyi Teşvik Etmeye Devam Ediyor

Eğitim   A+a-

İşadamı Herbalist Recep Ekinci istiridye mantar yetiştiriciliğini teşvik amacıyla Gaziantep Üniversitesi Nurdağı Yüksek Okulu öğrencilerine istiridye mantarının yetiştirilmesi ve faydaları” hakkında misafir öğretim görevlisi olarak ders verdi.
İstiridye Mantarı’nın faydalarını anlatan Herbalist Recep Ekinci, “İstiridye (Kavak) mantarı denmesinin nedeni, görünüşünün istiridyeye benziyor oluşu ve genelde kavak ağacı kütüklerinde doğal olarak yetişmesi (üremesi) nedeniyle, halk arasında kavak mantarı da denmektedir.
İstiridye mantarında eser miktarda (çok az) şeker ve yağ bulunmakta ve bu da diyet beslenmelerde zayıflamayı kolaylaştırmaktadır.
Kalp ve damar hastalarına tavsiye edilmektedir.
İstiridye mantarı yoğun olarak kalsiyum, demir, fosfor, B1 vitamini, B12 vitamini, C vitamini, antioksidanlar, anti bakteriyel magnezyum ve selenyum açısından zengindir.
Kırmızı et kadar besleyici ve kansızlığı (anemiyi ) giderici, yüksek tansiyonu düşürücü, kolesterolü dengeleyici özelliklere sahiptir.
İstiridye mantarının diğer mantarlardan en önemli farklı özelliği, lif oranının yüksek oluşu, kolay yetiştirilmesi, raf ömrünün daha uzun olması nedeniyle dünyada ve Türkiye’de tercih edilen bir mantar çeşididir.
 
İstiridye Mantar Yetiştiriciliği…
Buğday samanı, çeltik, mısır koçanı, yer fıstığı dış kabuğu artıklarından herhangi biri suda bir saat kaynatılır. Haşlanan saman, sudan çıkarılıp süzülür, nemli haldeyken buğday kepeği ilave edilerek karıştırılır, karışım (kompost) bir poşet torbaya doldurulur. Doldurulma aşamasında mantar (misel) tohumları eklenir(ekilir), poşetin ağzı kapanır ve poşet siyah bir poşete konarak, gün ışığı görmeyen bir yere konur. 30 gün sonra, torbalar gün ışığına çıkarılır. Dışındaki siyah torba (muhafaza) çıkarılır. Kompost dolu (mantar tohumu ekili) torbanın değişik yerlerinde delikler açılır. On gün içinde torbanın yanlarından organik doğal İSTİRİDYE MANTARLARI çıkmaya başlar. On gün sonunda çıkan mantarlar koparılarak toplanır. Buzdolabında muhafaza edilir.
İstiridye mantarı, kavak ve benzeri ağaçların kesilmiş tomruklarında da doğal olarak yetiştirilebilir.
Her iki yöntemde çok pratik ve kolay bir yöntemdir.
İstiridye mantarı ailenin besinsel birçok ihtiyacını giderebilecek özellikte bir üründür.”
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş