Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Kıdem Tazminatı Fonu Ortak Akılla Hazırlanmalı ve Yönetilmeli!

Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör:Kıdem Tazminatı Fonu Ortak Akılla Hazırlanmalı ve Yönetilmeli!

Kıdem Tazminatı Fonu Ortak Akılla Hazırlanmalı ve Yönetilmeli!Web
TV

Gündem   A+a-

 Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör:
 
Kıdem Tazminatı Fonu Ortak Akılla Hazırlanmalı ve Yönetilmeli!
 
Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, kıdem tazminatıyla ilgili bilinmeyenleri ve kafalarda soru işaretlerine neden olan konuları anlattı.
Hükümetin açıkladığı reformlar arasında önemli yer tutan ve işçi kesiminde büyük heyecan yaratan kıdem tazminatı fonu ile ilgili tüm ayrıntıların ortak akılla hazırlanması gerektiğini belirten Mehmet Güngör, Özçelik İş Sendikası ve Hak İş Konfederasyonu olarak konunun takipçisi olduklarını söyledi.
Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili yapılacak düzenlemede tüm tarafların görüşlerinin alınması gerektiğine vurgu yapan Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör şöyle konuştu:
 
KIDEM TAZMİNATI NEDİR
 
Belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen ya da emeklilik dolayısıyla işinden ayrılmak durumunda bulunan işçiye, çalıştığı süreye göre, işyerince topluca ödenen para.
 
KIDEM TAZMİNATI ALMA KOŞULLARI
 
Kıdem Tazminatı Hak Etme Koşulları, 4857 sayılı İş Kanunu ilgili maddeleri ve 1475 sayılı Kanunun yürürlükte kalan 14 üncü maddesinde düzenlenmiştir.
İşçinin kıdem tazminatı hak etmesi için, aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması koşulunu sağlamak şartıyla;
• İşçinin kendi isteği ile işten ayrılmamış olması, sözleşmenin işveren tarafından sona erdirilmesi ya da kendiliğinden sona ermesi,
• İşçi kendi isteği ile ayrılıyorsa, ayrılma nedeninin İş Kanunu’nun 24. maddesinde belirtilen işçinin haklı bir nedene dayanarak derhal iş bırakma şartına bağlı olması,
• İşçinin işveren tarafından işten çıkarılma nedeninin İş Kanunu madde 25/b’ de belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları nedeniyle olmaması,
• İşçinin askerlik görevi nedeni ile işten ayrılması,
• Kadın işçi çalışırken evlenmiş ise, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde iş sözleşmesini evlilik nedeniyle sona erdirmesi,
• İşçinin emeklilik şartlarını yerine getirmiş olup ilgili kuruma müracaat etmiş olması,
• İşçinin sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını doldurup, sadece yaşını doldurmasını beklerken kendi isteğiyle işten ayrılmak istemesi; yani. 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 prim gün sayısını tamamlamasıyla iş sözleşmesini feshi,
• İşçinin ölümü nedeni ile sözleşmenin kendiliğinden feshi (hak sahipleri veya yasal varisleri),nedeniyle işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Bunların dışında;
İş şartları işveren tarafından tek taraflı olarak değiştirilir ve işçi bu şartlar altında çalışmak istemez ise 6 iş günü içinde iş akdini haklı olarak feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.
Çalışılan günlerin SGK’ya eksik bildirilmesi halinde işçi iş akdini haklı olarak feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.

HAK-İŞ KONFEDERASYONUNUN ve ÖZÇELİK-İŞ SENDİKASININ KIDEM TAZMİNAT FONUNA BAKIŞ AÇISI

Kıdem tazminatı konusu emekçilerin kanayan bir yarası haline gelmiştir. Ülkemizde yukarıda belirtilen şartlara bakıldığında bu tazminattan çalışan emekçilerin çoğu faydalanamamaktadır.
Art niyetli işverenler on bir ay çalıştırıp bir ay çalıştırmayıp işe girdi çıktı yaparak çalışanın kıdem tazminatını hak edişini engellemektedir.
Yine işyerinde kıdem tazminatını ödememek için mobbing uygulayarak işçiyi bezdirip kendi isteği ile işten ayrılmak zorunda bıraktırılmaktadır.
İşçi daha iyi koşullarda iş bulduğunda yine kıdem tazminatından mahrum bırakılmaktadır. Fabrikaların herhangi bir nedenden dolayı kapatıldığında işçiler bu kıdem tazminatını alamamaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz ve sayamadığımız bir çok nedenden dolayı çalışanlar kıdem tazminatından faydalanamamaktadır.
HAK-İŞ KONFEDERASYONUMUZUN ve ÖZÇELİK-İŞ SENDİKAMIZIN kıdem tazminatına bakış açısı kıdem tazminat fonunun kurulmasından yanadır. Ancak buna destek vermenin belli koşulları vardır.
1.Hükümet,İşçi ve İşveren ortaklaşa yasada mutabık kalmadır.
2.Fonun işletilmesinin nasıl olacağı konusunda açık hükümler bulunmalı, mutlaka işçi kesiminden fonda bir yönetici olmalıdır.
3.Kazanılmış haklardan asla geri adım atılmamalıdır.
4.Kıdem tazminatı fonunun hangi şartlarda kullandırılması açıklanmalıdır.
Hak-İş Konfederasyonu ve Özçelik-İş Sendikası olarak kıdem tazminatı fonu kurulduğunda düzenli olarak her ay bu fona işçinin kıdem tazminatı yatırılacağından dolayı çalışanın hak kaybının önleneceğini düşünüyoruz.
 
Kıdem Tazminatı Fonu Ortak Akılla Hazırlanmalı ve Yönetilmeli! videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar